Det tog ett par år men nu är grindstolparna på plats vid den bakre ingången till trädgården. Nästa sommar ska här bli en dubbelgrind som jag också tänkte bygga själv. Det är något väldigt tillfredsställande med att skapa något själv och i min trädgård gör jag precis som jag vill och det gör inget om det inte blir perfekt. Det här är enda stället att komma in med bil så därför måste det vara brett mellan stolparna. I den här delen av trädgården är det inte många rabatter utan mest träd och buskar men så småningom ska det bli fint här också. En grind mellan stenmurarna här kommer att rama in trädgården fint tror jag och ge en mer ombonad privat känsla.
Ja för två år sen sågade vi ner en av tallarna i trädgården som ändå behövde tas ner innan den blev för stor. En ganska rak och fin stam hade den och jag kunde riktigt se framför mig hur den skulle bli fin som grindstolpe. Jag och min vän Maria hjälptes åt att barka stockarna. Min snälla granne Janne instruerade oss i barkning. Inte ta bort all bark på en gång, då kan stockarna spricka när de torkar.
Efter att stolparna fått ligga på tork under ett års tid behövdes lite finputsning. Det var ett riktigt roligt jobb för nu var de ju nära att bli grindstolpar. Under den sista barken som satt kvar hade insekterna redan börjat bygga bo så nu var det hög tid att iordningställa dem.
Tillslut tog jag fram slipmaskinen, det var ganska effektivt för att få bort de sista resterna av bark. Den och stora kniven. I mitt förråd kan man hitta alla möjliga hopsnickrade verktyg.
När stolparna var släta och fina och all spår av bark borta fick de en omgång med tjära. Två omgångar faktiskt. Sen fick de torka i vedboden, de råkade visst stå där över hela vintern och halva sommaren medans jag funderade på hur de skulle förankras i marken utan att välta när den tunga grinden hängs på. De stod där länge nog för att Koltrasten skulle bygga bo och lägga ägg på en av dem.
Det skulle ju grävas gropar också på rätt avstånd, samtidigt som en annan gräver rabatter. Det visade sig vara uteslutande sand och några stora stenar där stolparna skulle ner. Nu står de fastkilade mellan stenar och hårdpackad sand. Vi får se hur det går. De borde ju inte ruttna lika fort när de står i sand tänker jag. Fördelen med att inte gjuta fast dem i cement är att de är lätta att byta ut när de så småningom ruttnar.
På återseende nästa sommar när grinden ska byggas och blommor planteras.