söndag 12 februari 2017

Gör rötterna glada i terrakottakrukor



Skulle du vilja sova med plastlakan? Det skulle nog bli väldigt svettigt, kallt eller kanske varmt? Och instängt. Så troligtvis inte om du inte har någon konstig fetisch. Du vill hellre sova med lakan i något naturmaterial som bomull eller siden eller hur? Våra blommor har samma behov vill jag mena, de vill ha naturmaterial mot rötterna, som jord, lera eller kanske terrakotta. Porösa material som kan andas, släppa igenom fukt och luft. Det vill säga inte plastkrukor utan andra. Som ni märker gillar jag inte plast utan vill slå ett slag för andra trevligare material. Nu är också Monsteran omplanterad och står bekvämt i sin nya naturliga kruka. Klart det är en smaksak också. Alla kanske inte tycker dessa krukor är snygga eller passar inredningen, de passar iallafall min inredning.


Jag har nu ett annat gäng jag hittade i affären idag som behöver få komma ur sina obekväma trånga och instängda plastkrukor. Nytt till samlingen är två Dr Westerlunds hälsoblommor alias Rosengeranium och en Ampellilja. Rosen är gammal men har börjat se lite vissen ut och behöver akut få ny kruka. Den gillar inte att torka upp och det gör den här på mitt piano till följd av att den står i en plastkruka nere i en ytterkruka. Helt omöjligt att se eller känna om jorden är fuktig eller om den står i vatten. För det gillar den inte heller, kvarstående vatten. Ampelliljan är ju en tålig klassiker. Riktigt retro och modern nu igen. Den är också lätt att föröka eftersom den får skott med rötter som bara är att klippa av och sätta i vatten...eller jord går nog också bra!


En bra kruka har hål i botten där överflödigt vatten kan rinna ut. Krukan har också ett fat så man lätt kan se hur mycket vatten som runnit ut. Blir det kvarstående vatten bör det helst hällas bort eftersom de flesta växter inte gillar att stå med fötterna i vatten. Då kan de börja ruttna eller rötterna kvävas. Den här krukan är också i terrakotta, ett poröst naturmaterial som andas. De har bra och prisvärda terrakottakrukor på Ikea som också har stora bra fat, annars finns de på vanliga handelsträdgårdar.


Om hålet i krukans botten är stort kan det vara bra att lägga några krukskärvor eller stora stenar över hålet för att inte jord ska smita ut där.


Det är verkligen rekommenderat att lägga lecakulor i botten på krukan. Det är för dräneringen, för att överflödigt vatten ska kunna rinna bort så att inte rötterna blir stående i vatten. 


På lecakulorna läggs sedan ett lager jord, lagom mycket för att rotklumpen ska få plats i krukan och hamna på en lagom nivå.


Därefter tas den läbbiga plastkrukan bort. Om rötterna är hårt snurrade kan man lossa lite på rötterna men var försiktig så du inte bryter av för många rötter. Krukorna som blommorna kommer i från affären är oftast för små så byt till en större. Har du en växt hemma i fönstret som stått där i över ett år i samma jord är det också dags att byta till en större kruka och ny jord. Alla näringsämnen är förmodligen urlakade ur jorden sedan länge.


Så till kvällen blev även de nya växterna omplanterade och de kommer snart må mycket bättre. Glöm inte att vattna efter omplanteringen. Egentligen sägs det att dessa krukor bör sänkas ner i vattenbad 12 timmar innan användning eftersom de avger någon gas i början som blommorna ogillar. Jag saknar tillförlitlig källa på detta och är osäker på om det är sant. Däremot vet jag att krukorna gärna kan få ligga i vattenbad för att suga åt sig vatten där istället för att dra fukt från jorden och växten. Jag brukar slarva med detta och det har hittills gått bra ändå. 

Pelargonium Graveolens
Min favorit i samlingen är denna hälsoblomma. En gammal favorit jag fått som stickling av mormor som hade en fin planta i sitt fönster. Det är faktiskt en Pelargon även om man oftast inte odlar den för blommornas skull utan för doften. Några blommor har jag aldrig sett. Den doftar som en Pelargon fast starkare, speciellt när man rör vid den. Påminner om rosdoft eller lite citron. Dr Westerlund från Enköping använde blomman för att behandla patienter och rekommenderade alla att ha blomman i sitt sovrum för att sprida väldoft. Den sägs också kunna lindra illamående, depressioner, dålig blodcirkulation, inflammationer, eksem och akne. Nåja det kanske är tvivelaktigt men inte att förglömma placeboeffekten. Numera vet man att den och andra Pelargoner är dåliga för astmatiker eller vissa allergiker eftersom den då kan orsaka andningsbesvär, så är det ju med vissa blommor men så hälsosamt var det iallafall. Själv är jag björkpollenallergiker men har aldrig haft problem av denna blomma. Pollen är en sak, doft en annan och något pollen finns ju inte på en Rosengeranium som saknar blommor.


