En skiss över den blivande perennrabatten med höstens höga.
Mycket här blev ju planterat i somras och höstas och är inte såhär högt, men det mesta finns iallafall där. Jag sitter bara här en deppig vinter och väntar på att växterna ska etablera sig och breda ut sig så här som jag försökt skissa på. Några plantor ska få byta plats i sommar.
Det är minst 3 månader kvar innan jag kan börja gräva i jorden här i Hälsingland. Hemska väntan! Hoppas få se några lökar titta upp innan dess. Krattan kan få komma fram. Kanske kan jag få göra några vårplanteringar i krukorna när handeln börjar sälja krukor med lökväxter som krokus och påskliljor. Det kan ju vara en liten tröst. Kanske ska jag ta och börja förkultivera grönsaker och några sommarblommor.
|
Septembersolros |
Hur som helst...Där är två partier med Septembersolros. Den blir ungefär 150 cm hög på sensommaren. Den ena är sedan tidigare etablerad. Den andra är ditflyttad efter delning av den första plantan.
Jag har planterat två partier med Rosenflockel som blir upp mot 2 meter hög med vinröda stammar och gammelrosa blommor. Mycket tjusiga hela hösten!
|
Kransveronika |
Kransveronika 5 plantor växer bredvid med sina violetta blomstänglar. Passar mycket fint ihop med Rosenflockel tycker jag. De såg inte så mycket ut för världen när jag planterade dem, men de ska nog ta sig. Bakom ser ni stam och blad på en Trädgårdsruta och en bit av den nerklippta syrenhäcken.
|
Plymspirea |
Där finns nu också 2 Plymspirea, en växt som trivs bra i dessa jordar och tidigt blir hög och tät. De trivs hos grannen så ska nog trivas hos mig också. Finfint med höstrea på handelsträdgårdarna.
|
Trädgårdsruta "Elin" |
Trädgårdsrutan Elin, ljust violett med gula ståndare, kan bli över 2 meter hög och var redan hög när jag köpte den. Kan behöva stöttas för att inte knäckas i hård vind tror jag men vi får se när den blivit kraftigare. Det tar en tid för rotsystemet att etablera sig.
Bland de något lägre växterna som växer framför jättarna ses Röd Rudbeckia, en klar favorit som jag har på flera ställen. Fjärilar gillar den också och jag gillar dem.
Kärleksört, en ny lite vinrödaktig sort får stå som kantväxt under Plymspirea, Kransveronika och Rosenflockel, Färgerna går ton i ton och kärleksört blommar ända fram till frosten. Den står fint och behåller färgerna bra även under snö och frost. Man gör vad man kan för att förlänga sommaren.
Stjärnflocka som går i vitt lyser upp i mörkret under de höga perennerna. Den och Plymspirea är de enda vita växterna i den här planteringen. Skulle vilja ha fler Stjärnflocka som också verkar trivas utan någon som helst omvårdnad..
|
Daggkåpa |
Två partier med härligt ljusgröna Daggkåpor ska få ge vacker grönska och precis som namnet säger samlar daggkåporna daggen och regndropparna så vackert. Jag älskar ormbunkar också, de både passar och trivs här vid skogen. Poppar upp lite här och var i trädgården helt gratis. Snyggt tillsammans med Daggkåpa.
Jag testar nu också Alunrot med mörkt röda blad och rosa blomstänglar. Den stod och lockade i affären. Verkar vara en trendväxt just nu.
Växterna går på sensommaren i violett-vinrött/rosa med några vita och gula inslag. Gult och violett i rabatten framhäver varandra och ses som kontrastfärger. Det är också en smaksak om man vill ha gult i den violetta rabatten men jag föredrar några färger som bryter av och lyser upp. Det blir mindre strikt så och en lite mer vild känsla. Dessutom syns blommornas färger bättre, men det kan också vara helt rätt att ha en lugnare rabatt med bara färger i nyanser nära varandra. Som tur är går växter att flytta om man ångrar sig och det gör jag ofta. Det är inte bara färger som ska matchas utan också former och blomningsperiod. Sen ska växterna trivas i jorden och läget.
|
Blågull |
Tidigare på sommaren innan höstens höga kommit till sin rätt blommar sedan tidigare söta Blågull, den har jag på flera ställen. En bra mormorsblomma som verkar fröså sig där den vill trivas. Här växer den vid stora stenen. Men det finns också fler mormorsblommor som trivs i mina planteringar. Som underbara Krolliljor och Aklejor. Jag hoppas de ska trivas ännu bättre och sprida sig nu när jag gräver och gödslar.
|
Daglilja |
På högsommaren blommar mina Krolliljor, Aklejor och en stor härlig gul Daglilja som delades i somras. De blommar bättre om de delas ibland så då gör vi väl det då.
|
Smörboll |
På våren blommar underbara Smörboll och påskliljor. Det syns inte mycket av de andra perennerna så här tidigt, endast gröna bladverk.
|
Bild från pixabay.com |
Mitt i allt växer ett litet Körsbärsträd som jag också planterat i somras. En finsk sort som inte blir så hög, 3-3,5 meter. Den har tydligen ett extra vackert växtsätt också utlovas det. Väldigt härdig som så mycket annat finskt. Trädet blommar mycket vackert på våren och även de röda bären på sensommaren är dekorativa...och goda. Som jag längtar till jag få se det blomma och ta fina bilder....om det överlever då men annars försöker vi igen, Så mycket ätligt som möjligt ska vi ha i trädgården. Vilken lycka att få gå runt och smaka på växterna och inte bara njuta av blommornas skönhet. Det blir som i paradiset här helt enkelt. Jag har också äpplen jag kan lura nån vilsen karl att äta och min granne har sett ormen. Nu har vi förhoppningsvis också krusbär, svarta, vita och röda vinbär, plommon, hallon, jordgubbar jag fått av min gulliga arbetskamrat Camilla och smultron.
|
Rallarosor |
Bakom körsbärsträdet har det dykt upp Rallarrosor. De är så fina, vilda från trollskogen och välkomna! Bara bra om de sprider sig och fyller ut där perennerna ännu inte etablerat sig. De blommar också i rosa, innan höstperennerna börjat blomma. Om de blir för många är de lätta att dra upp och flytta.Den här höga rabatten är en del av insynsskyddet från grannen. Det gör heller inget om de blir lite avundsjuka på mina planteringar.
Det ska vara en tät rabatt, jag vill ha en lummig ombonad känsla i trädgården. Där jag kan vara för mig själv. En meter bakom rabatten, bara precis så att man kan gå med gräsklipparen bakom, växer vår nerklippta syrenhäck. Den var hemskt gles och tråkig. Mycket gödning till den och hopp om bättre tillväxt. Den är kanske snart en halvmeter hög.
Så här såg rabatten ut från början. Efter att mossa och ogräs rensats bort och jag kompletterat med några plantor. Som ni ser fanns där många luckor att fylla ut. Kantbrädor hade ruttnat och gräs vuxit in. Marken var helt urlakad på näring och många perenner hade förmodligen mött sitt öde. Men så mitt i misären frodades där ändå en stor daglilja, septembersolros och höstflox. Jag kan bara anta att de är lättskötta perenner.
Arbetet har pågått hela hösten med att gräva, jordförbättra, bredda och förlänga rabatten. Marken här är full av sten av alla storlekar. Stenarna jag tar upp sparas till muren jag bygger och läggs runt rabatter. Många plantor köptes på höstrean, Nu ska vi se vad som trivs och vad som ska få flytta. Vilka plantor som ska få bli fler i antalet. Hoppas verkligen inget har frusit eller ruttnat bort under vintern och den kommande våren.