måndag 30 januari 2017

Lägenhetsträdgården i januari


Jag har utökat min trädgård inomhus, med en miniros. Mycket bra med växter som kan planteras ut i trädgården till våren. Hittade den här på Ica. Gillar färgen. Tänk vad glad man kan bli av att hitta växter på Ica. Det är verkligen något man kan unna sig tycker jag. Vardagslyx. Får se nu vad kostar ett cigarettpaket? Eftersom jag inte röker kan jag väl köpa blommor istället då. Eller?



Den fina blombuketten jag fick av min älskling på min födelsedag som var så här fin börjar sloka lite, men lever än. Det blir så mycket mer trivsamt inne med blommor. De man får som gåva är bäst, och de med nostalgikänsla.


Pärlhyacinterna har stuckit iväg, det är nog lite för varmt och mörkt här hemma, men det roliga är att även Kungsängsliljorna lever och har vuxit till sig. Det är extra härligt med lökar som växer inne. De känns vilda och äkta. En bit av trädgården inomhus. De här andra krukväxterna tillhör ju en helt annan fauna och kan därför också överleva inomhus, men de framkallar inte samma känsla för den kommande våren och påminner mig inte om mina rabatter direkt.


Kolla så underbar! Man kan ana schackmönstret på knoppen. Längtar till jag får se den. Det här är en nostalgisk blomma för mig. De växte under hasselnötsträdet vid grindstolpen i trädgården där jag bodde som barn. Det är Upplands landskapsblomma.


Så här hoppas jag de ska se ut när de slår ut.


Här är en annan raring jag haft sen barn och drivit upp från ett skott. Den härstammar från en Hibiskus som stod hos min morfar. Roligt att den lever än! Den borde alltså vara typ nästan 30 år. Ojojoj det är nästan som att ha en familjemedlem i vardagsrummet. Det var några år sedan den här Hibiskusen blommade men det gör den gärna om den får mer sol. Därför har jag gett den en egen lampa och hoppas på bättring. Den blommar med ovanliga dubbla mörkröda stora blommor. De flesta Hibiskusar man ser i handeln har enkla blommor, inte fyllda som den här underbara. 


 Blommorna ser ungefär ut såhär på min Hibiskus. Målet är att få den att blomma igen.


Här är min stora Monstera och den växer fort. Bra växt om man vill få det lummigt inomhus fort. Den är också härlig med sina stora gröna frodiga blad. Ganska lättskött. Skaffa en sån vetja!
På återseende



söndag 22 januari 2017

Vinterträdgård i januari


Vackert när solen går ner. Än går den ner för tidigt. Mörkt redan vid fyra. Längtan till våren är stor, men det är så skönt att åka upp hit till stugan på landet, bara jag och katten. Det är verkligen att fly vardagen och få ro i själen. Boa i min stuga och strosa runt i trädgården i morgonrocken trots vinterkylan. Jag känner mig så otroligt rik som har en egen trädgård att kliva rätt ut i. Det är som att det personliga utrymmet blivit större, det fortsätter utanför dörren. I min privata sfär där jag kan vara för mig själv ingår också en bit av naturen nu. 


Sitta framför brasan, läsa, lyssna på radions P1, blogga lite. Det är medicin för en stressad lärare som nu börjat plugga också. På vintern när storhelgerna är över kan jag också på riktigt koppla av här i stugan eftersom trädgården inte pockar på uppmärksamhet. På våren blomstrar min kreativa sida när jag kan börja skapa i trädgården, men den känns ganska frånvarande nu. Klart jag har ju ett köksrenoveringsprojekt här som ligger lite på is just nu då jag känner mig lite utarbetad, men hälften av jobbet är iallafall gjort. Det finns så otroligt mycket man kan göra här..om man vill, huset ska lyftas, äppelträd klippas, ved ska staplas, köksluckor slipas, stugan ska pyntas, men det jag blir mest stressad av är att ha folk runt mig för ofta och jullovet blev ganska fullspäckat av släkt och vänner. Måste nog återigen tänka på att säga nej ibland och vårda min egentid.


Mitt senaste tillskott till stugan. Två sänglampor. Älskar dom! Kamprad säljer billigt.


Här är så tyst och fridfullt, speciellt när ingen av mina två grannar är här. Jag bor inte mitt i skogen, jag bor vid skogsbrynet, jag kan höra bilarna från stora vägen om jag lyssnar och det ger faktiskt en viss trygghetskänsla. På vintern får man oftast vara för sig själv här. På sommaren kan det vara trevligt att småprata över häcken..ibland. . Här är skogsvägen som leder bort från min stuga. Vi delar den med grannen och skogens konung och andra djur. Vackert med snö. Idag åkte jag hem till ett regnigt Uppsala.


Fåglarna måste matas. Det är inte en jätteansträngande uppgift och helt klart värt det när de kommer på besök i trädgården. 


Stormlyktorna har jag istället för trädgårdsbelysning. Jag har hängt upp några stormlyktor i träden som kan tändas när jag vill ha det extra fint och upplyst.


Huset är annars det enda som lyser upp trädgården nu. Stora stenrabatten ligger i dvala som allt annat. Inte ett enda vårtecken, fast jag tyckte fåglarna kvittrade ovanligt mycket idag och dagarna är ju något längre.


Endast tomten är vaken.


Här är ett av mina galna gamla äppelträd. Det lever än även om det är sargat efter någon storm och har klyvts i mitten för en herrans år sen. Jag funderar på hur jag ska klippa det så det ser mer ut som ett äppelträd. En sak har jag lärt mig. Klipper man för mycket på en gång, till exempel stumpar trädet på en tjock gren eller tar bort alla gamla vattenskott på en gång, kommer det att skjuta ännu fler vattenskott och dessutom inte må alls bra. Då stressar man trädet. Jag har iallafall börjat gallra lite lite i kronan och hoppas få lite äppelblomster på grenarna jag tog in och satt i vatten. Det mesta av beskärningen spar jag till sommaren. Beskär man på sommaren i JAS-perioden (juli, augusti, september) får man mindre tillväxt av vattenskott. Här är en bra länk https://svenska.yle.fi/artikel/2011/05/01/beskarning-av-appeltrad



Här sitter jag när jag vill vila mig från trädgårdsslitet eller skogspromenaden på vintern. Jobbigt pulsa i snö! Nej jag åker inte på de där gamla skidorna dom är bara där för vinterkänslan och för att någon ska tro ja kanske är en en sportig hurtbulle. Fast jag kanske borde skaffa mig ett par gamla pjäxor och lära mig att valla. Hela förrådet är fullt av skidor av alla dess slag här. Jag kör med vallningsfria jag...eller gjorde det var som sagt länge sen.


Tänker man inte åka på antika skidor kan man också använda stavarna till att binda upp gamla äppelträd med tunga grenar.


Inte mycket som syns av höstens nyplanterade höga. Det ser ju inte klokt ut. Rena förfallet. Det blir bättre när de växter till sig då blir det fylligare i rabatten på vintern också. Perennerna klipper jag ner på våren.


Inte mycket liv i altanrabatten heller. Här växer det Rudbeckia och Fingerborgsblommor på sommaren. Bland annat.


Här är en annan vildvuxen del av trädgården. Baksidan av huset, endast morgonsol. Vildhallon har tagit över, liksom gräs och små skott av rönn. Mycket stenigt här, det tål att tänkas på vad som ska göras med den här delen av trädgården.


Det enda gröna just nu är barrträden och den här Rododendronbusken. Trevligt med vintergröna växter. Min kompis är med mig i trädgården idag, han tycker att snön är kall och lite besvärlig.


Då är stenmuren mycket bättre utkiksplats. Tydligen bor det många varelser inuti muren också. Det vet en med bra syn och hörsel.


Här ser ni vårens stora trädgårdssyssla. Den här rishögen som består av en blandning av löv, gräsklipp, ris, grenar och gamla plankor ska omfördelas till några snygga komposter av pallkragar jag ska få av min älskling. Jag hoppas att det längst under finns fin kompost att lägga på rabatterna i vår. Sedan kanske vi också kan få se mer av Lönnen som växer där bakom. 


Tegelstenar som jag fått av min granne. Drömmer om en liten murad vägg i trädgården någonstans. Annars kan de användas till mycket annat. Vi får se vad det blir. Fortsätter att samla gamla tegelstenar jag.

lördag 21 januari 2017

Vårfint inomhus



Det är januari och nu kliar det i fingrarna så mycket att jag börjar plantera inomhus istället. Jag har till och med köpt en växtlampa för att det ska växa bättre i min mörka lägenhet. Här är bara sol på morgonen. Sommartid även mitt på dagen. Stora Tallar skuggar våra fönster i vardagsrummet. Jag har alltid haft många krukväxter men på senaste året några färre. Det var någon gång jag gick på det där snacket om att "less is more" undanplockat och rena ytor. Det är ju egentligen inte alls min stil. Jag är ju bohem har jag insett. En konstnärssjäl om jag får säga det själv utan att vara dryg. Älskar att omge mig med vackra ting och fina varma färger, blommor och mönster. Det ska bli som förr nu. En djungel i lägenheten. En Fönsterviva får pryda pianot och den verkar trivas där under lampan. Det är dock ingen växtlampa utan bara en vanlig lågenergilampa. Läste det hade gjorts forskning där man jämfört växtlampor med vanliga lysrör och skillnaden var visst inte så stor. Nu kommer vårsolen snart som tur är och hjälper växterna på traven. Planteringsjord och lecakulor är införskaffade, terrakottakrukor också. Jag får nog lov att säga att terrakottakrukor med hål i botten är det bästa att plantera i. Ställ ett fat under som vattnet kan rinna ut på. Bort med plastkrukan, på med lecakulor i botten på nya krukan, på med planteringsjord och plantan på det. Terrakottakrukor andas och det blir en bättre miljö för rötterna. Krukorna blir bara snyggare med åren tycker jag.


I en gammal kockumspotta har jag planterat en Slideranka tillsammans med Jordvivor. De är ju så bra, man kan plantera ut dem till våren och de blir nya perenner i trädgården. Ja inte Sliderankan, den tål inte vintern. Pottan har inga hål i botten men jag har löst det men ett tjockt lager lecakulor i botten så rötterna inte står i vatten. Den här planteringen är ju bara tillfällig. Till våren måste vivorna få komma ut i friska luften. 


Mina pärlhyacinter börjar redan slå ut. Här finns också några lökar av Kungsängsliljor som jag önskat mig. Det är bara några toppar på bladen som stickar upp så de kommer dröja. Om de överlever våren får de här lökarna också planteras ut i trädgården. Jag tror mossan i den här planteringen måste bytas ut ser jag nu


Lite fler gröna växter har jag också skaffat mig. Här står de i sina terrakottakrukor på fat. På Ikea finns det bra krukor med riktigt höga fat. Mycket bra! Det är lite tomt i plånboken nu i januari men nya lönen kommer snart och jag kan köpa fler växter. Jag har tagit några sticklingar också, det är gratis och gratis är gott, men snart blir det nog inte fler växter till lägenheten för i mars/april startar våren i trädgården och då har jag många sysslor utomhus.

torsdag 5 januari 2017

Ny skuggrabatt vid äppelträden


Här är min skiss över hur det är tänkt att se ut, ungefär. Snöbollsbusken råkade visst bli väldigt hög på skissen, det tar nog många år innan den blir så stor om ens någonsin, men lägg märke till att äppelträden är ganska små, de är också felaktigt beskurna och har råkat ut för stormar som slitit av delar och klyvt stammar, men! De lever än och ger frukt. På Skissen syns Hostor och Jättedaggkåpa framför blandat med Skogsaster. Någon ormbunke i bakgrunden. Ormöga under äppelträden. Grässvålen ska bort.

 

Jag sitter och skissar i vintermörkret. Snöbollsbusken kommer att utgöra grunden i den här nya rabatten jag planerar, mellan äppelträden. Det är lite mörkt där bakom grannens hus och mellan träden. Snöbollsbusken trivs bra i skugga och lyser upp fint. Jag hoppas det ska bli bra. Sägs vara snabbväxande och det gillas! Bara ett problem. Det växer en ful syren där som måste grävas bort. Jag menar inte att syrener är fula bara att just den här är det. Några spretiga grenar som spridit sig från syrenhäcken. Sen måste vi ha något under, runt och framför busken som kan överleva där.


Till det ska vi ha Skogsaster ett stort bestånd, tror jag iallafall. Det hänger ju också på vad man får tag på i handeln. Det här är en riktigt tålig perenn som tål både torka och skugga. Jag kör på säkra kort ibland. Den blommar sent på hösten som de flesta Astrar. De vita små stjärnformade blommorna kommer att lysa upp fint i höstmörkret. Men sen ska vi också ha vackra mjuka former i rabatten.


Till det ska vi ha fler av dessa Hostor som jag redan har några av. Kanske inte just denna sort, det finns ju så många att välja på. Jag kan inte säga vilken Hosta detta är. Jag har inte tänkt på det innan men Hostor har faktiskt blommor också. Den här växer i stora-sten-rabatten mitt emot den nya rabatten som ska anläggas.


...och Ormbunkar av den här sorten som det finns det gott om i trädgården. Det är Träjon, en vanlig ormbunke i Svenska skogar. De har flyttat in själva och sprider sig lite lagom snabbt. Inte alls kräsna, växer nästan överallt även där det är lite torrt. Passar utmärkt till min lilla woodlandrabatt. Bara att gräva upp någon som hamnat lite fel och flytta dit. De blir ganska höga så kan få stå lite i bakgrunden. Det sluttar ner mot grannen i den här delen av trädgården. Jag funderar på att använda några torvblock som stöd bakåt för att plana ut rabatten där jag ska plantera nya växter.


Två nya spaljéer ska också byggas av sly som jag gjort tidigare. Där ska någon klätterväxt få slingra sig. En Klematis kan också klättra lite i Äppelträdet.


Jag har hittat en som kallas Summer Snow. Starkväxande, härdig, anspråkslös, klär snabbt in en spaljé. Små vita blommor i juni-oktober. Jag har redan planterat den hos mig särbo. Det skulle vara underbart för min insyn nu när Syrenhäcken är så låg. Ja som ni ser kommer jag att vara upptagen hela sommaren. Funderar på att anställa min tv-spelande son en vecka eller tonårstjejerna, men jag har egentligen inte bråttom. Trädgården ska vara till för avkoppling och njutning och ja för mig träning men Ingen stress. Jag försöker iallafall att inte stressa. Det får ta den tid det tar, men det klart det vore roligt att få några rabatter klara. Jag är inte gjord av pengar heller och nog kostar det att anlägga sin drömträdgård. Det som kostar är växter och faktiskt även jord och gödsel men bättre komposterande kommer att råda bot på det i framtiden. Klart är att när jag jobbar i trädgården kopplar jag bort jobb och andra problem som kan snurra i skallen. Nästa semester kommer jag att så långt som möjligt få trädgården klar. Jag kommer att viga min fritid till detta och hoppas att vänner och familj förstår. Kanske inte men det struntar jag i. Jag bryr mig mindre vad folk tycker nuförtiden. Jag gör det jag mår bra av så länge barnen också har det bra. Det ska bli såå skönt.


Mina spaljéer kallas även fattigmans-gärdesgård och ja de är i princip kostnadsfria.


Krolliljor som jag älskar. Jag har en benägenhet att dras till växter som fanns i min barndoms trädgård.


Stjärnflocka en annan gammal mormorsväxt som jag redan har i trädgården. Klarar skuggiga lägen och kommer att stå för blomningen under högsommaren.
När jag åtminstone tror att jag gjort klar rabatten ska jag också plantera vårlökar.
Några favoriter är Snökrokus och Kungsängsliljor. Jag ha insett, efter att jag massakrerat ett antal lökar med min spade i andra rabatter som jag ständigt gräver i därför jag är där och ska plantera nytt eller flytta, att jag ska lugna mig med lökar tills jag bestämt hur jag vill ha det.
Vårblommande växter bör då när rabatten är klar starta säsongen med Snökrokus, sen kommer Ormöga och Kungsängsliljor När lökarna vissnat ner och vill bli lämnade att vissna utan nedklippning täcks den gula blasten av perenner som Träjon och Hostor. I Juni blommar också Bergsvallmon. På sommaren kommer sen Stjärnflocka att blomma tillsammans med Krolliljor och Snöbollsbusken. Från juni till oktober blommar i bakgrunden Klematis Summer snow. På hösten Skogsaster. Jag ska berätta att min trädgård ligger högst upp på en kulle och smältvatten brukar rinna av bra på våren. Tror därför inte jag har problem med stillastående vatten som dränker fuktkänsliga växter men vi får se nu när jag testar nya perenner och lökar.


tisdag 3 januari 2017

Julafton 2016


Julafton firas i stugan i år igen. Börjar bli en tradition som jag helst inte vill bryta. Kallt i stugan när man kommer dan före dopparedagen. Frost på fönstren. Visst är det vackert! Men snart är den lilla enkla stugan uppvärmd efter vi tänt i öppna spisen.