Ringblommor har också en underbar doft från sina blad, precis som Rosengeranium. De är därför underbara att ta in som snittblommor på sommaren. Och precis som Rosengeranium sägs de kunna lindra en massa hälsoproblem som magkramper, oro, självsprickor, acne, torr hud, brännskadad hud m.m. Den har en så kallad antiinflammatorisk och rengörande effekt. Används ofta i hudkrämer. Men Ringblommor växer helst utomhus på sommaren, så på vintern får jag lukta på mina Rosengeranium istället..



måndag 6 februari 2017

köksrenoveringen fortsätter

Inomhus fortsätter renoveringen. Den hinner jag aldrig på sommaren, det är bäst att passa på nu. Det har blivit dags för köksluckorna att få sig en omgång.


Köksluckorna slipas matta för att sedan målas i en annan färg. Jag ska testa med en äkta kritfärg i en kulör som heter Dried Moss. Luckorna ska till sist få ett lager lack för att tåla slitage bättre. Och nya knoppar i mässing såklart. Men oj vad tråkigt det är att slipa. Allt förarbete känns som rena döden, men ack så viktigt för ett bra resultat. Tur att köket är så litet!

Bild från http://www.paintedpieces.se/
Så här ser kulören ut på ett ungefär.

Tapteten heter Botanica från Ecos kollektion Simplicity. Formgivare är Emma von Brömssen
Väggarna i köket har målats vita och en vägg ska tapetseras. Färgerna i köket blir ljusa, vitt med blå och gröna detaljer. Ett helvitt kök är inget för mig. Det känns tråkigt och kallt och inget som tilltalar mitt estetiska sinne. Vackra detaljer och fina färger som bryter av gör allt. Jag vill ta in trädgården i köket. Trädgårdens blommor på tapeten och gröna växter i fönstret, kanske torkade örter och knäckebröd på en brödstång i taket. Tapetens formgivare har tagit växter från sin egna svenska trädgård som hon pressat och använt som mönster på tapeten. Det passar mig precis, får nostalgikänslor av pressade blommor. Sånt höll man ju på med som barn. Stoppade in blommor i farsans tjocka böcker. Jag fortsätter att slipa luckor nästa helg och helgen därefter, det kanske blir på sportlovet, tror jag nog att jag ska måla. Sen är det bara tapeterna kvar för att det färdiga resultatet ska synas och jag kan inse att jag ångrar mig. Ja vi får väl hoppas att jag inte gör det då.

Glöm inte fåglarna

Ni glömmer väl inte vännerna i trädgården medans ni fixar med allt inne och myser i stugvärmen!


Nötväckan är en trogen gäst vid fågelbordet och solrosfrön är populärt. Annars är jordnötter en favorit. Fågelmataren hänger precis utanför frukostfönstret så jag kan titta på fåglarna i smyg. Som en peeping Tom fast bakvänt. 


Här har de fått en tillfällig lösning med talgbollarna. Bollarna ska hängas upp, men kul kunna fota fåglarna från sovrumsfönstret bakom gardinen. Talgoxen och Blåmesen är också trogna gäster. Jag bjuder Ekorren på mina överblivna nötter från i julas.


Den här lilla fågelmataren är gullig. Men! Det här lilla huset är ganska värdelöst eftersom maten tar slut på några timmar. Jag drömmer om andra mer sofistikerade fågelbord.

Bild från Wildlifegarden.se
Den här fågelmataren finns att köpa på Wildlife Garden och rymmer 6 liter frö! Ganska dyr, det går att göra egna lösningar till fåglarna såklart men ni vet att det är viktigt att fåglarna inte kan sitta i maten då dom sprider smitta genom avföringen. Jag har faktiskt i år sett flera talgoxar och nötväckor som varit sjuka och det var ingen rolig syn! Jag avbröt därför matningen i någon månad då jag var rädd att det fanns smitta runt mitt fågelbord.

Bild från Wildlifegarden.se
Den här foderladan verkar också bra och rymmer 5 liter olika sorters mat. Det passar mig eftersom jag är bekväm av mig och inte orkar ut i snön för att fylla på så ofta. Dessutom är jag ju inte där och kan mata på oftast två veckor. Bra att kunna bjuda på olika sorters fågelmat också, då kan man locka fler arter och de är ju så roliga att se på. Just nu har vi Nötväckan, Talgoxe och Blåmes, Svartmes och kanske Talltita, möjligtvis Entita. Koltrast och den skygga Hackspetten visar sig ibland. Hos grannen håller Nötskrikorna till. Det är sällan de kommer till mig, inte vet jag vad grannen bjuder på men jag tror deras fågelbord står längre från huset än mitt och Nötskrikorna kan vara skygga har jag läst. I år saknar jag Domherrarna och några andra fåglar. Hoppas att de återkommer en annan vinter!




