fredag 18 augusti 2017

Enkla spaljéer av Rönnsly


Jag har haft stora problem och huvudbry med vilken typ av spaljé jag skulle sätta upp här för att täcka för hålet in till mitt privatliv. Jag ville klä in den med en snabbväxande klätterväxt, det går ju oftast snabbare få insynsskydd på det viset. Tillslut bestämde jag mig för att bygga en spaljé av sly från tomten och skogen här bredvid och klä in den i skogsklematisen Paul Farges också kallad Summesnow. En sån här spaljé är ju enkel att göra av pil eller sly man kanske röjt på sin tomt. Det vet jag nu eftersom jag gjort det två gånger. Det går snabbt för en som jag som inte har tålamod, den är också billig. Nästan gratis. Den här gången tog jag ett gammalt knippe pilgrenar jag köpt på Ikea för många år sedan och flätade in. De tjockare grenarna, eller de är snarare små miniträd som röjts, användes som stolpar och grävdes ner i marken med 40-50 cm avstånd. Det är ju valfritt hur tätt man vill fläta in grenarna. Här behövs nog dubbelt så många tycker jag. 


Här bakom trädgårdslandet syns min andra spaljé som jag en annan sommar gjorde helt av rönnsly. Den är inte lika hög men ger ändå tillräcklig vindskydd till landet. Perfekt att låta ärtor klänga på om man vill odla såna. 


Som ni ser står grannens hus nära tomtgränsen och nu när den härliga syrenhäcken är kapad är det ingen mysig ombonad känsla i trädgården. Dessutom blåsigt och det gillar inte mina fjärilar. De kommer ändå såklart...till de mer vindskyddade delarna av trädgården  Som trädgårdslandet. Jag gillar att spaljén smälter in bland växter och träd i trädgården. Eftersom den är väldigt hög och jag surrat fast några av stolparna i äppelträdets krona. Jag skulle tro att den riskerar att blåsa omkull annars. Flätar man tätare blir det även ett insynsskydd och vindskydd på vintern och när Paul Farges slingrats sig in i spaljén blir den ännu tätare. Det bästa är att det blommar fint av en massa små vita blommor från juli till ändå in i september.


2 kommentarer: