onsdag 3 maj 2017

Bivattnare och vattentunnor


Vi har gjort en bivattnare. Den är till för att våra pollinerare ska kunna sitta på glaskulorna och dricka vatten. Tipset kommer från Naturskyddsföreningen. Bin och andra insekter har svårt att hitta lämpliga vattenhål då de lätt drunknar i stora vattensamlingar och vi behöver ju våra bin och andra pollinerare. Det är vackert också tycker vi. Fatet är något form av tårtfat eller ostfat jag hittade i mitt kök. Tror ni att färgerna kan locka till sig bin och humlor? Jag har den i rabatten, hoppas insekterna hittar dit. Bygg en du också! Jag lånade barnens gamla spelkulor som de inte längre använder, men småsten går också bra.
När dammen blir klar kan den också få bli vattenhål för insekterna...om jag gör en liten sandstrand, men det ska vi nog kunna lösa. Vi hoppas att de ska kunna samsas med fåglarna och grodorna och trollsländorna som jag också hoppas ska lockas till dammen.


En stor drottninghumla har vaknat och besöker flitigt mina krukor. En annan anledning till att plantera vårblommor. I humlornas värld är det endast drottningarna som övervintrar. Kanske hittar hon bivattnaren och kan ta sig en liten slurk. Senare i maj kommer min Rosenkvitten att vibrera av alla humlor som besöker dess blommor. Det tycker jag är vårens höjdpunkt :)


Även fjärilar behöver dricka vatten. Nu har citronfjärilarna och Sorgmantlarna vaknat. Det är mängder av dem i trädgården och man blir så glad. Botar all huvudvärk. Citronfjärilen är beroende av att det finns Getapel eller Brakved, det är vilda träd eller buskar. Jag tycker inte jag sett såna träd i närheten av min tomt men det finns det uppenbarligen. Det är helt klart värt att ha växter som fjärilar gillar i sin trädgård, ett annat tips är att inte städa för mycket. Mycket vi tycker är ogräs är örter som fjärilar är beroende av. Nässlor till exempel. Brännässlor är barnkammare för både Nässelfjäril, Amiral, Tistelfjäril, Påfågelöga och Vinbärsfuks. Jag är så tokig så jag tänkt börja odla nässlor i något ostört hörn av trädgården.


På tal om vatten så måste ju även växterna vattnas. Om man har en knallblå vattentunna i plast som man vill ska smälta in lite bättre i miljön som jag vill, har jag här ett tips. Då tar man alltså juteväv eller något liknande och klär in tunnan. Med natursnöre kan man surra fast väven. Den kan också spännas över tunnan som skydd för att inte löv ska falla ner eller för att inte myggorna ska lägga sina larver i vattnet, vilket de gärna gör har jag erfarit. Och myggor är nog en av de få insekter jag inte vill gynna. Myggor eller fästingar tackar vi nej till här. Nåja nu kanske det inte blev så snyggt men bättre än blå plast tycker jag! Ok det kanske inte passar på gräddhyllan i stan men här på landet funkar det utmärkt. Jaa som ni ser så händer det att jag tvättar händerna i tunnan när jag blivit jordig. Har en förmåga att vilja stoppa ner händerna i jorden. Varför blir man så torr om händerna när man vart i jorden? Har ni märkt det?

Ut och gräv nu med er :) Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar