söndag 30 oktober 2016

Äpplen och annat gott



Det är sista oktober och nu är det bara fallfrukt kvar. Två äppelträd finns på tomten. Ett Transparent Blanche som jag älskar med mjuka sommaräpplen och ett grönt höstäpple. Jag får allergikänningar av äpplen men inte av dessa. De måste beskäras...ett annat år. De bär frukt men ser ut som risbuskar. Höstäpplet har oftast skorv. Men som tur är jag ingen trädgårdspedant, jag tror både jag och djurlivet uppskattar det. Hårda vinterstormar har slitit i äppelträden, delat de itu och brutit av stora grenar, men de har överlevt! Kanske var det Dagmar som var i farten.


I år odlade jag sallad på baksidan och jag lovar att jag inte vattnade med guldvatten. Vi åt och sniglarna åt. Fantastiskt vad många olika arter som kan gömma sig i ett salladsberg och sedan förflytta sig till ens tallrik # ekologisk odling


Rabarbern är en trotjänare. Jag gillar mat som kommer tillbaka utan att jag måste så nya frön. Jag har så många sysslor i Maj.


Potatis måste man sätta på våren. Annars är den väldigt lättodlad!..men jag orkar inte sätta mer potatis nu utan jag har planterat jordgubbsplantor i potatislandet. Tack till Camilla på jobbet som delade med sig. Där växer också förutom rabarber, några olika kryddväxter. Nåja jag tycker jordgubbsplantor är prydliga med sina små vita blommor och röda gubbar.
I år sådde vi morötter och sockerärtor men torkan gick hårt åt dem. Vi är helt beroende av regn här eftersom vi inte har sånt där annat vatten som normalt folk har. Vi hade klarat oss utmärkt med regntunnorna om jag inte fått för mig att tömma dom eftersom där fanns mygglarver. Nu har jag fixat myggnät till tunnorna och en extra tunna för att vara på den säkra sidan.

torsdag 27 oktober 2016

Projektet med stenmuren



En vacker stenmur skymtar under granarna. Någon har kämpat med att bygga upp den en gång i tiden. Här växer Vinteriberis, Mossflox och Sockblomma i ett litet stenparti. Min trädgård får gärna vara lite vildvuxen, med mjuka naturliga former och slingrande grusgångar. Alla blommor välkomnas, mossa och ormbunkar. Det kan finnas välklippta delar av gräsmattan men också vilda inslag av skogen. Tusenskönor i gräsmattan och bångstyriga buskar.


Två stenmurar finns i trädgården, men jag vill ha fler...och sten finns det gott om, det är bara att sätta spaden i backen och det gör jag ju ganska ofta. Den här muren har vi nästan fått gräva fram då den var täckt av en presenning och gamla plankor och annat bråte. Till våren fortsätter arbetet med att snygga till runt muren och reparera rasade partier. Bakom granarna skymtar grannens fritidshus men grenarna är bra som lite insynsskydd. Uppdatering kommer!


Det här är ena hörnet av trädgården. Jag har börjat samla stenar i olika storlekar till muren som ska markera tomtgränsen i bakre delen av trädgården. Det går lite trögt, de är ju ganska tunga och jag är klen. Mossiga stenar är jag extra glad för. Jag fortsätter på muren som redan finns där sedan många år tillbaka. Det kommer att bli ett vackert blickfång längst bort i trädgården bakom tallarna tror jag. Kanske kan där växa något på eller över muren som lyser upp. Här har jag också min kompost och rishög som för närvarande är alldeles för stor. Hade jag haft några igelkottar hade de fått boa där men icke här finns de inte kvar tyvärr. Kanske kan rishögen bli ett skyddande bo åt någon annan i vinter.


Från den här sidan av trädgården kan man köra in på tomten med bil. Eller rida iväg på en häst. Jag tror det blir fint med muren och en dubbelgrind som går att öppna upp helt om man behöver köra in till exempel för att lasta av ved eller dylikt.


 Två rejäla grindstolpar ska det bli av en tall vi sågat ner på tomten. I bakgrunden syns stockarna ligga på tork. Det andra är en tjusig gul daglilja. Min snälla granne Janne hjälpte mig att såga ner tallen.


Nästa sommar ska stockarna barkas ordentligt, behandlas med något mot röta och det ska grävas gropar för stolparna. Min vän Maria hjälpte till att barka ena sidan på stockarna. De får inte barkas helt i början för då spricker de när de torkar har vi lärt oss.


På den här delen av tomten växer 5 majestätiska Tallar. En Lönn och en Björk. Klätterhortensian har säkert hunnit  minst 10 meter upp i Tallen här. Tyvärr fick vi lov att klippa ner den eftersom den även växte in i lillstugan, men läckert såg det ut. Klätterhortensian ska få flytta till en annan av de stora Tallarna, som inte står så nära en byggnad.


På andra sidan trädgården, på framsidan vid huvudingången kan vi säga, har vi utsikt över den fina björkdungen. Här ser ni en försommarkväll med solnedgången bakom träden. Här kommer det inte vara stenmur de närmsta åren iallafall...Här håller vi istället på att sätta upp ett staket. Det är bland annat för att inte den här fina tjejen ska rymma när hon kommer på besök. Jag har också haft problem med däckspår över tomten på vintern när jag inte varit här så mycket vid min stuga. Däckspår som också gör spår i gräsmattan och försjunkningar i marken. Någon tycker det går bra att gena över min tomt. Det gillas inte...om det inte är fötter som genar. Jag vill inte heller att någon bilburen ska köra över mina pioner eller andra sovande godbitar jag har på tomten. Här ska också bli en smal ringlande grusgång upp till huset...att gå på! I våras slog vi till efter en vinters planering och staketbygget kom igång. Vi använde spett och slägga och slog ner stolparna i marken så långt det gick innan vi stötte på sten. I framtiden kanske det blir en stenmur här också..när staketet ruttnat.



Här är staketet nästan klart i våras när Krikonträdet blommade. Det ska planteras lökar vid staketet. Röda Apeldoorntulpaner bland annat. Det är alltid trevligt att mötas av blommor som ler mot en när man kommer genom grinden.


I somras skymtade staketet bakom min vita höstflox som blommade tidigt i år. Kanske på grund av mycket sol och värme. Nästa sommar ska staketet bli mörkbrunt med oljelasyr eller kanske tjära. Jag gillar inte utseendet på tryckimpregnerat nytt furu. Det ser för ljust och nytt ut och smälter inte in i naturen så bra tycker jag. Jag vill inte att staketet ska ta över för mycket.

Sommardrömmar


Planterat i somras. Röd Rudbeckia som växte till sig bra i altanrabatten. Jag och fjärilarna tycker om den lika mycket. Vi hoppas den ska trivas och breda ut sig ännu mer nästa sommar. Förra veckan planterade jag en planta Glansmikantus, ett högt gräs med plymer som jag tror blir snygg tillsammans med rudbeckian.


I juni/juli kanske inte rudbeckian börjat blomma men nu i höst syns fullt med frodiga bladrosetter pryda jorden i altanrabatten. Jag tror där kommer vara fullt av fingerborgsblommor istället nästa sommar. I år hade vi bara några enstaka.



Underbara fingerborgsblommor!


Altanrabatten såg ut så här i slutet av Juni. Nästa sommar kommer där istället vara Fingerborgsblommor och inte bara dagliljor i gult utan också en rosa sort som heter Summer Wine. Fänrikshjärtan kommer sprida sig som ett grönt täcke över jorden. Kanske får brandliljorna flytta. Här blir förändring lite i taget. I den här gamla trädgården från 60-talet tycker jag att det passar med många mormorsblommor.


Fjärilar förgyller rabatterna med sin prakt. 


Jag har insett att blå blommor tilltalar mig mycket. Mer av det ska det bli. En gammal Stormhatt har börjat ta sig här i rabatten trots att jag råkat gräva bort hälften i mina försök att snygga till. Hoppas den ska trivas och ge många blommor. Tror den blir fin tillsammans med Rudbeckian. Här nedan Blågull som växer lite här och där i rabatterna runt stora stenen, tillsammans med mina högresta självsådda ormbunkar.  Lyser upp fint.



Överallt växer självsådda Aklejor i olika färger. De är underbara där de sticker upp sina huven och bladverket är vackert. Här i rabatten runt stora stenen mitt på tomten.


Men de växer också i stora perennrabatten som har utökats med många av höstens höga.


Även detta planterat i somras. Den riktigt höga Trädgårdsrutan Elin. Otroligt vackra skira blommor som är svåra att fånga på bild. Tanken är att blommorna ska "sväva som moln" ovanför rabatten. De är ljuslila med gula ståndare. De har också mycket vackra blad, i blågrått. De ska jag visa en bild på en annan gång. Köpt på Mobackes i Bollnäs. Där finns allt! Spännande se hur den växer till sig nästa sommar!


Bakom växer ett ganska stort bestånd Septembersolros som i år nästan blommat över i September. Den lila höstfloxen matchar fint med Elin.


Framför Trädgårdsrutan har jag satt Kransveronikor. Lite klena i somras helt nyplanterade. Jag fick iden från min kompis Yvonne som har underbara höga böljande Kransveronikor i sin stora perennrabatt. Det är speciellt jobbigt att vänta på våren när man planterat så mycket nytt! Spännande se vad som överlevt och hur det ska se ut när plantorna etablerat sig.


Det finns så många underbara rosor som remonterar och bildar nya knoppar hela sommaren till sen höst. Vi fastnade för Ingrid Bergman med stora fyllda sammetsröda blommor som doftar hallon. De gör sig bra vid trädgårdsmöblerna. Fler såna ska vi ha om den här överlever vintern. Jag har kupat med jord och täckt med väv inför vintern. Funderar på om man kan samplantera med brudslöja eller om de är snyggast som de är. Fler rosor ska det bli. En Flammentanz klätterros är planterad vid staketet. De är ju riktigt härdiga och anspråkslösa rosor som också blommar i lättare skugga. Passar bra här vid skogen.


Den gammaldags vita buskrosen blommar bara en gång i Juni men då är den fin. Den är mycket tålig och verkar klara de flesta förhållanden. Fina höstfärger. Växer bland tallarna.


Den här gula rosen tror jag heter Persian Yellow. 



Om man går ut i skogen kan man också hitta dessa godbitar. Karl Johan, den godaste svampen enligt mig.



onsdag 26 oktober 2016

Höstrusk


Om det inte vore så kallt och regnigt nu skulle trädgården vara lika rolig på hösten. Höstdekorationer är kul och det behöver inte bli dyrt eftersom det mesta finns i skogen eller i trädgården. De små röda söta äpplena har jag pallat från grannen ;) ...eftersom jag inte har några röda äpplen själv...än. Här brukar jag ligga och ta igen mig när jag jobbar i trädgården. Till sommaren kompletteras min lilla rastplats med en trädgårdssoffa som ska målas vit. För att fler ska kunna ta igen sig så att säga. Soffan har jag fått av någon jag håller kär. Hammocken fanns på tomten när jag köpte huset. Den har jag målat med svart hammarlack. Dynorna är nya. Den gamla retrohammocken är så skön att ligga i, jag sov där en nästan myggfri natt när flugorna gjorde mig galen i huset. Min dotters lilla stora röda ros Ingrid Bergman stretar på med knopp efter knopp, men om någon vecka ger hon upp för i år.




En något snabbfixad plantering med ljung vid grinden. I vinter hoppas jag få se några riktiga ekorrar i trädgården. Jag lockar med hasselnötter och hoppas de får syn på dom. Ligger på ett fat på altanen. Jag har allt sett ekorren på altanen ibland.



Jag har testat med ledljus med timer i utelyktorna. Då kan de lysa även när jag inte är där eller när jag kommer med bilen en mörk kväll. Vi får se hur länge de överlever i fukten ute. De går på batteri och är inställda på att lysa 5 timmar varje kväll.


På sommaren fungerar solcellslamporna men nu är det för lite sol för att de ska laddas upp.


Nu i oktober blommar här endast kärleksört, Rosenflockel och Höstastern. Ingrid Bergman har precis gett upp och är inpackad i väv och många växter har blivit bruna. Minusgraderna har redan slagit till några nätter.


Rosenflockel still going strong i stora perennrabatten som är under konstruktion. Min dotters ide att vi skulle ha såna. Jag är mycket nöjd med inköpet. Hoppas bara de överlever vintern nu, men det tror jag. Det blev en torr sommar och jag som har varken brunn eller kommunalt vatten har sprungit med många hinkar regnvatten från tunnorna!

