tisdag 10 oktober 2017

Höstpynt från skogen

Plantera i en skopa...


Lite höstpynt hann jag med i regnrusket. Det är en galet blöt höst. Det är väl bra för grundvattennivåerna antar jag. Här har jag plockat några kvistar lingonris med fina röda lingon på. Några kvistar ljung och ett rött äpple. Det har jag stoppat ner i en gammal vattenskopa av zink som jag ställt på bänken vid trappen.


I den blå fina krukan vid trappen har jag samma bas med ljung och lingonris men kompletterat med grankottar och de röda fina bären från Liljekonvalj. De är giftiga och kanske lämnas ifred av fåglarna som äter upp lingonen i mina planteringar.


Krukan vid grinden har jag också pyntat med vilda växter och äpplen från trädgården. En sån där hård svamp som växer på träd fick följa med. Har några sådana på gamla stubbar i trädgården.


Jag har bara stuckit ner ljung och lingonris i jord och mossa som var kvar sen i somras. Sen är det bara att slänga i några äpplen. Nu när trädgårdskassan är slut får jag hitta på andra billiga sätt att göra blomsterarragemang. Jag tycker det funkar ganska bra och det var helt gratis :-) växterna har jag plockat i skogen.


Något grönt till trappen..lite tidigt för granris. Det känns mer som julpynt. Men den gigantiska Rhododendronbusken behövde ändå beskäras. Nu ska vi se nästa helg om kvistarna fortfarande är gröna. Minns inte hur dessa står sig som snittblomma. Jag har dem i en gammal kockumshink. Ni vet jag gillar inte lyx jag gillar gammalt och rostigt. Dem sakerna har själ och en historia. Dessutom är dem vackra :-) 


I vasen till bordet i trädgården har jag satt långlivade växer från trädgården som passar bra till snitt. Kärleksört, Rosenflockel och Höstaster. Några lingonkvistar fick vara med här också.


En liten höstbukett från trädgården får också stå på altanbordet. Höstaster, Såpnejlikor och Kärleksört. 

Hoppas jag kunde inspirera någon med mina bilder. Kram från höstrusket i Hälsingland :-)

söndag 8 oktober 2017

Hösten är här


Det här är nog den sista rosen innan frosten tar knopparna. Den är på något sätt extra speciell. Som de första blommorna på våren. Den bjuder på överraskningar. I somras gick rosen i gult eller aprikos. Nu är den rosa. Jaha 


Titta det är samma ros jag lovar. Miniros köpt i vintras planterad i våras.


Det här är höstaster som jag är så glad att jag har. Blommar som bäst nu i oktober och fram till snötäcket tynger ner dem. Fast de blommar förresten även under snön...ett tag..tills de ger upp.


Tänkt köpa fler plantor av den här sorten men vet inte vad den heter. Dessutom är trädgårdskassan slut nu så det blir delning av plantan i vår. Kanske redan i höst men det känns synd att bråka med den när den blommar så fint nu. 


En annan riktigt höstfin perenn är Klippstånds. Den blommar in på vintern och har även vackra blad.


Rosenflockel ser så ståtlig och fin ut nu i oktober. Den är liksom som bäst nu..typiskt när man ändå inte är här så ofta. Men när jag väl kommer en sisådär varannan helg vill jag se vackra blomster.


Den lyser upp fint och ger färg åt trädgården där borta vid tomtgränsen. Den är så hög också! Nästan 2 meter. Blomklasarna påminner om Kärleksört tycker jag. 


Kärleksört! Bland det sista som blommar i trädgården.


Solhattarna ger upp snart här i hälsingland. Men dem är lite prydliga på vintern också med sina stora bolliga fröställningar som står stadigt under frosten. Jag funderar på om jag kan ta fröer från dessa..går nog.


Här är söta Blågull med vita blommor. De doftar underbart! Jag klipper bort blomstänglarna när de blommat över så kommer det gärna nya blommor på sensommaren. Vill jag ha fler blågullsplantor låter jag några blommor stå och bilda frö. Fröar av sig jättelätt. Blågull är en perenn och sprider sig nästan som ogräs. Ändå säljs det plantor i handeln för dyra pengar fniss :-)


Jag skulle klippt ner fler Blågull. Nu har jag onödigt mycket fröer men inte så många blommor. Men! Man kan alltid ge bort fröer och det är ju som meditation att samla och sortera fröer...tycker jag.


Det är ju superlätt att samla fröer från Ringblommor. Stora och lätta att handskas med. Ringblommor är också duktiga på att blomma hela hösten.


Här är frön från Pionvallmo. De vackra frökapslarna har nu blivit gråbruna och är färdiga för att plockas. Sen är det bara att tömma de på dess små fröer.


Fröerna har jag stoppat i kaffefilter. Jag som inte dricker kaffe måste ju också få använda kaffefilter.


Plantera Snökrokus


Nu är det dags att sätta lökarna i jord om det ska bli en vacker vår. Jag ska berätta hur jag planterade mina snökrokus den här hösten.

Dessa lökar har jag satt på ett ställe där inte mycket växer. Jag vill ha dem i en klunga till att börja med. Så småningom är det tänkt att det ska bli en matta av krokus och backtimjan här. Mycket sand och sten finns här därför gäller det att välja sina växter med omsorg. Gräset vill ändå inte växa här. De flesta lökar vill ha det lite torrt under fötterna på sommaren och jag tror det här väldränerade stället kan passa.
Det översta lagret av mossa och växtlighet grävdes bort och den sandblandade jorden luckrades upp med spade.


För att lökarna ska trivas bra och sprida sig ger jag dem långtidverkande gödning i form av pellets. Jag myllar ner pellets bland jorden. Jag vet inte om det hjälper men jag som många andra har gått på försäljningsknepen.
Det är speciell lökgödning detta förstår ni.


Ny planeringsjord myllar jag också ner på platsen för att lökarna ska få den bästa möjliga starten. Det var väl lite väl torrt och magert här. Jag tror det också bara är bra att förbereda platsen här för framtida sådd av Backtimjan. Ja precis jag har tänkt köpa frö och så backtimjan på platsen för att så småningom få en hel matta av blommande timjan här där gräset lyser med sin frånvaro.


Efter detta jordförbättrande placerades lökarna ut ovanpå jorden innan jag bestämde mig för var jag ville ha dem.. 30 lökar fick det bli denna gång eftersom det var allt Mobackes trädgårdscenter bjöd på i form av utbud av snökrokus.
Nu när jorden är mjuk och uppluckrad går det lätt att göra gropar för lökarna. 8 cm djupt skulle de planteras.
Jag tyckte mitt finger verkade vara i lagom storlek och petade upp hål där jag sen bara kunde ploppa ner lökarna. Nu kan det tilläggas att man såklart kan plantera lökar på olika sätt.

Det gäller nu att plantera många lökar så det blir en sån där riktigt maffig och häftig blomning till våren. Snökrokus är duktiga på att sprida sig. Dessutom blommar de först av alla krokusar på våren, redan i mars beroende på klimat.