Just nu min favoritfrukt och jag har lärt mig göra marmelad. Det var ju lätt.
Här i sista veckan i augusti hade två gula frukter uppenbarat sig på min nya minimala Rosenkvittenbuske. Den stora gamla busken hade fortfarande gröna frukter. Så här ser de ut när de är mogna men de brukar inte plockas förrän i slutet av september och gärna efter en första frostknäpp. Eftersom frukterna ramlade ner på backen tog jag in dem och la i kylskåpet i väntan på att de andra frukterna skulle mogna. Jag hade redan här börjat planera för att göra marmelad.
Se så vackert den blommade i maj med nästan pärlemorskimrande knoppar över hela busken och humlorna älskar den. Hela busken vibrerar av humlor på våren.
Här på sensommaren blev jag så glad att jag äntligen fått frukt också på min gamla stora Rosenkvittenbuske. Tidigare knappt en enda frukt. Den är stor och blommar fint och besöks flitigt av humlor så förutsättningarna för mycket frukt finns ju där. Inte vet jag riktigt varför den fått fler frukter i år men jag har införskaffat en till liten Rosenkvitten som var tänkt att hjälpta till med pollineringen. Tror nämligen att min gamla buske inte är så särskilt självfertil. I övrigt har jag börjat gödsla busken i år. Nåja mycket frukt är nog att ta i. Tror det är mellan 10-15 frukter iaf som har chans att mogna i tid till skillnad från 1 frukt förra året och inga dessförinnan.
Här var det oktober och först då började frukten på den gamla busken mogna. Det är nog ok, eftersom de ska tåla lite frost innan de plockas. Sista helgen i oktober vågade jag inte vänta längre eftersom det vankades snö, Jag plockade av alla frukter jag kunde hitta, gröna som gula, små som stora.
Det här var allt jag fick ihop men det räckte gott och väl till att koka marmelad eftersom man också använder äpplen. De flesta frukter var gröna och omogna men det går bra att koka marmelad på de också.
Marmelad
Recepet kommer här.
- Äpplen. nästan dubbelt så mycket som kvitten t.ex 700 gram
- Kvitten ca 400 gram
- Vatten 1 dl
- Socker ( lika mängd som äpple)
- Citronsyra 1,5 tsk
Skala och kärna ur äpplen och kärna ur kvitten och skär de i små bitar. Jag tycker det är onödigt att skala Rosenkvittenfrukterna men om de har mycket tjockt skal kanske det är nödvändigt. Mina var så små.
Koka äpple och kvitten mjuka i vattnet i ca 20 minuter tills det blir riktigt mosigt.
Ta bort från plattan och häll i socker, blanda och låt koka ordentligt till det tjocknar. Rosenkvitten innehåller mycket naturligt pektin som gör att det tjocknar.
Koka kraftigt utan lock tills marmeladen tjocknat.
Ta bort från plattan och rör ner citronsyran som du blandat ut med lite vatten
Häll direkt upp i rena små burkar. Marmeladen tjocknar ännu mer när den kallnat.
Rosenkvittenmarmelad passar bra till ost och kex eller på rostat bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar