Det börjar bli dags att mata fåglarna. Talgbollar och solrosfrö är en favorit. De gillar mina äpplen också som hänger kvar på träden. Fåglarna är som galna efter maten nu. De har skitit ner hela mitt altanräcke men det gör inget. Det finns såpa! Jag gillar att ha dom nära fönstret så jag kan titta på dom när jag äter frukost. Min fina kaprifol som klättrar på en spaljé på altanen är ett bra skydd för småfåglarna. De är såå fina.
Hacke hackspett
en vårdag, smakar på vinterns sista fröer. Välkommen åter.
Fler installationer som fågelbad och fågelholkar ska in i trädgården. Har man fågelholkar i olika storlekar och olika stora hål trivs där fler fåglar. Uggleholkar kan man också sätta upp. Det finns ugglor här. En sommarkväll såg jag ugglan glidflyga över tomten och den hörs hoa i skogen ibland.
Nu är här talgoxar, blåmesar, nötväckor, och koltrastar men i vinter kommer nog domherrarna, bofinken, hackspetten, någon liten gulgrön, nötskrikan och några andra. De var här förra vintern. Vi får se! Alla är välkomna.
Här ska jag gräva och anlägga en liten damm. Jag har tjuvstartat med att plantera Iris, ormbunkar, Funkia Röd Oktober och annan större Hosta samt klippstånds. Det var höstrea på Mobackes i Bollnäs och på en mindre trädgårdshandel i Söderhamn. Bäst att passa på!
Här kommer den trista backen att fyllas med ormbunkar och under/mellan dom Myskmadra. De bildar ett grönt täcke av små stjärnformade blad och blommar med små vita blommor i maj. Runt och i dammen mossiga stenar och vattenälskande växter. Ormbunkar växer naturligt överallt i min trädgård, de flyttar jag bara runt dit jag vill. Jag tror det är Träjon eftersom det verkar växa i skogen här också.
Det är nästan ett måste med vatten i trädgården tycker jag, även bara lite. Sedan hoppas jag bland annat att denna lilla gynnare som är en padda ska trivas runt dammen och då hoppas vi på en bättre bild. Oftast bara framme nattetid i min trädgård. Kanske flyttar också en groda in..om vi har tur. De är utrotningshotade vet ni väl
Missan spanar från stora mossiga stenen. Min favoritrabatt med många olika perenner. Mina två katter fångar inte bara en mängd skogsmöss och näbbmöss även skogsödlor tyvärr. Jag försöker att rädda så många jag kan. Fladdermöss finns här också, men de är svåra att få syn på och omöjliga för katten att ta. Fladdermöss vill man ha, de äter tusentals myggor. Jag funderar på att sätta upp fladdermusholkar också.
Om det inte vore för katterna skulle jag inte vetat vi har skogsödlor i trädgården. Katterna kan då skrämma fram de flesta oskyldiga söta djur. Skrämd har han tappat sin svans i försvar.
Självklart finns här också fjärilar. Är det inte fantastiskt att vi har så vackra insekter här i kalla Sverige. Det här är en Sorgmantel, det har jag lärt mig. Den övervintrar som fjäril och inte som larv eller puppa. Det är därför den syns så tidigt på våren.
Här är en citronfjäril som också är tidigt ute på våren. Också vanlig!
Det här är en Amiral
Det här är en pärlemorfjäril. Den är vanligast i min trädgård på högsommaren.
Jag tror att det här är en rapsfjäril, den är också mycket vanlig i min trädgård.
Och påfågelöga dyker upp ibland! Den vackraste av de alla tycker jag.
...och många humlor har vi. De ser ut som små flygande fluffiga björnar. Fjärilar och humlor är mina favoriter och mina medhjälpare! Utan pollinerare skulle det inte bli mycket bär och frukt. Nästa år blir det till att bygga några insektshotell och biholkar. Det är jättelätt, bara borra några hål i ett vedträ och hänga upp i trädgården. Eller bunta ihop bambupinnar eller vassrör. Jag har inte sett några solitärbin i trädgården, men har man många såna blir det bättre skörd av både äpplen och bär. Det är solitärbina som vill bo i små rörliknande hålor. Följ länken så får ni en massa tips.
http://alltombiodling.se/sa-bygger-du-ett-insektshotell/
Som barn gillade jag även sniglarna. Här är lekstugan nr 1.