Februari och mer snö


Septembersolrosorna har fått små vita hattar. Nästan som att de fått en extra blomning. Gulligt av dem att inte lägga sig ner. Om det inte vore för buskar och perenner som står kvar under vintern och vittnar om sommarens grönska vore det nästan som man inte kan tro på att det var så fint i somras. Tur att de står där och påminner om det som ska komma! 


Snö är vackert och gör mig glad, Lite sol på det här nu tack så är det fulländat.


Röd Rudbeckia, Vit Rudbeckia. Perennerna har ett prydnadsvärde där de står kvar vissnade på vintern. När frost och snö kommer återfår de sin skönhet. Inte roligt med en helt platt vinterträdgård. Nog vill vi kunna skönja trädgården under vintertäcket.


Svart vinbär, även den har ett prydnadsvärde på vintern. Växer stor och fin trots denna magra jord. De är bra på det sättet svart vinbär. Inte alls kräsna. Tål skugga också. I höstas planterade jag en till planta och ytterligare en ska det nog bli. Så mycket man kan göra med bären! Safta, sylta, geléa eller bara äta färska. Även bladen är användbara men det tar vi en annan gång. Bakom skymtar en av mina stuggrannars hus.


Det börjar bli tungt för Herr och Fru Rosenflockel


Vackert ute när snön pryder trädens grenar. Här ska det grävas i vår. Istället för risbusken som är en syren som växer mellan äppelträden, kanske har den spridit sig från häcken, ska en Snöbollsbuske få växa här. En tålig buske som blommar i skuggan och är en av mina favoriter. Phu vilket jobb det blir att gräva bort den förvildade syrenen. Kan man plantera Snöbollsbusken bredvid?...och snygga till Syrenrisbusken? Ja jag vet inte. Jag måste fundera. Det går inte undan i min trädgård, jag har ganska lång startsträcka och funderar länge innan jag slår till. Förutom när jag är i handelsträdgården, där går det fort att slå till.

söndag 5 februari 2017

Nu blommar det i februari


Det är ju inomhus såklart våren har kommit. Ute är det fortfarande vinter. Åtminstone i mina trakter som jag rör mig i, Uppsala och Hälsingland.


De har öppnat sig! Det är som en födelse. Se så söta. 


Kanske färdiga klockor redan imorgon.


Kungsängsliljorna mina. Såå glad de överlevt i värmen. Jag har aldrig drivit upp lökar inomhus tidigare. Förutom att jag köpt hyacinter och Amaryllis till jul. Mycket vatten vill Kungsängsliljorna ha, det har jag läst mig till. Snart utslagna redan i februari, men så växer de inomhus också den här våren. Jag hävdar envist att det är vår, fast det är vinter utomhus. Nästa vår hoppas jag få njuta av dem i min trädgård och fler ska det bli! Tillsammans med Krokus och Scilla och många fler om jag får som jag önskar mig. Blomsterlökar är ju så underbara eftersom de växer då när man är som mest svältfödd på blomster.


Låt också köket grönska vetja! Det blir så mycket trevligare när man ställer in några växter, speciellt färska kryddor som passar så bra. De trivs dessutom riktigt bra under lysröret om man som jag inte har fönster ovanför köksbänken.


lördag 4 februari 2017

Askan ska på vägen


 Ett


Två


Tre

Ett två tre, askan ska på vägen. Här körde vi fast igår kväll när vi kom. Grannen kom ut med sand så vi kom upp för backen, men min sand är ju slut nu, kanske grannens också. Vägsaltet även det, men så googlade jag som vanligt mitt problem och ser att vedaska går att använda som halkbekämpning. Tur att jag sparat askan från förra helgen, två små hinkar aska blev det att lägga på isen. Blir strävt som sandpapper att gå på. Vi får se vad bilen säger om saken. Helt klart är att vi fotgängare går säkrare. Nu ska all min aska sparas till vinterns halkbekämpning! Tänk så mycket lättare att bära runt på också än den tunga sanden.

Ni kanske har hört att aska kan innehålla en hel del tungmetaller och speciellt kadmium som vi människor samlar på oss om vi äter grönsaker som tagit upp metallen. Det kan ge benskörhet och kanske även cancer. Så därför säger de vise att aska ej ska läggas i trädgårdslandet. Jag brukar ju lägga det under bärbuskarna men man kanske ska vara lite restriktiv. Vi tjejer ska  vara speciellt försiktiga eftersom järnbist som vi envisas med att ha ökar upptaget av kadmium!
En länk om kadmium:  http://ki.se/imm/kadmium

Annars är ju vedaska ett gammalt beprövat husmorsknep för att få bättre skörd i trädgården. Den innehåller även många nyttigheter, till exempel kalium och fosfor som många växter vill ha och det höjer PH-värdet som när man kalkar. Det vill säga askan är också bra för gräsmattan, men precis aska ska man verkligen inte ge till surjordsväxter som Rododendron. På vägar gör askan däremot ingen skada och är dessutom mycket bättre för miljön än vägsalt.