Gräslök Citronmeliss Kungsmynta och Timjan
Nu ska ni få se lite exempel på odlingsvärda fleråriga matväxter. Framför allt handlar det om ätbara växter som är härdiga hos oss. Vissa perenna och andra tvååriga, andra träd och buskar. Många av dem har inte bara goda frukter utan också vackra blommor. Bara en sån vanlig krydda som gräslök får fina blommor. Och visst ser det gott ut. Gräslök vet ju alla det överlever det mesta och så användbart dessutom! Citronmeliss är en annan sån härdig kryddväxt och så även Timjan och Oregano som jag har en jätteplanta av. De samsas i det gamla trädgårdslandet. Där har varit mycket spännande för mig att upptäcka sedan jag köpt stugan.
Libbsticka och Spansk Körvel
Libbsticka är en god krydda i till exempel kötträtter och som örtsalt. Den är vacker på våren tycker jag med lite rödaktiga stjälkar. Verkar inte ha några som helt problem med att överleva stränga vintrar och är därför mycket välkommen hos mig. Många tycker den är lite invasiv, men absolut inte hos mig. Tydligen ska den skrämma bort ormar och onda makter och lär flyttas till entrén snart då. Den påminner annars lite om Selleri tycker jag.
Först trodde jag det här var Hundkäx, men det ser man att det inte är om man tittar lite närmare. Det här är en ätbar överlevare som är perenn. Spansk körvel. Den trivs bra här och kommer flitigt varje år i trädgårdslandet. Upptäckte den och misstänkte det var något ätbart när jag grävde i landet och det doftade lakrits om en rot. Jag har aldrig själv använt den i köket, lakrits tycker jag är blä att äta, men tydligen är den bra till mycket som krydda då den påminner om Anis. Även som sötningsmedel, brännvinskrydda, likör, i salladen, som godis mm. Det måste undersökas närmare!
Spansk körvel och Libbsticka växer sida vid sida i det gamla trädgårdslandet och kommer upp ganska tidigt på våren. Inte många ettåringar som man kan skörda så tidigt...och titta där kommer Aklejor också. Inget jag tänker äta men välkomna. I år har jag sått Ringblommor och Solrosor i trädgårdslandet som utfyllnad innan jordgubbarna tar över.
Rabarber
Och här är en gammal klassiker, Rabarbern. Återkommer snällt varje år. Den här plantan hade jag i en kruka på balkongen i flera år innan jag köpte stugan. Rabarbern kanske inte är redo att skördas än men snart. Så otroligt odlingsvärd och enkel. Så bra att kunna göra pajer och krämer innan bär och äpplen mognat.
Brännässlor är barnkammare till fjärilar
Man kan göra soppa också. Alla pratar om Nässlans nyttigheter för kroppen. Många vitaminer och mineraler innehåller de och sägs också hjälpa vid diverse åkommor. Mycket bra som gödningsmedel också. Något man kan skörda redan tidigt på våren. Faktiskt hade jag inga på min tomt men killen min hade så jag har fått en planta av honom. Det var ingen större förlust de växer ju flitigt i varje hörn. De gillar mycket kväve så några spadar hästskit har den fått och guldvatten lär den få.
Ja Brännässlor är barnkammare till många av våra fjärilar. Det räcker inte att ha fjärilsmagneter till blommor i trädgården. Här en en Röd Rudbeckia, fjärilsmat och förkylningsmedicin. Brännässlor måste ju vara superbra att plantera vid tomtgränsen kom jag på nu. För att mota bort fula gubbar. Ganska smart av fjärilarna att använda en sån otäck växt som barnkammare. Inte många vill bråka med den. Nu ska vi se om Brännässlorna tar över hela tomten.
Ringblommor
Jag kan inte mer än nog rekommendera att slänga ut fröer från ätbara blommor och växter som självsår sig och sedan poppar upp här och var i trädgården. Som Ringblommor till exempel, de tycker jag är ett måste. De är så härliga och granna, står sig till och med fint med lite snö på hösten och återkommer snällt.
Odla i pallkrage
Daggis
Det brukar ju grävas och luckras i jorden innan sådd på våren. Det gör inte mig något som gillar att gräva, men nu har jag sett på "Den sista skörden" på Svt och insett att jord ska lämnas ifred och istället bara tillföras organiskt material på ytan. Det är ett helt samhälle där nere!
