onsdag 20 september 2017

Trädgårdens hjärtan

Fänrikshjärta

Fänrikshjärta i september
Tänk en sån bra marktäckare det är det lilla Fänrikshjärtat. Frodig och grön tidigt på våren och fortsätter så in på hösten. Här i september lika grön och blommande. Vissa tycker den är skräpig jag tycker den är bra! Det lilla hjärtat vill inte stå för torrt har jag upptäckt, då kan den bli torr och blek på sensommaren. Som här vid husväggen blir den tråkig på hösten men runt stora stenen som på bilden ovan är den fortfarande grön och fin.

Fänrikshjärta i maj
fänrikshjärta i april














Hur gulligt är det inte med dessa små tofsar i rabatten i april. Det är dem och lökarna som tittar fram. Senare bildar de ett tjockt ormbunksliknande lågt täcke i rabatten som håller ogräset borta. Ett annat bra alternativ till Fänrikshjärta tycker jag är Nävor av olika slag. De finns ju också de som blommar hela sommaren som Trädgårdsnäva till exempel. Alla Nävor har inte lika lång blomningstid som Fänrikshjärtat men ändå! Det finns också Nävor som tål torka lite bättre än Fänrikshjärta, men det är inget jag vågar garantera eftersom jag inte odlar dessa nu. Fänrikshjärta finns i vitt och rosa. Nävor i några fler nyanser.


Det kommer att bli en del nya rabatter med Nävor i trädgården men jag har inte kommit dit än. Det här är min grannes Nävor 😄

lördag 16 september 2017

Varning för Honungsskivling

Honungsskivlingen den onde


Nu har jag lärt mig något nytt. Tog en bild och frågade på facebook i gruppen vilken svamp. Det visade sig vara Honungsskivling jag hade på min gamla tallstubbe mitt i trädgården. Varför har ingen berättat för mig att man inte får lämna kvar stubbar i trädgården? Den här svampen kan äta alla mina växter...nästan. Grattis. Jag hoppas det inte händer så ofta och att oron är överdriven. Det är ju bara en svamp tänker ni, men nej den invaderar död ved som gamla stubbar och börjar bryta ner dem. Bra bra, men den ger sig också på friska träd, buskar och perenner. Den är särskilt förtjust i Syren som jag har en hel häck av. Den skickar ut sitt långa svarta mycel som är som rötter kan man säga, från den ruttnande stubben där den har sitt fäste, under jorden och upp under barken på växter i närheten. Växten tokdör av detta. Den kan sprida sig över en hel trädgård, in i äppelträden och rosorna. Den är som cancer i trädgården. Usch! Nu funderar jag på hur jag ska hejda dess framväxt. Måste ta bort stubben, gräva bort jorden, bränna resterna. Det finns dom som låtit den vara och trädgården klarar sig ändå, kanske blir det min taktik med tanke på min lathet. Skitsvampen lyser i mörkret också. Det bekräftar mina tankar, en alien så klart. Tar gärna emot tips på hur jag ska göra med detta! Elda upp stubben?

Uppdaterar lite. Nu läser jag att det finns 12 olika sorterns Honungsskivling och det är bara några av dem som angriper frisk ved. Speciellt en sort som heter Armillaria Mellea. Men hur vet man vad man har? De är väldigt lika varandra sägs det. En annan tröst är att om den nu angriper frisk ved så är den växten oftast redan försvagad på något sätt. Så att gödsla och dränera och ta hand om växterna så de mår bra ger dem motståndskraft. Det är som med allt då, även oss människor. Växter får också sjukdomar om de stressas.

måndag 11 september 2017

September runt dammen

Dagliljor

Summer Wine

Mina nya rosa Dagliljor, Summer Wine. Jag är mycket nöjd med mitt inköp förra hösten. Å så fina de är, vacker färg. Men så sent de blommar?? Kanske tidigare nästa sommar när de hunnit etablera sig mer. Jag har Summer Wine både vid dammen och runt stora stenen. Än är de små men de växer väl till sig hoppas jag så jag kan dela plantorna och få ännu fler!


De passar bra vid dammen tycker jag där bladen kan bölja ner över dammkanten. Även gula dagliljor har jag. De blommar tidigare.


Klippstånds


Klippstånds Desdemona blommar också fint nu vid dammen.
Jag är larvigt förtjust i växter vars stjälkar och blad går i röda toner och de har sån härligt mustig gul färg. Min lilla "eka" har fått flytta sig åt sidan för att göra plats åt en liten stol och ett bord. Det är underbart att kunna sitta vid dammen i morgonsolen och lyssna på porlet av vatten. Ni får inte se någon bild på min lilla sittplats för stolen är så ful, måste leta på loppis efter något charmigare. Gången av träflis ligger fint på plats och ännu har inget ogräs fått fäste. Träfliset ligger direkt mot jorden utan markduk. Jag har bara tagit bort översta lagret gräs och örter med en spade och hacka.

Så här ser iallafall bordet ut. Bra att ställa tekoppen på. Det är ett träbord jag inte hade plats för inomhus så jag har behandlat det med en blandning av linolja och tjära för att det ska kunna stå ute året om. Bara att stryka på extra efter vintern. Man får ju ta det lite försiktigt med tjäran om man har det på möbler. Ett för tjockt lager blir klibbigt. 


Blandar man tjäran med linolja och terpentin suger det in bra i trät. Jag skulle inte ha det på sittmöbler eller på något matplatsbord eller så eftersom tjära luktar starkt.

Lavendel


När jag kom upp i fredags stod där en kruka Lavendel som jag fått av bästa Monica. Nu på plats på en väldränerad plats i stenpartiet. Det var inte helt lätt att bestämma sig för var de skulle få växa. Här tillsammans med Mossflox, Backtimjan, Aubretia och Fjädernejlikor. Bland annat. Lavendel är ju ingen dammväxt precis så den står en bit ifrån. Jag har annars också problem med mossa här i det gamla stenpartiet så det är under rekonstruktion. Något mer höstblommande skulle vara fint jag tänker mig Liten Kärleksört kanske.  I framtiden när jag fixar rosrabatten har jag tänkt Lavendel ska få växa där. Om den vill leva hos mig, jag har hört att Lavendel inte är så härdig här uppe men hos Monica klarar den sig tom i kruka över vintern och det är bara några km bort.




söndag 10 september 2017

Kärleksört

Fjärilsmagnet och höstfavorit

Sedum Cauticola

Kärleksört är en så bra växt på alla sätt. Tålig och lättodlad och full av nektar till fjärilarna på hösten. Den börjar blomma nu i september men ser inte alls dålig ut på sommaren då den är grön och kompakt men sina tjocka suckulentliknande blad. De tillhör familjen fetknopp. Kanske skulle man kunna anklaga den för att vara lite tråkig på sommaren men det tar den igen på hösten när allt annat börjar säcka ihop.

Olika färger 


Nuförtiden finns det Kärleksört med röda blad och stjälkar. De är mycket snygga tycker jag. Här har jag blandat mina tidigare traditionella Kärleksört med nya röda sorter jag hittat i handeln. Jag har flyttat plantor från olika ställen i trädgården för att det ska få rama in rabatten här. Än har jag inte plantor till hela framsidan men eftersom de är så enkla att få fler av kommer rabatten bli klar nästa sommar.


Det finns också liten Kärleksört och de med vita blommor, men de flesta har rosa till violetta blommor som denna. 


Enkelt att få fler


Så enkel att föröka. Bara klipp av några stjälkar och sätt i vatten så kommer där rötter. Perfekt snittblomma då den står sig nästan hur länge som helst i vas. Därför mina vänner ska man ha mycket kärleksört i sin trädgård. När de fått rötter är det bara att plantera. De växer lite buskigt och kompakt och ser aldrig skräpiga ut, istället ger de bra struktur till rabatten och kan styra upp de mest vildvuxna rabatter.


De här plantorna flyttade jag hit i slutet av juli, enkla att dela och sprida ut där man vill ha dem. De har inte börjat blomma än riktigt, men är snart igång. Allting är ovanligt sent i trädgården på grund av en kall vår. Jag tror de kommer bli fina som kantväxter här. Den här rabatten kan se lite ostyrig ut med digitalis och stormhatt huller om buller med Solhattar och Stäppsalvia. Samtidigt passar kärleksört in i en mormorsrabatt, det är ju en gammal torparväxt.

10 fördelar med Kärleksört


  1. Blommar vackert på hösten
  2. Lätt att föröka - sätt i vatten så kommer det rötter
  3. Fjärilsmagnet
  4. Lätt att odla
  5. Torktålig och frosttålig
  6. Ser aldrig skräpig ut
  7. Bra till snitt
  8. Finns i många färger och varianter
  9. Bra för plånboken
  10. Ätlig


måndag 4 september 2017

Sensommar i hälsingeträdgården


Nu blommar röd solhatt och så välkommen är den lilla fjärilen, påfågelöga. Det enda och första Påfågelögat jag sett i år. Den tycker verkligen om Solhattarna som växer i värmen från husväggen.


Jag hoppas mina nya brännässelruggar ska få fjärilen att trivas bättre och bosätta sig här. Fjärilar som Påfågelöga och Nässelfjärilen övervintrar gärna på vinden eller i uthus och jordkällare. De är beroende av brännässlor för sin fortplantning precis som Amiralen.


Prydnadsgräset vid dammen börjar ta sig men några plymer på Glansmiskantus lär vi inte få se i år. Dammen är väldigt grumlig just nu eftersom jag precis håvat runt efter mina fiskar. Det är väldigt mycket dy i dammen, jag funderar på hur jag ska få bort det.


För att få upp fiskarna var jag tvungen att lyfta ur Näckrosen och tömma 2/3 av vattnet. Jag tog bara bort fontänfisken och lät vattnet pumpas ut utanför dammen. 


Näckrosen fick efter fisket komma tillbaka ner i djuphålan där den annars växer. Förhoppningsvis ska den överleva vintern och ge oss blomning nästa sommar men då bör inte dammen bottenfrysa och kanske den mycket väl gör. Jag funderar på det där också...hur jag ska göra med näckrosen. Vill ju så gärna ha en sån men den tar stor plats och roten kan bli enorm har jag läst.
Nåja när fiskarna väl var funna hinkade jag i nytt regnvatten från tunnorna.


Guldfiskarna har fått flytta in i värmen hemma i akvariet. Det var bara 9 grader i dammen när jag mätte och vid den temperaturen kan guldfiskar börja gå lite i "dvala" och sluta äta för vintern. Så jag bestämde mig för att redan nu ta hem dom till vinterhotellet. Nu har jag upptäckt fördelen med ett akvarium. Det är ju en liten trädgård där inne! Som ska planeras och planteras i :-) Sand grus, stenar, rötter och växter och annat som kan tänkas passa i en undervattensträdgård. Det är också riktigt roligt att få se fiskarna på nära håll.


Vid dammen är Klippstånds Desdemona på gång att slå ut. Hoppas den fortfarande blommar när jag kommer upp till helgen. Det är en riktigt läcker perenn tycker jag och i år ska jag för första gången förhoppningsvis få se den blomma.


Bakom dammen är det alldeles fullt av Styvmorsvioler, de är så söta! och mina Pärlemorfjärilar gillar dem så de är välkomna. Ni kan läsa mer om violer i mitt inlägg som heter just violer.


I min höstrabatt blommar nu äntligen Septembersolrosorna, Kransveronika, Rosenflockel och Höstflox. Stjärnflocka och Alunrot fortsätter att pryda kanterna. Längst bort i rabatten börjar en Finnslide få röda färger på bladen. Det är verkligen kalla nätter nu så här i slutet av augusti, det kanske inte dröjer länge innan frosten kommer, men dagarna är varma när solen kommer fram och ännu kan man riktigt njuta av trädgården. Nu börjar det bli dags att fundera på vilka lökar som ska ner i jorden. Tycker fortfarande det är tråkigt i trädgården tidig vår. Det skulle gärna få finnas fler krokus, snödroppar, scilla och vintergäck!



lördag 2 september 2017

Rabatten med höstens höga


Den här rabatten är en långsmal perennrabatt längs med tomtgränsen och syrenhäcken. Den bildar en blommande vägg mot grannen och går i vinrött/lila blandat med gult och vitt. De höga perennerna står längst bak och de lite lägre framför med något undantag. Här har jag planterat i ordningen från höger till vänster...

Vitpytta
  • Finnslide
  • Höstflox
  • Rosenflockel, 
  • Ett litet Surkörsbärsträd
  • Trädgårdsruta
  • Vitpytta
  • Kransveronika
  • Linnes döttrar
  • Septembersolros

Alunrot

I framkant har jag bland annat planterat rödbladig Alunrot. Den gör sig bra mot det röda i stjälkarna och blommorna på Rosenflockeln och det violetta i Kransveronikan. Det är fint med något lägre framför de höga perennerna, dels därför de gärna blir lite tråkiga och kala nertill, dels är det snyggt med en låg inramning.


Rosenflockel


En riktigt hög och ståtlig perenn är Rosenflockel. Fin med vinröda tjocka stjälkar och blomklasar. Den står på två ställen i rabatten. Rosenflockel bör man tänka på var man planterar eftersom den breder och ut sig och kan ta över. Själv gillar jag växter som snabbt breder ut sig eftersom jag har en stor trädgård som jag vill göra lummig fort. De fjärilar som flyger på hösten älskar Rosenflockel.

Kransveronika


Jättefina Kransveronika älskas också av fjärilar och humlor. Tyvärr står den lite blåsigt här så fjärilarna kommer inte till den här rabatten, men humlorna verkar nöjda. I den här planteringen har jag valt de riktigt höga perennerna och Kransveronika blir fin lite framför eller mellan de högsta. I augusti-September har den här planteringen sin höjdpunkt då alla de höga perennerna blommar. Kransveronika blommar även i Juli hos mig.


Rabatten är ganska lång och fortsätter bakom den stora ruggen med Septembersolros. Där har jag planterat från höger till vänster:
Septembersolros
  • Stjärnflocka
  • Lila höstflox
  • Rosenflockel
  • Kransveronika
  • Plymspirea
  • Vallmo
  • Krolliljor
  • Septembersolros
  • Pytta
  • Daglilja

Det kan tilläggas att jag inte planterat allt själv. Septembersolrosorna växte där redan så den har jag delat och gett fler växtplatser i den långa rabatten. Så även Stjärnflocka och Höstflox, Pytta, Dagliljor och krolliljor.


Stjärnflocka


En underbart bra växt att ha framför de höga höstperennerna är Stjärnflocka. Den blir mellanhög och väller ut eller böjer sig ut lite framför rabatten. Den blommar också tidigare och då får du färgprakt även mitt på sommaren. Jag har från början haft en ljust rosa nästan vit, men har kompletterat med en ny mörkare rosa sort. Stjärnflocka har ett litet vilt utseende och kan lätta upp den strama rabatten enligt mig då. Vilt passar i min trädgård. Där råder ofta djungels lag och det gör det så mycket mer spännande!


Höstflox


Det här vet kanske alla vad det är men den förtjänar ändå lite bloggutrymme. Violett Höstflox lyser verkligen upp på sensommaren. Lättodlad, men kan visst få mjöldagg om den står torrt eftersom den egentligen är en lundväxt och vill gärna stå vid vattendrag. Men! Jag har aldrig fått mjöldagg på mina trots en något torr trädgård med sandjord i grunden. Här skuggas den såklart av de högre perennerna och innan vi klippte ner häcken var det inte gassande sol hela dagen här. Självklart har den också fått matjord att växa i.

Förvandlingen


Så här såg rabatten ut från början, taget med en väldigt dålig kamera. Oj vad mycket mossa jag hade på den tiden!


3 år senare kan man iallafall se att den blivit väldigt mycket tätare och grönare. Man får också tänka på att jag egentligen inte gjorde något åt den här rabatten först förra året och väntar fortfarande på att några plantor ska växa till sig. Mellan syrenhäcken och rabattkanten har jag gräsmatta och det är precis plats för gräsklipparen att komma fram. Jag har inte berättat om alla blommor jag har här. Det tittar fram mycket annat också. Självsådda Blågull, Akleja och Borstnejlika till exempel. På våren blommar Smörbollar, lökar och Förgätmigej.



Nu är det tillräckligt lummigt i rabatten för att det ska bli lite rumskänsla och insynsskydd. Det är ju viktigt, speciellt när man ska sola på soffan eller äta frukost i morgonrocken. Med lite tålamod, arbete och väntan kommer den att bli tätare och bredare. Vid soffan växer en ensam Ingrid Bergman som nästa sommar ska få sällskap i en ny rosenrabatt tillsammans med Lavendel som jag fått av en god vän.
Det ska bli härligt att ligga i soffan och känna doften från rosorna och lavendel 💕 Kram till mina trädgårdsvänner!



fredag 1 september 2017

Mina Rosor

Finlands vita ros


Den här pimpinellarosen blommar först i trädgården. I midsommartider. Vilken tur att den stod där i den tråkigaste delen av trädgården så man kan borra in nosen i blommorna när man går förbi.


Tyvärr är det kort blomning men den blommar tidigt vilket är bra. Svag god doft. Den är väldigt stor men jag tycker den ramar in lillstugan fint och passar under det gamla fönstret. Den här klipper jag aldrig i men...när lillstugan ska målas blir jag nog tvungen. Den lär växa upp igen. Finlands vita ros kan man alltid lita på :)
Teglet som samlas ska användas till en liten "ruin/mur" mot skogen eller kanske något annat projekt någon gång.

Flammentanz klätterros


Sen sätter nästan den här igång att blomma. Jag är så glad att den blommar redan nu och har en massa knoppar trots att det här är första sommaren i min trädgård och den är ganska liten ännu. Här i en ganska så rosovänlig trädgård bland barträd sand och sten har jag valt att satsa på några säkra kort. Flammentanz brukar klara både lite skuggiga. kalla och magra platser. Här vid staketet är det endast förmiddagssol. 
Jag tycker den är så snygg till mitt mörka intjärade staket 💗
Nyetablerade Flammentanz har fått lite hjälp till staketet där den ska få klättra. En bit rostigt armeringsmatta. Rost + Rosor = 💕

Persisk gul




Ganska tidigt blommar också denna med härligt gula blommor. En tidigblommande buske. Doftar någon underlig mindre trevlig doft men bara om man sticker ner näsan i blomman. Blommorna är riktigt gula och läckra. Remonterar tyvärr inte. Nu ska vi satsa på remonterande rosor. Någon buskros och några rabattrosor.

Ingrid Bergman


Vackert rött bladverk i juni och många knoppar. Kul att den överlevde vinter och vårsol. Vi kupade upp jord och täckte med juteväv vinter och tidig vår, men vi vet inte om det ens behövs den ska ju vara härdig till zon 4. Den blommar ända tills frosten tar den. Den har stora sammetsröda blommor som doftar hallon tycker jag. I år hinner den nog bara med en blomning, även om den har fått nya knoppar. Allt var så sent i år, våren var kall. Kanske måste man ändå tänka på att ha mer tidigblommande rosor i en Hälsingeträdgård.

En liten miniros från i vintras


Den här är så fin men jag vet ju inte vad den heter. Det är en sån där miniros från mataffärn som jag köpte nån gång i januari. Rosor är så mycket vackrare i trädgården! och jag är så glad att den trivs och knoppas i min rabatt och nu har den äntligen slagit ut, sista veckan i augusti.


Kämpade hårt för att den här skulle överleva hemma i lägenheten hela vintern så jag skulle kunna plantera ut den när frostnätterna var över. Extra ljus, terrakottakruka och mycket vatten. Dom tål inte att torka ut alls. Bladen ramlar av direkt...men de får heller inte stå i vatten så jag tänkte terrakottakruka som andas skulle vara bra. Extraljus och sen känna med fingret i jorden varje dag


Här är samma ros i oktober. Färgen är helt plötsligt rosa.

Rosa Rugosa


Det här är en gammal trotjänare som jag tror är en vildros i Rugosa-gruppen. Den växer under tallarna.  Den här har enkla doftande blommor men min nyinköpta Rosa Rugosa har dubbla. Trots att de har rykte om sig att sprida sig som ogräs är den så liten så. Jag försöker till och med göda med vildros för att den ska växa mer.

Hansa


Hansa Rosa Rugosa ska bli en liten häck som rumsavdelare i bakre delen av trädgården som är lite tråkig just nu. Inte mycket som vill växa här bland alla barrträd men Hansa kan man alltid lita på. Mycket tålig, doftande och remonterande med röda dekorativa nypon på hösten. Den här rosen har sentimentalvärde för mig, därför måste den finnas i min trädgård. Den blommar och doftar hela sommaren om den trivs, sen får den fina röda nypon.