Vitsipporna blommar!
Maj månad och det som blommar mest är vitsipporna. Gräsmattan min är full av vitsippor och det är så vackert på våren. När de blommat över är det ändå dags att klippa gräsmattan och sedan syns inte ett spår av dem. Det har varit en kall vår med mycket snö och minusgrader, men trädgårdsarbetet låter sig inte vänta.
Ny odlingsbädd
Jag tänker nog dela upp rabatten med ett kryss för att få 4 olika odlingsrutor som jag kan gå emellan. Rabatten är ca 4 meter i diameter.
Ett skepp kommer lastat med...Hästgödsel
Till detta har då jag använd ett stort lass hästgödsel som min jättesnälla granne hämtat med sin traktor. En del spreds ut underst och en del överst i odlingsbädden. Jag tänker och tror det ska locka dit daggisarna och skynda på förmultningen. Den var inte alls speciellt brunnen utan ganska färsk men det ska nog gå bra, ska ju inte odla här nu.
Halmbal till odlingen
Sen spred vi ut denna mögliga halmbal, vilket slitgöra. Balen fick jag gratis eftersom den var skadad.
Vi försökte lägga ut halmen i en cirkel eftersom det är så jag vill ha min rabatt. Det här var enorma mängder halm men det sjunker snabbt ihop och mer organiskt material kommer att behövas för att få den mängden matjord jag vill ha här. Jag är verkligen ingen expert på kompostering och varmbäddar och allt vad det heter utan testar mig fram och läser på lite om vartannat.
Barrkompost
Sen var det dags för minst 10 skottkärror trädgårdsavfall från komposten. Löv, gräs, mossa, tallbarr, gamla perenner och kvistar. Eftersom min kompost (som måste vara Sveriges största) innehåller väldigt mycket tallbarr hoppas jag den enorma mängden halm och hästskit i bädden ska förbättra jordens kvalitet och skynda på komposteringen. Barren ställer till det för mitt komposterande. Det blir väldigt surt och barren förmultnar långsamt. När vi krattar löv på våren följer det alltid med mängder av barr från Tallarna här. Komposten spreds iallafall ut över halmen, detta gjorde att halmen trycktes ner något och nu inte kan flyga iväg om det börjar blåsa upp här som det ofta gör på min kulle. Trädgårdskomposten bör väl också tillföra några mikroorganismer tänker jag. Som topping blev det då alltså mer hästskit. Nu väntar vi bara på regnet som bör starta igång processerna
Trädgårdskompost
Åter till tallbarrsproblemet. Jag har på grund av detta nu gjort en ny kompost av pallkragar som placerats mellan mina äppelträd och det gamla trädgårdslandet. Det går ju verkligen enkelt när man har pallkragar. På den här sidan av tomten är det bara lövträd och där har jag också många perennrabatter. Här råder lite barrförbud i komposten faktiskt. Det ska bli spännande att se men jag tror att det kommer förmultna snabbare här. Gräsklipp, löv från syrenhäcken, äppelträden, fallfrukt ogräsrens och gönsaksrens ska där i, men just nu är den tom.
Uppstädning av gamla komposthögen
I det gamla komposthörnet har vi snart skottat bort den enorma komposthögen och samlat allt i pallkragar som jag får gratis som tur är. Här bak har vi fin kvällssol som vi hoppas kunna utnyttja när här snyggats till. En för skogen här ovanlig Lönn växer bakom komposterna. Den kommer att bli fin i bakgrunden hoppas jag. På sommaren växer här i skogen enorma ormbunkar som påminner om en annan tidsålder.
De har varit många som grävt i min oändliga kompost. Min son och dotter med två vänner, min vän Maria, och min käresta Joakim. Stort tack till dem som hjälpt till :)
En enorm rishög uppenbarade sig efter att vi separerat riset från löv gräs och barr. Nästa arbetspass blir att flisa det som går och såga upp resten. Allt ris kommer från träd och buskar som sågats ner eller beskurits de senaste 2 åren.
Det är hårt arbete innan man får trädgården som man vill ha den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar