fredag 30 juni 2017

Nya plantor

Stjärnflocka 


Jag är förtjust i Stjärnflocka även kallad Linnes döttrar, Astrantia major. Har redan en vit men behöver fylla ut rabatten med fler och ska nu testa de här nya mörkt rosa. Jag handlar gärna på Landqvist handelsträdgård i Uppsala och fann även dessa där. Stjärnflocka verkar tålig och kan nog stå ut med lite surare jord eftersom jag har en stor planta hos mig som klarat sig utan ompyssling i många år. I en rabatt där skogen gjort sitt intågande med Mossa och Ängskovall har den stått sig lika fin varje sommar. 

Hosta


Är också barnsligt förtjust i Hostor. Det är så fint med dessa i rabatten tycker jag. Stora fina blad och blommar gör de! Kanske hamnar dessa vid dammkanten. Nu är dammduk och tillbehör beställda. Jag väntar tålmodigt, men sen vill jag få dammen klar fort. Den man har planerat för hela hösten och vintern. Hostor verkar även kunna stå  hyfsat soligt men det bästa är ju att de är skuggtåliga. Det är dock ingen vidare höstblomma tycker jag då den ganska fort faller platt efter frostens intågande. Då är en växt som Kärleksört mycket bättre!

Nu blir det en resa till Oslo för mig och min käresta. Det är ingen trädgårdsresa men kanske hinner vi se några fina planteringar. Jag vet inte om de har någon fin park eller så i Oslo men jag tar med mig kameran och hoppas på blomster :)



onsdag 28 juni 2017

Hälsingeträdgården i början av juni

Älskade Smörbollar


Vännerna i trädgården hälsade välkommen när jag kom den här fredagen den nionde juni. Ja nu blommar de mina älsklingar som jag missade förra året. De gillar vatten och det har de fått så det räcker den här lördagen. Smörboll är en sorts Ranunkel. Egentligen brukar jag inte falla för gula blommor men denna är onekligen en skönhet. Fick den på köpet med huset.


Jag åkte genast till Mobackes trädgårdscenter i Bollnäs och köpte mig en till planta för rabatten vid stora stenen. Den rabatten har jag byggt ut. Det blev också två till trädgårdsrutor och några extra fänrikshjärtan. Mossiga grenen har jag hittat i skogen.


Rundade former på rabatterna ska det vara. Inte alls fint med fyrkanter i trädgården. Kallas visst kattgravar läste jag på något forum. Det är ok med Pallkragar till grönsakerna tycker jag men en perennrabatt måste ha mjuka naturliga former...enigt mig då. Smaken är som baken det vill säga delad.


Så här såg det ut när jag började gräva bort grässvålen. Tungt jobb att gräva, man blir riktigt svettig, men trädgårdsarbete är min enda motion. När man är sån där estet och saknar sportintresse riskerar man att bli utan motion. Skapa trädgård har blivit ett sätt att vara konstnärlig och samtidigt få motion, vilket man inte får av att måla tavlor och spela piano som varit mina andra intressen. Nåja stenarna som kantat rabatten har lagts på stenmuren istället. Nu kan gräsklipparen gå kant i kant med rabatten och jag slipper trimma sidorna.

Trädgårdsrutan Elin är vacker när det regnar


 Stor blir hon. Över 2 meter hög när hon trivs.

Thalictrum "Elin"
De vackra bladen samlar regndroppar. Kan verkligen rekommendera denna skönhet som tidigt växer sig stor och är lika vacker utan blommorna som kommer på sensommaren.

Aklejor



Några Aklejor har redan börjar blomma och fler blir det för jag har slängt ut frön i rabatterna.

Rhododendron


Busken står fin och grann i år. Många blommor!


Så vacker! Den trivs bra här utan någon speciell skötsel. Jorden är ganska sur som det är här med barrskogen som granne.


Jag har en ganska stor Rhododendron och jag har ändå beskärt den ordentligt då den såg lite tråkig ut på höjden med sotiga blad. Dessutom låg den mot fasaden och det blir så fuktigt.

Rosor


Den gammaldags vita buskrosen har redan börjat blomma och är full av knoppar.

Rosenkvitten


Alltid full av blommor och så vacker på våren, men var är humlorna??

Ett stenparti med en damm 


Mossflox blommar fint nu. Jobbar på att få den finare. Dammen är under konstruktion.

Tovsippan blommar i stenpartiet


Köpte en liten planta Tovsippa på den lokala marknaden i byn. De sprider sig lätt med utlöpare sägs det och hoppas därför jag ska få fler i stenpartiet.


Myskmadran som planterades i maj har ännu inte hunnit breda ut sig men några små vita blommor bjuder den på. Bara den blir lite större ska jag dela den och sprida ut den runt dammen där den ska få pryda sin plats som marktäckare.



Hoppsan! Bråda tider nu i början av juni, det här inlägget publicerades sent trots att det började skrivas tidigare i juni. Nu när ledigheten är här hoppas jag kunna uppdatera oftare.
Ha det bäst alla trädgårdsvänner :) kram!



