måndag 30 december 2019

Skogsdammen har fått ett vattenfall


Förbättring av damm och rabatt runt är på gång. På den skuggiga sidan av dammen ska marktäckaren myskmadra få hjälp att breda ut sig med fler plantor nästa vår. Även om den sprider sig ganska snabbt blir det ju oönskade växter där myskmadran inte hunnit täcka och jag vill ju få det som jag vill fort. Jag har också bestämt mig för att fokusera på några få växter runt dammen. Många har fått flytta för de trivdes inte alls där. Man kan ju tro det skulle vara fuktigt men det är torrt runt den här dammen eftersom den ligger högt i trädgården har jag insett. Dessutom står höga granar och suger markfukten här bredvid. 



Nå så förutom Myskmadra så är här nu Stäppsalvia, Stjärnflocka och Daggkåpa. En rugge med Dagliljor också. Ormbunkarna som skulle växa bakom dammen vet jag inte hur det blir med, får se om de trivs. 


En nyhet är vårt improviserade vattenfall. Funkade inte så bra då lite av vattnet rann på sidan och bakåt så det rinner ur dammen sakta. När jag kom hem från ett par dagar i Funäsdalen var dammen nästan tom på vatten. Stackars fiskarna levde där nere i djuphålan som tur var. 


Nåväl jag och min dotter som har bestämda åsikter om hur det ska se ut bestämde oss för att ändå försöka med ett vattenfall nästa år eftersom det är det snyggaste och mest passande för en liten skogsdamm. En fontän känns ju helt fel i sammanhanget. 


Här syns den lilla cirkulationspumpen/filtret sticka upp ur dammen som en liten alien. Fruktansvärt opraktiskt när filtret ska rensas då allt måste lyftas ur dammen. Och filtret behöver rensas minst två gånger i veckan helst om vattnet ska förbli klart. Nej så nu har jag bestämt mig för att köpa ett filter som ställs uppe på marken och kan kopplas till ett vattenfall. Jag har varit dumsnål tidigare. Jag tänker mig en sån här:
https://www.wexthuset.com/i-tradgarden/dammprodukter/damm-filter-luftare/ecopower-plus-12000-uvc-12-w-filtersystem


Så på grund av mitt kassa filter måste jag byta en hel del av vattnet ibland då det bara blir en massa alger och dy hela tiden. Nu är Jättedaggkåpa och stäppsalvia planterad runt dammen. Ska bli spännande se hur det ser ut i sommar när allt etablerat sig.


Dammen är ganska liten. 600 liter vatten ungefär. Men här bor guldfiskar på sommaren, de är mina mygglarvsätare och de bajsar en hel del så ett bra filter är nödvändigt.


...och jag har fortsatt med min ide att ha stigar av träflis och täckbark runt dammen. Täckbark är så lätt att frakta hem i bilen. Väger inte så mycket som grus och är ganska billigt. Doftar gott gör det också. Jag använder ingen markduk under utan förbättrar bara med några säckar när barken förmultnar. Ett-två år klarar det sig fint. 


Pionfrossa


Sarah Bernhard en riktig gräddbakelse. Fler blommor än någonsin i år. Den kan jag rekommendera.. Haft den i båda mina trädgårdar och den blommade sommaren efter den planterades med många blommor så den är nog en lätt pion att odla. Doftar underbart!


Blomningen är vacker men kort, men det gör inget för även knopparna pryder sin plats i rabatten.


Det här är nog vad jag tror en bondpion jag fått dela från grannens gamla övervuxna trädgård. Den var inte heller kräsen utan blommade samma sommar som den flyttades även om inte alla knoppar orkade hela vägen.


Jag chansade och klippte inte ner Pionerna som flyttades och se så fina de blev här i början av juni


Många pioner har jag planterat runt den gamla stubben


Äntligen blommade den här 3e året efter plantering. Jag köpte den som en Bowl of Beauty på rean men det ser ju vem som helst att det inte är. Då vet jag ju inte vad sorten heter.


 I den här rabatten ska det så småningom vara en grund av rosor och Pioner med marktäckare och andra perenner. Fingerborgsblommorna gör sig så bra tillsammans med Pionerna så de får vara kvar. Nästa sommar ska jag planera en buskros med namnet Louise Bugnet. Här finns redan en Ingrid Bergman och Persisk gul ros. 

Persisk gul ros

Ingrid Bergman

Blivande Ros- och Pionrabatten. Just nu växer här tillsammans med pionerna och rosorna  sånt jag kunnat driva upp själv som Miss Wilmot Indisk fingerört, Blå Bolltistel, Fingerborgsblommor, Blågull och Anisisop.


En annan okänd pion i min trädgård


Herrgårdspionen som många säger är en Dillpion men jag säger Herrgård med tanke på de nickande blommorna. Den är underbar! Blommar på våren tidigast av alla.


Pioner är också söta och prydliga på våren tycker jag, med sina rödgröna skott som sticker upp. Jag brukar låta mina pioner vissna ner på hösten och klippa bort det döda på våren Det har fungerat bra för mig. Här i min andra rabatt runt stora stenen. Omringade av mormorsblommor som Blågull, Fänrikshjärtan och Borstnejlikor. Brandliljor och Höstflox.



Stora Stenrabatten innan Pionerna börjat blomma.



söndag 29 december 2019

Pelargoner 2019




Pelargoner är så bra då en kan lämna dem åt sitt öde när en åker hem från torpet. Kommer tillbaka två veckor senare och de behöver endast en ansning.


Många ska det vara så de kan pryda varje utomhusbord. De jag har under tak ställer jag ut så det kan regna på dem när jag är borta. Man lär se till att ha dräneringshål i krukan bara.


Många olika sorter är roligt att ha! Den här köpte jag i Ockelbo på Wijs trädgårdar. Det är visst årets Pelargon. Salmon night tror jag den heter. Hoppas den överlever vintern! Köper man en ny varje vår har man tillslut ...för många. Näää inte kan man ha för många pellisar.


Den här sorten som jag tror är en Zonale har jag 4 st av, de har jag övervintrat inne i lägenheten.


Förra året var de såhär pyttesmå


Här kommer min nya kärlekspelargon. Otroligt vacker var den i somras. Nu är den nästan död i mitt fönster såhär i december. Jag måste nog skaffa mer växtbelysning om jag ska övervintra pellisar i lägenheten.


Som det är nu måste jag ta med mig pellisarna till stugan och hem under semestern, men nästa sommar planerar jag att ha riktigt stora krukor på balkongen och chansa på att några pellisar kan överleva på balkongen när jag är i stugan. Om det är någon sommarblomma som kan tåla torka så är det pelargoner men även Tagetes.




Till sist en liten bild på min balkong med nya stora odlingslådan som jag ska berätta om en annan gång.

Nya skuggrabatter juni 2019



Vid dammen börjar Myskmadran jag planterade förra året breda ut sig fint. Trots att Myskmadra är en mycket tålig växt som sprider sig fort där den trivs blev det inte mycket spridning sommaren 2018 då det var torka. Men se nu till våren kommer den igen, Me love Myskmadra. Doftar gott och så trolsk och skogslik så passande vid min skogsdamm. Vitt lyser det på våren när den blommar.


Något annat som börjat ta igen sig efter förra sommarens torka är gräsmattan. Den kommer fint tycker jag såhär i början av juni. Det blå som lyser i alla rabatter är vanlig förgätmigej. Växer som ogräs och tur är väl det att jag gillar ogräs. Så fint det lyser upp och fyller ut i annars tomma rabatter där endast förgetmigej och Fänsikshjärtan börjat blomma. Vitsipporna, Krokus och Scilla har i gräsmattan blommat över. Nu väntar vi på tusenskönorna istället.


Jag började självklart genast fundera på nästa rabatt som ska skapas med de få medel jag har. Nåväl kanske hade jag funderat hela vintern. Jag tog mod till mig och frågade efter hästskit på närmsta hästgård. Mycket riktigt fick jag ta flera säckar skit. Bara börja skyffla i. Hästskiten blandar jag med övrig kompost, löv och köpt planteringsjord. Ett tjockt lager med hästskit i botten på rabatterna funkar också bra tycker jag. Det är mitt vanliga dilemma att jag aldrig har tillräckligt med planteringsjord när jag ska göra en massa rabatter och heller aldrig tillräckligt med pengar för att köpa dessa säckar. Det går åt mängder av säckar på denna näringsfattiga tomt.


Jag lyckades iaf få ihop till en rabatt utanför staketet. Jag ställer min bil här framför och det här blir ju entrén till trädgården. Man vill ju ha blomster även vid entrén. Den här rabatten kostade endast blod svett och tårar, nej inga tårar och inget blod...vad jag minns. Mycket svett, men inga ekonomiska resurser. Jag har grävt upp plantor i trädgården som jag tror ska överleva här (skuggigt läge för det mesta). Det är Fänrikshjärta, Digitalis, Vallmo, Prästkragar, Blå Bolltistel och Malva. Jag tänker mig att Fingerborgsblommorna kommer stå upp fint vid staketet. Senare något år kanske några plantor får flytta på sig. I höstas satte jag vita tulpaner här också, jag tror det blir fint mot det mörka staketet.


Här kommer lite bilder från rabatten i somras. När den vuxit på sig. Vita blommor är svåra att fota...Fingerborgsblommor och Prästkragar är ju jättebra skuggblommor. Verkar kunna växa överallt i min trädgård och det gör dom också till min lycka. Så lätta att gräva upp och flytta dit man vill ha dom.


Framför staketet har jag också Fingerborgsblommor. De är ju tvååriga så inte säkert de kommer tillbaka blommande på samma ställe varje år men jag brukar flytta någon bladrosett från en annan del av trädgården om det saknas i rabatten.


Myskmalvan blommade i augusti/september här i skuggan. De blev också rangliga så jag var tvungen att binda upp dem med ståltråd mot staketet, men fina ändå tycker jag. 


Frossa i Tagetes med fiberduk


Tagetes! Jag vet inte vilken sort det är, det är en salig blandning. Världens mest lättodlade sommarblomma enligt mig. Kanske något omodern men jag tror den är på återtåg. Vi hade mycket roligt sommaren 2019 iaf jag och fru Tagetes. Såhär började det.


När April varit så varm här under påsken 2019, kom jag på iden att direktså Tagetes under fiberduk. Jag har tänkt ha Tagetes i mina krukor vid sommarstugan i år eftersom dom är tåliga och kan överleva att jag inte vattnar på en vecka eller två. Jag har mängder av frön men inte så mycket plats att ha sådder hemma i lägenheten. Därför tänkte jag chansa. Kanske blir det ovanligt varmt och Tagetesfröna vill gro under fiberduken. Jag tänkte den också skulle skydda mot uttorkning. Här i mina två krukor vid grindstolparna längst bak i trädgården, stolpar som ännu inte fått någon grind. Nåväl skulle de inte gro eller förfrysa under en järnnatt kan jag så nytt i maj. Det krävs ju en del plantor om det ska täcka in 1000 km tomt. Det är så underbart när de lyser som solar på hösten.


Även den gamla mjölkkannan vid grinden på framsidan fick sig en omgång av tagetesfrön. Bredsådde. Nog skulle nog inte alla gro i kylan. Jag har fått en sisådär en liten frö av barnens farmor som är såå snäll.


Så också den gamla rostiga emaljerade hinken, inte en vacker syn för ögat, men med blommor i skiner den nog upp. För att spara in på köpejorden, jag som inte har nog med jord i min kompost än. grundar alla krukor med löv och diverse gamla ihopkrattade växter. Längst upp ett lager planteringsjord. Så småningom förmultnar löven. Jag skulle såklart blandat lite hönsgödsel bland löven.


Titta det har grott under fiberduken!! 


Nåväl nu ska ni få se lite bilder från i somras. Se så fint det blev med alla plantor som klarade sig undan frosten. I slutet av Maj planterade jag om plantorna som växte för tätt i krukorna. Många fick flytta till pallkragarna tillsammans med gurka och tomat. Andra till lilla örtagården och andra som rabattkanter.


De har precis börjat blomma i början av juni bland mina örter på baksidan. Kungsmynta, Citronmeliss och gräslök. Gamla trotjänare. De passar in i 70-talsstilen. Retroblomman Tagetes.


Blommar lika bra här i skuggan på tomtens baksida


Tagetes gör sig bäst i massverkan tycker jag.


Den här röda färgen är så läcker.


Här växer de med jordgubbarna i skogsbrynet. Hummm de tog nog över lite. Dags att klippa gräset?


Västeråsgurkan växte på bra där under, det kan man kanske inte tro men de gömmer sig därinne gurkorna


Som avslutning vill jag visa en annan favorit som passar fint i grönsakslandet bland Tage. En Ringblomma. Här i Hälsingland vill de inte självså sig så flitigt, men på kolonilotten i Mälardalen där invaderar de. Varenda frö gror efter vintern känns det som. Tur jag gillar Ringblommor. Jag skördar litervis med frö på kolonilotten som jag kan så vid stugan i Hälsingland på våren. Toppenbra. Jag anses nog vara en knäppis på koloniområdet tror jag...