Vackra vänner i trädgården


Det börjar bli dags att mata fåglarna. Talgbollar och solrosfrö är en favorit. De gillar mina äpplen också som hänger kvar på träden. Fåglarna är som galna efter maten nu. De har skitit ner hela mitt altanräcke men det gör inget. Det finns såpa! Jag gillar att ha dom nära fönstret så jag kan titta på dom när jag äter frukost. Min fina kaprifol som klättrar på en spaljé på altanen är ett bra skydd för småfåglarna. De är såå fina.


Hacke hackspett en vårdag, smakar på vinterns sista fröer. Välkommen åter.


Fler installationer som fågelbad och fågelholkar ska in i trädgården. Har man fågelholkar i olika storlekar och olika stora hål trivs där fler fåglar. Uggleholkar kan man också sätta upp. Det finns ugglor här. En sommarkväll såg jag ugglan glidflyga över tomten och den hörs hoa i skogen ibland.


Nu är här talgoxar, blåmesar, nötväckor, och koltrastar men i vinter kommer nog domherrarna, bofinken, hackspetten, någon liten gulgrön, nötskrikan och några andra. De var här förra vintern. Vi får se! Alla är välkomna.



Här ska jag gräva och anlägga en liten damm. Jag har tjuvstartat med att plantera Iris, ormbunkar, Funkia Röd Oktober och annan större Hosta samt klippstånds. Det var höstrea på Mobackes i Bollnäs och på en mindre trädgårdshandel i Söderhamn. Bäst att passa på!
Här kommer den trista backen att fyllas med ormbunkar och under/mellan dom Myskmadra. De bildar ett grönt täcke av små stjärnformade blad och blommar med små vita blommor i maj. Runt och i dammen mossiga stenar och vattenälskande växter. Ormbunkar växer naturligt överallt i min trädgård, de flyttar jag bara runt dit jag vill. Jag tror det är Träjon eftersom det verkar växa i skogen här också.


Det är nästan ett måste med vatten i trädgården tycker jag, även bara lite. Sedan hoppas jag bland annat att denna lilla gynnare som är en padda ska trivas runt dammen och då hoppas vi på en bättre bild. Oftast bara framme nattetid i min trädgård. Kanske flyttar också en groda in..om vi har tur. De är utrotningshotade vet ni väl

 

Missan spanar från stora mossiga stenen. Min favoritrabatt med många olika perenner. Mina två katter fångar inte bara en mängd skogsmöss och näbbmöss även skogsödlor tyvärr. Jag försöker att rädda så många jag kan. Fladdermöss finns här också, men de är svåra att få syn på och omöjliga för katten att ta. Fladdermöss vill man ha, de äter tusentals myggor. Jag funderar på att sätta upp fladdermusholkar också.


Om det inte vore för katterna skulle jag inte vetat vi har skogsödlor i trädgården. Katterna kan då skrämma fram de flesta oskyldiga söta djur. Skrämd har han tappat sin svans i försvar.


Självklart finns här också fjärilar. Är det inte fantastiskt att vi har så vackra insekter här i kalla Sverige. Det här är en Sorgmantel, det har jag lärt mig. Den övervintrar som fjäril och inte som larv eller puppa. Det är därför den syns så tidigt på våren.


Här är en citronfjäril som också är tidigt ute på våren. Också vanlig!


Det här är en Amiral


Det här är en pärlemorfjäril. Den är vanligast i min trädgård på högsommaren.


Jag tror att det här är en rapsfjäril, den är också mycket vanlig i min trädgård.


Och påfågelöga dyker upp ibland! Den vackraste av de alla tycker jag.


...och många humlor har vi. De ser ut som små flygande fluffiga björnar. Fjärilar och humlor är mina favoriter och mina medhjälpare! Utan pollinerare skulle det inte bli mycket bär och frukt. Nästa år blir det till att bygga några insektshotell och biholkar. Det är jättelätt, bara borra några hål i ett vedträ och hänga upp i trädgården. Eller bunta ihop bambupinnar eller vassrör. Jag har inte sett några solitärbin i trädgården, men har man många såna blir det bättre skörd av både äpplen och bär. Det är solitärbina som vill bo i små rörliknande hålor. Följ länken så får ni en massa tips.
http://alltombiodling.se/sa-bygger-du-ett-insektshotell/


Som barn gillade jag även sniglarna. Här är lekstugan nr 1.