fredag 23 februari 2018

Frösådden i köket

Lavendel
Här är mina små fröplantor av lavendel. Nyss omplanterade för att få lite mer utrymme. Jag tog en blandning av såjord och grönsaksjord då Lavendel trivs i lättare jord vad jag förstår. Man tager vad man haver helt enkelt. De gillar väldränerad sandig jord och vill gärna stå lite torrt, men frösådden vill nog inte torka ut vad jag tror, jag har i alla fall hållit den fuktig och de små plantorna verkar må bra av det. De är ingen risk att glömma vad man planterat, dessa små blad doftar redan lavendel! Dessa ska till våren planteras ut i min nya perennrabatt. Planen är att lavendeln ska bli fin till rosorna. Rosor och Lavendel vill ha helt olika förutsättningar för att trivas, Rosor lerjord och mycket vatten, Lavendel sandjord och torrt, men jag vet att många har de tillsammans så det kanske är värt att prova.

Tomater "Maja"
Tomaterna växer snart ur sina tidningskrukor. Sådda någon gång i januari. Rötter har börjat sticka ut genom pappret. Jag har funderat mycket på vad jag ska plantera dom i sen. Jag har nämligen 17 tomatplantor av sorten Maja. Tänkte att om jag ska ha egna tomater ska jag ha mycket tomater. På ÖB säljer dom 10 liters hinkar för 10 kr st. Maja är en dvärgbusktomat som ska kunna få plats i fönstret eller på balkongen men den kan också växa på friland och det är där jag tänker plantera de flesta plantorna när det blir varmt nog. Tills dess hoppas jag de ska klara sig i hinkarna under mina lysrör och senare i soliga fönster. Skulle nog behövt två till lysrör. Något att skaffa till nästa vinter. Jag använder helt vanliga lysrör, det växer helt ok av det. Inga rangliga plantor! Jag tycker inte det behövs speciella växtlampor, de är så dyra!

Blå Bolltistel
Här är en av 12 bolltistlar. De har nästan samma växtkraft som tomaterna...nästan. nu är de omplanterade i mjölkpaket och andra återvunna förpackningar från skafferiet. Det syns redan att det är tistlar. Små taggar syns på det stora bladet. Jag hyser förhoppningar för dessa. Kanske får vi se bollar redan i år. Jag är så jäkla glad jag lyckats få det att är växa här inne på vintern och därmed fått många billiga plantor att plantera i trädgården i vår. Det är lite trixigt då jag har köket fullt av jord och plantor och lysrör men helt klart värt det.

Jätteverbena
Jätteverbena växer inte lika fort men ändå har det blivit små plantor som kämpar på. Vilken tid det tar! Hur ska de här små hinna bli högresta jätteverbenor till sommaren?? Än bara en centimeter stora blad. Nu har de blivit omplanterade i kraftigt gödslad jord. Kanske lite kogödsel senare vore på sin plats. Väl att notera till nästa vinter att dessa bör sås tidigt, redan i januari. En vecka i kylskåp för stratifiering är att föredra för att vara säker på att fröna ska gro. Jag gjorde så att jag sådde de som vanligt i mina små krukor, vattnade och lät de stå framme några dagar. Sen stoppade jag dem i en påse och in i kylskåpet. Efter kylskåpsvistelsen grodde de efter några dagar under lysröret.

Fingerört
 Här är Indisk fingerört, jag har också sått Anisisop, de ser lika klena ut som dessa. Jag tycker att äggkartonger funkar bra att så i. De torkar ganska snabbt så en påse runt är bra tills bladen kommit upp. Det är nog dags att omplantera dessa snart, de växer så dåligt. Kanske vill de ha bättre jord. Här står de i mager såjord. Jag brukar ta en gaffel och peta upp plantorna med. En stor jordklump får följa med rötterna för att inte skada onödigt många rötter. Sen planterar jag i alla möjliga kärl jag hittar hemma. Krukor, mjölkpaket, pappersförpackningar från skafferiet, egna krukor av tidningspapper och annat.

Cikoria
Något bättre ser dessa ut. Det är Cikoria. Jag hoppas de ska fröså sig själva i trädgården sen när jag väl fått in dom. Härdiga i zon 4 så finns hopp för dem. På samma sätt hoppas jag blåklint ska sprida sig hos mig. Dessa har jag sått i äggkartonger i vanlig blomjord, men nu har de fått flytta till lite större och jord med extra gödsel. Jag använder grönsaksjord till alla mina plantor i år. Kanske gör jag på annat sätt nästa år. Fortsättning följer! Och lycka till med din frösådd.


lördag 17 februari 2018

Hälsingeträdgården i januari


Det är återigen slutgungat i hammocken. Över en meter snö denna januari efter ett riktigt snöoväder över Gävleborgs kust. Och när ska all denna snö töa bort undrar man. Nu är jag galet sugen på att göra nya rabatter.


Hemma i lägenheten växer tomater så det knakar. Tacksam växt att förkultivera när det kliar i de gröna fingrarna. Till krukor har jag mina egengjorda av tidningspapper. Köket har förvandlats till växthus, köksbordet till planteringsbord. Vi äter i vardagsrummet numer. Grott har också Lavendel och Jätteverbena. Blå Bolltistel tog endast ett par dagar på sig innan gröna kraftiga blad tittade upp. Nu väntar vi på Indisk fingerört, Nejlikrot, Rosenkrage och Anisisop som jag tror bli jättefin i den blandade perenn- och rosrabatten som jag ska anlägga i sommar. Tillsammans med Bolltistel och Jätteverbena. Genom att fröså perenner hoppas jag kunna utöka mina rabatter på ett mer ekonomiskt sätt. och! så får jag odla även på vintern.


 Det var inget annat att göra än att börja skotta snö fram till Lillstuga och utedass. Stört omöjligt ta sig fram utan att ta med sig snöskyffeln. Bökigt man måste sätta på sig täckbyxor för att gå på dass. 


Hela helgen gick åt till att skotta snö. Skotta parkering till bilen, skotta fram bilen, vägar till dass, vedbod och lillstuga. Här är jag påväg upp på altantaket.


Här var närmare en meter snö på taket, speciellt på baksidan av huset av någon anledning. Eftersom altantaket är något klent byggt ville jag skotta bort snön så fort som möjligt, innan det riskerar att rasa in och skapa ett gapande hål i plånboken och ge en massa merjobb. Ja då hade man haft hela semestern planerad....och jag som ska göra rabatter då!

Skissat på ny rabatt



En del tråkiga vyer finns ännu i trädgården. Jag vill se vackra blomster å alla håll jag vänder mig. Tyvärr måste jag vänta till april med att börja gräva men så här är det tänkt att det ska bli. Doftande rosbuskar ska bli grunden i denna rabatt. Louise Bugnet och kanske Louise Odier. Där emellan hade jag tänkt Blå Bolltistel, Digitalis och Jätteverbena. Framför Nävor, Anisisop och Lavendel. Jag hoppas att fjärilar humor och bin ska bli nöjda med detta arrangemang. 


Det här är en gammal bild men...Här mellan stubben till vänster och vinbärsbusken till höger har jag tänkt att den ska ligga. Rabatten då. Bakom den blivande rabatten växer några andra bärbuskar, de ska också bli integrerade i rabatten med olika perenner emellan och Nävor under. Så kommer det tillslut bli slut på ogräsrensning och gräsklippning mellan buskarna. Grässvålen ska jag gräva bort och i år ska jag testa att stoppa grästuvorna i svarta sopsäckar och låta stå. Förhoppningsvis bli det jord till nästa år! Här är annars dålig jord som jag nämnt tidigare. Mycket sand och sten. Därför blir det till att köpa många jordsäckar och ösa på med kompost och organiskt material. Jag tänker mig en något upphöjd rabatt. Gräva rabatter kan man göra även om det fortfarande kan slå till med frost på nätterna. På så sätt kanske bädden är färdig för plantering när risken för nattfrost är borta och frösådderna vill ut i trädgården.




söndag 11 februari 2018

Nya fiskar till dammen


En nykomling i akvariet, den stora fina röda slöjstjärten. Min syster skulle avveckla sitt akvarium och jag fick adoptera hennes fiskar. Den blev ett bra tillskott till det lilla stimmet av Slöjstjärt och Shubunkin. De kommer ovanligt bra överens, trots det inte rekommenderas att ha dessa variationer av guldfisk ihop. Mycket därför att Slöjstjärtar är långsamma simmare, de har ju egentligen helt defekta fenor till skillnad från Shubunkin eller vanlig guldfisk som är riktigt snabba. Men de här kompisarna simmar ihop och ingen blir utan mat. 


Nu har jag också 3 Ancistrusmalar som putsar bort alger. De kommer inte så bra överens men akvariet är stort nog för att de ska kunna ha sina egna revir. De älskar att hänga inuti grottor så några sådana är bra att ha. En per mal då för de vill inte dela.


Den här höganäskrukan blev genast bebodd av en av malarna. Inte behöver man köpa dyra tillbehör från en djuraffär. Mycket kan man hitta hemma eller i naturen.


Slöjstjärtarna ska få flytta ut i dammen till sommaren tillsammans med min lilla Shubunkin. De andra fiskarna får stanna i akvariet. Jag har ju kardinalfiskar också som är kallvattenfisk men de är så små och blir nog aldrig hittade i dammen till hösten när de ska checka in på vinterhotellet.

torsdag 8 februari 2018

Bolltistel enkel perenn att fröså!


Den här perennen är ju jätteball och inte alls kräsen. Dessutom älskas den av våra nyttiga insekter. Humlor, bin och fjärilar. 
Lätt som en plätt var den att fröså så nu ska den odlas i trädgården. Jag tror den blir vacker mot rosorna. Den frösår sig också lätt själv i trädgården men då måste man såklart ha en planta att börja med. 
Tolv plantor från handelsträdgården skulle kosta mig nära tusen kronor. De skulle såklart vara större, men mina egna plantor uppdrivna från frö har kostat mig 30 kr + lite köpejord. Äggkartongen var gratis. Att fröså sina egna perenner och sommarblommor är definitivt vägen till en vacker trädgård utan att bli ruinerad. 


Efter bara några dagar tittade de första små bladen upp. Jag som inte brukar förkultivera blev ju jätteglad att jag lyckats med både Bolltistel och andra växter som tomat och Jätteverbena. Här växer Bolltistlarna ännu i en äggkartong. Stora är fröerna som petas ner någon centimeter. Sen är det bara att vattna och se till att jorden inte torkar ut. Det ska bli spännande att se hur stora plantorna hinner bli första sommaren. Ska jag berätta en hemlighet? Jag använder inte ens såjord utan vanlig blomjord. Ja just ja jag har ju extraljus också. Vanligt lysrör. så här...


I ett tidigare inlägg berättar jag om hur jag fick hjälp av min händiga älskling att bygga en ställning av kopparrör till lysrören.