Vackert väder på julafton men nästan ingen snö, en mossigt grön Jul har vi här i Södra Hälsingland. Min trädgård är just nu inte alls så här fin som skogen är på vintern. Kanske kan några fler städsegröna växter förändra saken. Eller behöver jag fler mossiga stenar? Det finns onekligen inspiration att finna i skogen. Jag söker bland annat efter en stor gammal torkad rot. Jag hade en gång en liten radhusträdgård och där i en liten rot från något träd som jag hittat i skogen. Den passade så bra i min skuggrabatt bland ormbunkar, Funkia Hosta och Rosenplister. Förmodligen äger någon nu roten som inte behagar uppskatta den. Han som köpte radhuset såg mer ut att vara sådan som asfalterar trädgårdar...tyvärr.


En sån här gammal rotvälta fast kanske modell mindre, eller inte, skulle vara riktigt skön i min trädgård bland ormbunkarna.


Så...en skogspromenad kan en skogsmulle som jag inte säga ner till en sån här dag när solen är framme några timmar. Idag är lilla mamma med ut i skogen så vi får hålla oss till de större stigarna. Den här delen av skogen är så välordnad så den nästan kan liknas vid en trädgård. Se bara hur Tallarna står i givakt med precis lagom avstånd till varandra och stigen eller den gamla traktorvägen slingrar sig mellan stenarna. Det är precis lagom för att solens strålar ska strilas mellan träden. Det ser nästan ut som någon krattat.


Utan snö är ju också mossor och lavar vackra, Om det här är Renlav eller något annat vet jag inte. Snygg är den där den lyser upp i skogen. Varför den har valt att växa just på den här stenen vet jag inte heller. Där men ingen annanstans så långt ögat kan nå. 


Skägglav eller grå Tagellav? Hur som helst, det finns det mer av och det betyder ren luft. Inga föroreningar för då trivs de inte och det känns ju faktiskt bra.


Många stora stenbumlingar i skogen här. Flyttblock från inlandsisens framfart kan jag tro. Här på bumlingen växer mer lav av något slag.


Tjock mossa pryder en jättesten och något som skulle kunna vara bladen av harsyra växer på toppen. Jag når inte riktigt upp. Ganska kort i rocken jag.



Mer fluffig mossa. Jag blir tvungen att lära sig mer om olika arter av mossa och lav. Jag har inget klokt att säga om dessa just nu mer än att jag tycker de är underskattade.


Hemma igen! Men det här var väl en bra investering! Fortfarande fina färger på ljungen tre månader senare. Solen står lågt på vintern och min trädgård är omringad av höga tallar, björkar och granar, men altanen blir upplyst några timmar om dagen även vintertid.


Då kan man sätta barnen i solen såhär, om man får med dem ut på landet. Det här tror jag var en annan jul eller kanske påsk.


Lite hugga julgran till stugan på julafton gjorde vi också. Min snälla granne och skogsägare låter mig ta en liten gran bakom huset.


Det här söta lilla bordet från Ikea som jag önskat mig fick jag i julklapp från min älskling. Passar utmärkt till mitt tvättfat i köket. Där behövs en plats för att tvätta händerna när man lagar mat och doppat händerna i smördegen. Diskhon kanske är upptagen med disk och jag är av den åsikten att baljor för personlig hygien och disk skall hållas åtskilda...även i en sommarstuga...om det går..Annars använder vi mest våtservetter till händerna även om det verkar oromantiskt. 
Ibland har jag fler gäster än vad som ryms i gäststugan också. Då är det bra med fler tvättställen. Inte bara i mitt enda sovrum. För övrigt är det svårt att få bort jord under naglarna ska ni veta om ni inte märkt det. Då är vattenbad det bästa. Just som jag skrubbat mig ren är jag där igen och stoppar ner fingrarna i jorden, så är det alltid, på sommaren. Jo jag har trädgårdshandskar men...


Så blev det klädd gran i år igen i stugan. Jag har två granar jag. En i lägenheten och en här.