Hej kära trädgårdsvänner! Här har vi några överlevare som planterades för 3 veckor sedan tillsammans med tulpaner och penséer. De blommar som jag tänkt fint till påsk vid stugan och de har klarat både snö och is. Lökar är ju toppen :)
Men nu är påsklovet över och stugan är lämnad åt sitt öde i några veckor och då måste man blogga lite. Det har börjat knoppas i trädgården. Den gammaldags vita buskrosen lyser lite diskret med röda knoppar. Den blommar bara en gång, men då är den förtjusande full med vita rosor. Än ser den ganska risig ut så här en tidig vår, men jag vet vad som ska komma. Tålig är den också, det är inte mycket som trivs och frodas under mina tallar i ett hörn där det är skugga större delen av dagen.
Rishögen till ros måste snart klippas ner eftersom lillstugan måste målas men jag tror vi väntar någon sommar.
Tålig och riktigt taggig. En gammal bild på buskrosen som blommar någon gång runt midsommar hos mig. Vilken livskraft! Det är fördelen med dessa gamla rosor som inte remonterar. De kräver i princip ingen vård alls till skillnad från rosor som blommar hela sommaren.
Jag har nu börjat rensa bort gräset under buskarna och gödslat med kogödsel. Tanken är att alla rabatterna ska kantskäras...lite snyggare då när gräset blivit grönt. Nu är här mest mossa. Sen ska det täckodlas i alla rabatter, med ett tjockt lager av löv och gräsklipp. Jag har lärt mig att det ska bidra till fin jordstruktur, fler daggmaskar som gräver åt mig och luckrar jorden, gödning, mindre ogräs och bättre bibehållen fukt i jorden. Ja det finns många fördelar. I närheten har jag ett bra stall som billigt levererar en skopa hästgödsel med traktorn också så mer sånt kommer det bli.
Små söta tofsar kryper fram ur jorden. Här kommer små Fänrikshjärtan. De täcker hela den här rabatten. En riktigt tidig perenn i ett varmt läge, här intill en vägg. Nu dröjer det inte många dagar innan den här jorden är klädd i grönt.
Herrgårdspionen lyser med sina röda tofsar. De kommer blomma i maj med röda nickande små blommor. Påminner om en Dillpion.
Stenmuren jag bygger växer sakta med hjälp av min familj som har hjälpt till med några lass sten. Det är tungt att flytta runt sten i trädgården och jag håller fortfarande på att fundera ut hur de där stenarna ska placeras egentligen. Jag har också börjat gräva hål för grindstolparna som ska gjutas fast. Järnspettet kommer till användning för att få upp stenar spaden inte klarar. Det kan verkligen rekommenderas att ha ett järnspett om du har mycket sten i marken.
Mitt nästa projekt som är snäppet roligare är dammen. Nästan färdiggrävd, dags att beställa dammduk och hoppas på regn. Som jag längtar till handelsträdgårdarna börjar sälja perennerna jag vill ha. Här växer redan förhoppningsvis, Hosta Red October, Ormbunke, Trädgårdsiris, Daglilja och en höstblommande stor Klippstånds en Ligularia Dentata "Desdemona". Allt planterades i höstas. Nu behöver jag Myskmadra som marktäckare runt dammen och fler ormbunkar så det blir riktigt fylligt och grönskande. Det är svårt att tänka sig att det växer prunkande perenner runt stenen men det gör det faktiskt. Speciellt glad är jag i min hosta red oktober. Urläcker! Med röda stjälkar. Blir ingen jätte, ca 30 cm hög så den är tänkt i framkanten av dammen framför de högre ormbunkarna.
Stenpartiet blommar såå fint i maj när Mossflox slår ut sina ljust violetta blommor. Nu ska vi fylla på med Aubretia också i en mörkade violett nyans. Fint med olika nyanser av samma färg.
...de här blommar redan i april. Finns det något sötare är blåsippor? Det enda som blommar vid min framtida damm så här tidigt på våren. Självklart får de stå kvar.
Nu längtar jag bara tills gräset blir så här grönt igen och jag kan rasta gräsklipparen och ja jag gillar faktiskt att klippa gräset.
Glad påsk till er alla från mig!