Skulle du vilja sova med plastlakan? Det skulle nog bli väldigt svettigt, kallt eller kanske varmt? Och instängt. Så troligtvis inte om du inte har någon konstig fetisch. Du vill hellre sova med lakan i något naturmaterial som bomull eller siden eller hur? Våra blommor har samma behov vill jag mena, de vill ha naturmaterial mot rötterna, som jord, lera eller kanske terrakotta. Porösa material som kan andas, släppa igenom fukt och luft. Det vill säga inte plastkrukor utan andra. Som ni märker gillar jag inte plast utan vill slå ett slag för andra trevligare material. Nu är också Monsteran omplanterad och står bekvämt i sin nya naturliga kruka. Klart det är en smaksak också. Alla kanske inte tycker dessa krukor är snygga eller passar inredningen, de passar iallafall min inredning.
Jag har nu ett annat gäng jag hittade i affären idag som behöver få komma ur sina obekväma trånga och instängda plastkrukor. Nytt till samlingen är två Dr Westerlunds hälsoblommor alias Rosengeranium och en Ampellilja. Rosen är gammal men har börjat se lite vissen ut och behöver akut få ny kruka. Den gillar inte att torka upp och det gör den här på mitt piano till följd av att den står i en plastkruka nere i en ytterkruka. Helt omöjligt att se eller känna om jorden är fuktig eller om den står i vatten. För det gillar den inte heller, kvarstående vatten. Ampelliljan är ju en tålig klassiker. Riktigt retro och modern nu igen. Den är också lätt att föröka eftersom den får skott med rötter som bara är att klippa av och sätta i vatten...eller jord går nog också bra!
En bra kruka har hål i botten där överflödigt vatten kan rinna ut. Krukan har också ett fat så man lätt kan se hur mycket vatten som runnit ut. Blir det kvarstående vatten bör det helst hällas bort eftersom de flesta växter inte gillar att stå med fötterna i vatten. Då kan de börja ruttna eller rötterna kvävas. Den här krukan är också i terrakotta, ett poröst naturmaterial som andas. De har bra och prisvärda terrakottakrukor på Ikea som också har stora bra fat, annars finns de på vanliga handelsträdgårdar.
Om hålet i krukans botten är stort kan det vara bra att lägga några krukskärvor eller stora stenar över hålet för att inte jord ska smita ut där.
Det är verkligen rekommenderat att lägga lecakulor i botten på krukan. Det är för dräneringen, för att överflödigt vatten ska kunna rinna bort så att inte rötterna blir stående i vatten.
På lecakulorna läggs sedan ett lager jord, lagom mycket för att rotklumpen ska få plats i krukan och hamna på en lagom nivå.
Därefter tas den läbbiga plastkrukan bort. Om rötterna är hårt snurrade kan man lossa lite på rötterna men var försiktig så du inte bryter av för många rötter. Krukorna som blommorna kommer i från affären är oftast för små så byt till en större. Har du en växt hemma i fönstret som stått där i över ett år i samma jord är det också dags att byta till en större kruka och ny jord. Alla näringsämnen är förmodligen urlakade ur jorden sedan länge.
Så till kvällen blev även de nya växterna omplanterade och de kommer snart må mycket bättre. Glöm inte att vattna efter omplanteringen. Egentligen sägs det att dessa krukor bör sänkas ner i vattenbad 12 timmar innan användning eftersom de avger någon gas i början som blommorna ogillar. Jag saknar tillförlitlig källa på detta och är osäker på om det är sant. Däremot vet jag att krukorna gärna kan få ligga i vattenbad för att suga åt sig vatten där istället för att dra fukt från jorden och växten. Jag brukar slarva med detta och det har hittills gått bra ändå.
Pelargonium Graveolens |
Min favorit i samlingen är denna hälsoblomma. En gammal favorit jag fått som stickling av mormor som hade en fin planta i sitt fönster. Det är faktiskt en Pelargon även om man oftast inte odlar den för blommornas skull utan för doften. Några blommor har jag aldrig sett. Den doftar som en Pelargon fast starkare, speciellt när man rör vid den. Påminner om rosdoft eller lite citron. Dr Westerlund från Enköping använde blomman för att behandla patienter och rekommenderade alla att ha blomman i sitt sovrum för att sprida väldoft. Den sägs också kunna lindra illamående, depressioner, dålig blodcirkulation, inflammationer, eksem och akne. Nåja det kanske är tvivelaktigt men inte att förglömma placeboeffekten. Numera vet man att den och andra Pelargoner är dåliga för astmatiker eller vissa allergiker eftersom den då kan orsaka andningsbesvär, så är det ju med vissa blommor men så hälsosamt var det iallafall. Själv är jag björkpollenallergiker men har aldrig haft problem av denna blomma. Pollen är en sak, doft en annan och något pollen finns ju inte på en Rosengeranium som saknar blommor.
Mer info om Dr Westerlund: http://www.westerlundsallskapet.se/resume.html
Ringblommor har också en underbar doft från sina blad, precis som Rosengeranium. De är därför underbara att ta in som snittblommor på sommaren. Och precis som Rosengeranium sägs de kunna lindra en massa hälsoproblem som magkramper, oro, självsprickor, acne, torr hud, brännskadad hud m.m. Den har en så kallad antiinflammatorisk och rengörande effekt. Används ofta i hudkrämer. Men Ringblommor växer helst utomhus på sommaren, så på vintern får jag lukta på mina Rosengeranium istället..