Ny odlingsbädd till fleråriga grönsaker som sparris och Jordärtskocka
Den här våren har en odlingsbädd ordnats. Med hjälp av en halmbal, stallgödsel och annat från trädgården som kompost, grästorvor, löv och jord och sand, har vi fyllt ett flera decimeter tjockt lager på ett område som redan nu har dåligt med växtlighet. Jag kan väl i smyg berätta att här stod en studsmatta tidigare. Området är ca 4 meter i diameter.
Sara Bäckmo berättar om odlingsbäddar sin blogg. Det är henne jag lärt mig av. http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/ny-odlingsbadd-med-jord/
Nästa sommar har förhoppningsvis allt detta förmultnat och jag kan plantera de fleråriga grönsakerna som jag tänkt. Tills dess ska jag också ha ordnat med mina vattentunnor så jag har allt vatten jag behöver. De ska seriekopplas nämligen. och det har jag lärt mig av en annan bloggare. https://ivartland.com/2017/04/04/forberedelser-for-annu-en-torrsommar/
I min odlingsbädd funderar jag på att odla Sparris. Tycker det är gott och användbart. Som jag också önskar är den perenn och kan stå på samma ställe i många år. Jordärtskocka skulle jag också vilja odla, kanske även den i min stora odlingsbädd om det får plats eller i en pallkrage. En sort som heter Bianka verkar bra, den blommar också vackert.
Ett bra alternativ till Sparris är Mjölkört som jag kallar Rallarrosor. På våren kan de späda skotten skördas och på sommaren kan man istället göra ett ryskt te av bladen som kallas Ivan Chai. Bladen ska fermenteras en vecka och sedan torkas i t.ex. ugnen. Det finns massor av goda växter som kan vara perenna, både vilda och odlade. Pepparrot t.ex. växer och frodas mycket lätt har jag lärt mig. Den kan bli ett ogräs och då borde den ju även växa hos mig. Pepparrot är såå gott. riven på fisk, korv, kött. Det ska snarast planteras. Var jag ska få tag i en rot är en annan femma men annars får jag väl peta ner en rot från affären och testa.Mjölkört till gott te och alternativ sparris
Mangold
Mangold |
Bärbuskar som Krusbär, vinbär, Hallon och Rosenkvitten
Vinbär, Krusbär, Hallon och Rosenkvitten får vi inte glömma. När bären mognat på sensommaren och jag får strosa runt i trädgården och smaka på alla bären jag odlat själv blir iallafall jag lycklig. Vildhallon växer vid skogsbrynet bakom huset och vinbärbuskarna på tomten har fått tillökning med krusbär. Ni vet väl att Rosenkvittenfrukt också ger apgod marmelad och gelé. Tyvärr brukar min buske inte få så mycket frukt trots en massa blommor och humor. Jag har köpt en ny planta, en utan törnar och hoppas pollineringen blir bättre. Jag ska också försöka gödsla den mer, här är som sagt surt och magert. Rhododendron min stor som ett träd trivs som fisken i vattnet. Men Rosenkvitten har visst mest odlats som prydnadsbuske tidigare och den här gamla busken kanske också är en sån.
Men det bästa med den busken är ändå blomningen på våren! och när den riktigt vibrerar av humlor utanför mitt fönster. Det är alla tiders min favoritbuske även om den har törnar och inte ger frukt som jag vill.
Fruktträd
Älskade fruktträd. Äpple, Plommon, Krikon, Surkörsbär och Gråpäron är härdiga hos mig i zon 4-5. Päron har jag däremot inga. Så länge Tallarna pryder tomten tror jag inte det finns plats, eller? Jag är en soldyrkare också, måste ha plats att sola hela dagarna. Surkörsbär blir ett litet lagom stort träd, det har jag planterat i rabatten med höstens höga. Ett nytt äppelträd med röda fina äpplen ska jag klämma in. Det är inte bara jag som vill ha äpplen, vi har ju fåglarna också. Fjärilarna tycker om fallfrukten på hösten. Så mycket man kan skörda utan att så.
Kram och Smaklig måltid :)
PS. Glöm inte att äta upp ogräset, Kirskål istället för spenat!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar