måndag 26 december 2016

Planering

En skiss över den blivande perennrabatten med höstens höga.


Mycket här blev ju planterat i somras och höstas och är inte såhär högt, men det mesta finns iallafall där. Jag sitter bara här en deppig vinter och väntar på att växterna ska etablera sig och breda ut sig så här som jag försökt skissa på. Några plantor ska få byta plats i sommar.
Det är minst 3 månader kvar innan jag kan börja gräva i jorden här i Hälsingland. Hemska väntan! Hoppas få se några lökar titta upp innan dess. Krattan kan få komma fram. Kanske kan jag få göra några vårplanteringar i krukorna när handeln börjar sälja krukor med lökväxter som krokus och påskliljor. Det kan ju vara en liten tröst. Kanske ska jag ta och börja förkultivera grönsaker och några sommarblommor.

Septembersolros
Hur som helst...Där är två partier med Septembersolros. Den blir ungefär 150 cm hög på sensommaren. Den ena är sedan tidigare etablerad. Den andra är ditflyttad efter delning av den första plantan.


Jag har planterat två partier med Rosenflockel som blir upp mot 2 meter hög med vinröda stammar och gammelrosa blommor. Mycket tjusiga hela hösten!

Kransveronika
Kransveronika 5 plantor växer bredvid med sina violetta blomstänglar. Passar mycket fint ihop med Rosenflockel tycker jag. De såg inte så mycket ut för världen när jag planterade dem, men de ska nog ta sig. Bakom ser ni stam och blad på en Trädgårdsruta och en bit av den nerklippta syrenhäcken.

Plymspirea
Där finns nu också 2 Plymspirea, en växt som trivs bra i dessa jordar och tidigt blir hög och tät. De trivs hos grannen så ska nog trivas hos mig också. Finfint med höstrea på handelsträdgårdarna.

Trädgårdsruta "Elin"
Trädgårdsrutan Elin, ljust violett med gula ståndare, kan bli över 2 meter hög och var redan hög när jag köpte den. Kan behöva stöttas för att inte knäckas i hård vind tror jag men vi får se när den blivit kraftigare. Det tar en tid för rotsystemet att etablera sig.


Bland de något lägre växterna som växer framför jättarna ses Röd Rudbeckia, en klar favorit som jag har på flera ställen. Fjärilar gillar den också och jag gillar dem.



Kärleksört, en ny lite vinrödaktig sort får stå som kantväxt under Plymspirea, Kransveronika och Rosenflockel, Färgerna går ton i ton och kärleksört blommar ända fram till frosten. Den står fint och behåller färgerna bra även under snö och frost. Man gör vad man kan för att förlänga sommaren.


Stjärnflocka som går i vitt lyser upp i mörkret under de höga perennerna. Den och Plymspirea är de enda vita växterna i den här planteringen. Skulle vilja ha fler Stjärnflocka som också verkar trivas utan någon som helst omvårdnad.. 

Daggkåpa
Två partier med härligt ljusgröna Daggkåpor ska få ge vacker grönska och precis som namnet säger samlar daggkåporna daggen och regndropparna så vackert. Jag älskar ormbunkar också, de både passar och trivs här vid skogen. Poppar upp lite här och var i trädgården helt gratis. Snyggt tillsammans med Daggkåpa.


Jag testar nu också Alunrot med mörkt röda blad och rosa blomstänglar. Den stod och lockade i affären. Verkar vara en trendväxt just nu.
Växterna går på sensommaren i violett-vinrött/rosa med några vita och gula inslag. Gult och violett i rabatten framhäver varandra och ses som kontrastfärger. Det är också en smaksak om man vill ha gult i den violetta rabatten men jag föredrar några färger som bryter av och lyser upp. Det blir mindre strikt så och en lite mer vild känsla. Dessutom syns blommornas färger bättre, men det kan också vara helt rätt att ha en lugnare rabatt med bara färger i nyanser nära varandra. Som tur är går växter att flytta om man ångrar sig och det gör jag ofta. Det är inte bara färger som ska matchas utan också former och blomningsperiod. Sen ska växterna trivas i jorden och läget.

Blågull
Tidigare på sommaren innan höstens höga kommit till sin rätt blommar sedan tidigare söta Blågull, den har jag på flera ställen. En bra mormorsblomma som verkar fröså sig där den vill trivas. Här växer den vid stora stenen. Men det finns också fler mormorsblommor som trivs i mina planteringar. Som underbara Krolliljor och Aklejor. Jag hoppas de ska trivas ännu bättre och sprida sig nu när jag gräver och gödslar.



Daglilja
På högsommaren blommar mina Krolliljor, Aklejor och en stor härlig gul Daglilja som delades i somras. De blommar bättre om de delas ibland så då gör vi väl det då.

Smörboll
På våren blommar underbara Smörboll och påskliljor. Det syns inte mycket av de andra perennerna så här tidigt, endast gröna bladverk.

Bild från pixabay.com
Mitt i allt växer ett litet Körsbärsträd som jag också planterat i somras. En finsk sort som inte blir så hög, 3-3,5 meter. Den har tydligen ett extra vackert växtsätt också utlovas det. Väldigt härdig som så mycket annat finskt. Trädet blommar mycket vackert på våren och även de röda bären på sensommaren är dekorativa...och goda. Som jag längtar till jag få se det blomma och ta fina bilder....om det överlever då men annars försöker vi igen, Så mycket ätligt som möjligt ska vi ha i trädgården. Vilken lycka att få gå runt och smaka på växterna och inte bara njuta av blommornas skönhet. Det blir som i paradiset här helt enkelt. Jag har också äpplen jag kan lura nån vilsen karl att äta och min granne har sett ormen. Nu har vi förhoppningsvis också krusbär, svarta, vita och röda vinbär, plommon, hallon, jordgubbar jag fått av min gulliga arbetskamrat Camilla och smultron.

Rallarosor
Bakom körsbärsträdet har det dykt upp Rallarrosor. De är så fina, vilda från trollskogen och välkomna! Bara bra om de sprider sig och fyller ut där perennerna ännu inte etablerat sig. De blommar också i rosa, innan höstperennerna börjat blomma. Om de blir för många är de lätta att dra upp och flytta.Den här höga rabatten är en del av insynsskyddet från grannen. Det gör heller inget om de blir lite avundsjuka på mina planteringar.
Det ska vara en tät rabatt, jag vill ha en lummig ombonad känsla i trädgården. Där jag kan vara för mig själv. En meter bakom rabatten, bara precis så att man kan gå med gräsklipparen bakom, växer vår nerklippta syrenhäck. Den var hemskt gles och tråkig. Mycket gödning till den och hopp om bättre tillväxt. Den är kanske snart en halvmeter hög.


Så här såg rabatten ut från början. Efter att mossa och ogräs rensats bort och jag kompletterat med några plantor. Som ni ser fanns där många luckor att fylla ut. Kantbrädor hade ruttnat och gräs vuxit in. Marken var helt urlakad på näring och många perenner hade förmodligen mött sitt öde. Men så mitt i misären frodades där ändå en stor daglilja, septembersolros och höstflox. Jag kan bara anta att de är lättskötta perenner.


Arbetet har pågått hela hösten med att gräva, jordförbättra, bredda och förlänga rabatten. Marken här är full av sten av alla storlekar. Stenarna jag tar upp sparas till muren jag bygger och läggs runt rabatter. Många plantor köptes på höstrean, Nu ska vi se vad som trivs och vad som ska få flytta. Vilka plantor som ska få bli fler i antalet. Hoppas verkligen inget har frusit eller ruttnat bort under vintern och den kommande våren.

måndag 12 december 2016

Vinteride



Tredje advent och snart är det jul. Den här helgen var jag hemma i Uppsala och inte i min kära stuga. Nåja men det kan också vara trevligt ibland. Hälsat på lilla mamma och shoppat med dotter. Julpyntat har vi också gjort. Grön mossa i staken ska det vara tycker jag. Den där renlaven som felaktigt kallas vitmossa har jag slutat med sedan länge.

Bild på vitmossa lånad från: https://www.flickr.com/photos/copepodo/2923649546
Ni vet väl hur vitmossa ser ut på riktigt? Om inte så vet ni det nu. De växer på myrar eller i skogen på fuktiga platser. Vacker tycker jag, som gröna stjärnor i skogen. Är inte mossa en underbar växt...och ja Astrid Lindgren hade rätt man kan använda vitmossa som sårförband, om ni minns att Ronja Rövardotter hade det på hästens sår. Den sägs vara något bakteriedödande. Bra också som tvättsvamp eller vattenkälla i överlevnadssituationer. Bara att krama ut vattnet och koka det. Men ta riktig vitmossa då och inte hård torr renlav. Ja eller så låter ni bli att gå vilse i skogen.


Uppsala ligger under snö. Ingen sol, istället stora snöflingor som singlat ner under helgen. Sjön bakom huset är frusen men jag skulle aldrig ge mig ut på skridskor redan nu. Nu vill man helst gå i ide, bara vara hemma i värmen under täcket.


I helgen tog jag ändå en promenad i skogen runt sjön här där vi bor. Bara runt knuten. Det är så mysigt, man kan gå över en spång över vattnet till andra sidan sjön. Vem som byggt spången vet jag inte, men den används nog av många. Den här gången fick man gå med försiktighet. 


Sedan skulle julgranen kläs lagom till lucia. Vi kör med det något minimalistiska pyntet i år igen. Jag ser gärna mer av granen och mindre av pyntet. Den står nu i en stor kruka som rymmer mycket vatten. Mycket vatten till granen så håller den sig grön längre. Julgransfötter är ju helt värdelösa. Vem orkar krypa där under varje dag för att vattna? Granen står fint i krukan, de nedersta grenarna vilar på krukans kant och krukan är full med vatten så den står tungt och stadigt, granen får luta lite mot väggen eftersom den står i ett hörn. Det är ingen som dansar runt granen i det här hemmet. Jag vet julgranar som fått mycket vatten och ljus som därmed börjat växa och skjuta nya skott, men glöm inte att kapa av en bit av stammen innan den sätts i vatten. Annars finns risk att granen inte kan suga upp vattnet. Hos mig får granen stå i minst 4 veckor innan den slängs ut. Hoppas den håller sig grön nu! Jag älskar äkta gran, det doftar så gott! Som tur är ingen allergisk..


Mina tapeter som jag beställt har kommit! Botanica från Ecos kollektion Simplicity. 3 rullar ska räcka till mitt lilla kök. Som jag längtar tills jag får sätta upp dem. Motivet föreställer pressade svenska växter and I love it! Formgivaren har tagit växter från den egna trädgården och lagt i press. Tapeten passar därför så bra till en liten stuga i en stor trädgård. På vintern kan man bara kika på köksväggen och längta till sommarens blommor som klöver, violer och midsommarblomster.


Nu ligger min trädgård i vintervila. Som jag längtar till våren! Förra åren hann jag knappt med trädgården i maj när den är som bäst. Det var för mycket inbokat. Fy den som bokar in mig på något i maj nästa år. Jag måste vara där då och njuta av blommorna. Får helt enkelt lära mig att säga nej. Det är speciellt spännande denna vår, då jag planterade så mycket nytt i höstas. 
Nästa helg ska jag åka till min lilla stuga och förbereda inför julafton. Hoppas jag kan lysa upp trädgården lite mer och ta många fina snöiga trädgårdsbilder i väntan på våren.


Längtar tills de här gulliga små trollen med roliga kalufser dyker upp i rabatten i april. Små Herrgårdspioner. De slår ut med all sin prakt i maj månad. Så gulligt.




måndag 5 december 2016

Andra advent bland tomtar och troll


...och jag som så länge velat haft en Helleborus! Så stod den där så grann och vacker i affären, Julrosen. Nu står den i mitt fönster. Slår alla gånger de där tråkiga Julstjärnorna som aldrig vill leva hemma hos mig. Till våren lever den här förhoppningsvis och kan planteras ut i trädgården, frågan är bara var? Den trivs i lundliknande delar av trädgården har jag hört och älskar kalk. Blir inte granne med mina Rododendron då. Jag vill ju ha den någonstans där den syns, kring huset, men jag vill ju ha så mycket där vid entrén. Hur ska allt få plats? Måste helt klart bygga ut rabatten. Kanske blommar Julrosen inte till jul hos mig i min trädgård i Hälsingland, men förhoppningsvis till våren.


En liten julplantering och nedräkningen till julafton har börjat. Jag är inte religiös men jul betyder också att det vänder och vi går mot ljusare trädgårdstider och det måste ju firas! Mossa lingonris och små kottar från Lärken. Funderar på vad flugsvamp har med julen att göra, men nu är det så. De har alltid varit i ljusstaken och skall så fortsätta att vara. De är ju röda och granna. Kanske byts de ut mot något annat rött som nypon eller rönnbär en annan jul.


Strålande solsken i helgen, då måste jag ut och se på omgivningarna. Det tjocka snölagret har smält bort, men natten till lördag kom lite mer snö. Inte mycket men ändå. Det kom också en god vän med hund den natten. En snöälskande Malamute blev glad vi hade fått snö, säger aldrig nej till en promenad.


Solen står lågt nu i december. Mörknar kl 15,  det är bäst skynda sig ut innan det blir mörkt, morgontrött som jag är. Skogen är förtrollande vacker på dagen, så gott för själen och avstressande. Lugnet, tystnaden, dofterna. Det är sådant jag behöver för att orka vardagen. När det blir beckmörkt däremot är skogen lika skrämmande som den var rogivande på dagen. Tycker iallafall jag. Skogen är märkligt ombytlig på det sättet. Under fullmånens sken en klar natt är ju en helt annan sak. Kring midsommar är det också ljust hela natten här uppe. Då kan man gå i skogen dygnet runt om man vill. Kanske kan man se älvorna dansa vem vet. Min mormor brukade säga jag liknade ett skogsrå som barn, hur nu ett skogsrå ser ut.


Elsa Beskow visste hur man skildrade skogens mystik. Älvor ur boken Tomtebobarnen, min favoritbarnbok. Så vackra illustrationer så man bara längtar tillbaka till skogen. Är det tomtebobarn jag har i ljusstaken?


Även Sfinxen ville följa med på promenad. Han hade lite svårt att se vårat syfte med promenaden och ville mest gärna stanna och fånga skogsmöss runt varje hörn, men tillslut kom han tassande bakom oss. Lite sällskapssjuk och nyfiken på var vi ska gå är han nog.


Första gången jag såg stugan blev jag kär i skogsvägen som leder från stugan ner till sjön. Bakom krönet ligger stugan. Vägen slingrar sig mellan granarna i en riktig trollskog. Här är skogen full av sten och flyttblock täckta av grön mossa. Än finns nya stigar att upptäcka och anlägga. Kanske har vi snart en egen liten hemlig stig ner till badviken där vi samsas med näckrosor och trollsländor.


Om man tittar noga när det skymmer kan man få se ett bergtroll. Kanske vem vet.


I trädgården händer inte mycket nu. Än har altanrabatten lite höjd. Närmast nyplanterat prydnadsgräs, en Glansmikantus och där bakom Röd Rudbeckia.

Fänrikshjärtan
I altanrabatten blommar på våren Tulpaner, Krokus, Snödroppar och en söt Herrgårdspion. Som marktäckare har jag Fänrikshjärtan som inte än har hunnit sprida sig som jag vill, men så småningom kommer de att bilda en ljusgrön fluffig matta under de högre perennerna. Jag vet nämligen att de trivs hos mig. Till midsommar kommer dagliljor, fingerborgsblommor och Salvia att blomma blandat med frösådda aklejor och Brandliljor. Jag tycker inte alls att Brandliljorna med sin starkt orange färg passar i den annars rosa-lila rabatten, men de vill prompt växa där. Ibland tar jag in dem som snittblommor istället. På sensommaren ska prydnadsgräset ha växt till sig och Rudbeckian blomma. Rudbeckia blommar ganska sent in på hösten då tillsammans med Kärleksört. Den här rabatten är komponerad för att alltid blomma. Där växer också Septembersolros men den ska bytas ut mot en höstaster för att blomfägringen skall förlängas in i november.


 Några plantor Kaskadtimjan ser gröna ut i snön. De ska få pryda en sandig slänt om de tar sig. Hittades på rean i höstas. Inte ens gräset växer där dessa ska få sprida sig, men de gillar torra väldränerade växtplatser.

bild från pixabay.com
Kaskad eller backtimjan är en låg krypande mattbildande växt som blommar i juni till augusti. Ganska tålig också har jag läst, perfekt! Lång blomning, det gillas av mig och pollinerarna, mina medhjälpare.


I snön kan man leka lite med hur den framtida grusgången ska slingra sig från grinden upp till huset. Altanrabatten ska växa sig större ända fram till grusgången så dagliljor liksom kan bölja ut över gruset och backtimjan kan krypa in bland stenarna. På hösten får Kärleksört kanta grusgången. Ja det blir nog så där på ett ungefär. Jag vill ha mjukt grus, kanske sjösten som smeker fotsulorna när man går barfota. Jag är mycket för att gå barfota i trädgården. När jag spatserar borta vid komposten brukar de där stora skogsmyrorna nafsa mig lite i tårna. Det är säkert hälsosamt. Tallkottar...däremot, gör ont att kliva på. Det kan tilläggas att mördarsniglar inte existerar i min trädgård...än. Bra! Då det är ohyggligt att kliva på dem.


Efter promenaden satte jag igång med köket som ska få nya färger. Tak, vägg och lister har tvättats och målats vita. Fortsätter med skåpen och fler väggar nästa helg. Här ska bli ett ljust kök. De höga massiva granarna utanför det lilla fönstret i norrläge..tror jag det är, gör köket ganska mörkt. Som det är nu kan jag behöva tända lampan i köket mitt på dagen.



söndag 20 november 2016

Novemberregn



Det droppar och rinner från taken. Det som göms i tö...trädgårdens vinnare i novemberspelen heter Rudbeckia. Hon har tappat sina kronblad men står där än med sina söta bollar trots all snö som kom. En av få perenner som står kvar i trädgården. 


Rosenflockel står också än. Fantastiskt tycker jag med tanke på att de var nyplanterade och ganska klena! Blommorna har blivit lite duniga. Nästa vinter ska ni få bilder på mina gräs jag planterat. Jag har stora förhoppningar om deras frostiga vippor i snön. Man måste tänka på att trädgården ska vara fin på vintern också...tycker iallafall jag.


Rododendron är en sån som är fin på vintern. En till ska jag ha! Passar i skogsträdgården bland mossa, stenar och ormbunkar. Kanske flyttar ett troll in. Någon kanske tycker att ägarinnan är ett troll.


En tvinnad Kaprifolstam kan också vara vacker på vintern. Här med en klätterros som försöker klättra in på altanen. Ovanligt växtkraftig så här i novembersnön, men den skyddas lite av huset och altanen.


Efter en meter snö har det börjat töa så nästan ingen snö ligger kvar. Lilla skogsvägen upp till huset är isig och moddig och vi kommer knappt upp med bilen. Tur att även isen hunnit töa bort på sina ställen. På en sån här kulle i skogen måste man ha sand eller grus nära till hands. Regnat hela veckan men idag på söndagen fick vi lite sol.


Tidigare såg det ut såhär men då var inte jag där tyvärr. Lite snökaos är ju bara roligt...om man inte är ute i trafiken. Naturen är vacker med sina vita kläder.


...men nu har julpyntet tjuvstartat, granris på altanräcket och tallris i krukan istället för bollkryss som ligger på komposten. Den hade gjort sitt under snön kan man säga. Altanen har blivit skrubbad med såpa. Fåglarna hade haft fest när vi var borta. Tomten får vakta huset men tror inte han är någon bra fågelskrämma. Jag får förmodligen skylla mig själv när jag matar fåglarna. Vilda fåglar är helt klart inte rumsrena. Nu väntar vi bara på att den riktiga snön ska komma, som ligger kvar, så vi kan få lite julkänsla.


Som tur var det töväder så vattenhinken kunde bli skurhink. Den enda regnvattensamlaren jag har nu på vintern när alla tunnor står uppochner.


Då kunde också den här få lite vatten. En av de få krukorna jag har på vintern. Ljungen har fortfarande fina färger i solen.


Trädgårdsarbetet får annars vänta nu här i Hälsingland. Kanske måste jag bara täcka mina nyplanterade fruktträd så att inte skogens djur knaprar i sig dem. Ett projekt för nästa helg i stugan. Jag tänker fiberduk för det är det enda jag har hemma. Då är det första advent dessutom och stugan ska pyntas lite till. Köket ska målas också. Oj vad mycket som ska hända nästa helg!


...för under vintern är det också tänkt bli en köksrenovering i stugan. 60-tal i all ära men nu får det räcka. Jag tänker mig en ljus lantlig stil istället. Passar på när trädgården sover sin skönhetssömn. Första etappen är till min belåtenhet klar. Det gamla skafferiet nedmonterat (det var ett slitigt jobb) och kylen flyttad dit.


Förr stod kylen på andra väggen mitt emot, framför halva fönstret och ja ni kan ju tänka er hur det såg ut. Mörkt blev det också i köket. Nästa helg jag kommer upp ska alltså taket målas vitt, det är nog vitt nu också fast något gulnat. Sen ska väggar målas vita. Ny tapet ska upp och luckorna målas i crèmevitt och få nya söta gammaldags knoppar. Just nu är luckorna röda och de matchar inte alls med tapeten och det stör mitt estetiska sinne. Det är ett litet kök, stugan är bara på 35 kvm. Det kräver sina ljusa material.


Förra vintern renoverades sovrummet, eller var det förrförra vintern? Tiden går så fort! Den kurbitsinspirerade tapeten heter Highlights från the north. Rättvik Red, från Decor Maison. I köket ska jag ha tapeten Botanica från Ecos Kollektion Simplicity. Resten av köket ska bli vitt.

http://www.imgrum.net/media/1232388715843532007_1501705876