Brandliljornas tid är här

Brandliljorna regerar på tomten


De växer i ett stort bestånd på gaveln bland Fänrikshjärta och Tigerliljor som blommar senare i Augusti. Problemet med de här rackarna är att de är lysande brandgula och inte riktigt matchar mina rosa/lila blommor enligt mig själv. 


De växer också i rabatten vid stora stenen. Förmodligen självsått sig där. De här är jättelätta att flytta eller så. Återkommer snällt. Jag tycker de är såå läckra! och roliga att ha...

Söta Blågull


Blågull eller Jacobs stege självsår sig också. De har till och med planterat sig själva i skogen här förmodligen för jag slängt lite jord där, men nu är de uppgrävda och hemtagna.

Gul Daglilja


Ingen lilja men daglilja, de tillhör inte Liljesläktet. Lyser upp så fint i trädgården i juni/juli.

Mormorsrabatten 


I mormorsrabatten växer Fänrikshjärta som blommar hela sommaren, Stormhatt, Digitalis, Aklejor, Herrgårdspion, Solhatt och nu blommande Dagliljor. Om en vecka hoppas jag få se blommande stormhattar och Digitalis här. Det kommer vara underbart vackert! Ja de är giftiga men det är svamparna i skogen också. Ingen som tuggar på Digitalis här iallafall.

Aklejor


De är underbara och kommer i nya skepnader varje sommar. Frösår sig och korsar sig med varandra med pollinerarnas hjälp så att nya färger och former uppstår. De måste fotas i närbild har jag upptäckt. Därför får ni inte se mina andra just i det här inlägget. 

Låt ängsblommorna blomma


Jag brukar spara några plättar med Blåklockor och Prästkragar på tomten. 

Lupiner 


Lupinerna blommar överallt här utanför min tomt nu. Det är ett hemskt ogräs och en invasiv art som tränger bort ängsblommorna. Såå men andra ord har jag inte dåligt samvete för att jag plockar dem.

Backtimjan istället för gräs eller mossa


Backtimjan tränger fram bland mossan. Bästa snälla Mia har varit här och rivit mossa för att Backtimjan ska trivas bättre. Det är ju en växt för soliga platser men här är ganska skuggigt. Jag har en plats där gräs inte vill växa, torrt och sandigt. Dit ska Backtimjan få flytta.

Finnslide


Det här är Finnslide som jag planterade förra sommaren. Växer snabbt och ska få hjälpa till att göra trädgården lummig och insynsskyddad. Söta vita vippor hela sommaren. Här står den en bit från syrenhäcken. Den kommer att bli en jätte på två meter.

Nävor

Liten Flocknäva

Jag inser att jag behöver dessa i min trädgård. Eller kanske i min älsklings trädgård. Jag håller på fixar hans rabatt också och det saknas något marktäckande som lyser upp lite. Dessa växer under min balkong hemma i Uppsala och blommar nu i vitt och blekrosa.




Täckodling

Träflis under jordgubbarna


Vill ju täckodla i jordgubbslandet och vill samtidigt inte att jordgubbarna ska ligga mot jorden eller ruttnande gräsklipp. Halmen är slut, den ligger i komposten/odlingsbädden.


Jag experimenterar lite med träfliset här. Min Joakim var snäll och flisade upp förra årets syrengrenar med sin stora och farliga flismaskin. Ja det var ju inte bara syren han flisade men...Så gott det doftar av flisad syren :D Fliset som blev över hamnade i min odlingsbädd. Jag vet inte men inbillar mig att flis från barrträd kanske är dåligt att ha i rabatterna. Det följer med en massa barr också! usch vad trött jag är på barr.


I den framtida upphöjda odlingsbädden håller jag på att tillverka fin mull genom att kompostera direkt på plats. Här läggs även grässvålen och jord jag får över när när jag kantskär rabatterna. Nästa år är detta jord och jag kan börja odla. Funderar på att täcka med markduk här eller kanske mer kompost för att inte gräset ska börja växa. Klart är att i höst ska löven på här!

Tack för grävhjälpen lilla mask


Det är inte bara Jocke som hjälper till i trädgården. Maskarna uppskattar livet i mina odlingar. De börjar växa till sig bland häskskit och halm. Maskarna är superbra att ha. De gräver gångar i marken så regnvattnet kan sippra ner till rötterna och jorden kan luckras. De förvandlar också förmultnande gräs och löv till näringsrik fin jord. De är lite äckliga också men det får man stå ut med.

Gräsklipp i rabatten


Gräsklippet är ju superbra att lägga i rabatterna mellan plantorna. Maskmat! Gratis gödsel! Håller borta ogräset! Håller kvar fukten! Förbättrar jordstrukturen! Jag har en uppsamlare på gräsklipparen. Bara tömma i skottkärran och sedan sprida ut i trädgården. Jag gödslar min gräsmatta med hönspellets. Funkar bra. drygt och billigt. gräset växer och tar över mossan och jag får gräsklipp till rabatterna. Nu har jag också bett min granne dumpa sitt gräsklipp hos mig. De har inte så stora odlingar än men vi jobbar på det.


Även under buskar läggs det gräsklipp. Microlivet måste gynnas. I naturen finns inga nakna jordar och det är alltid en god ide att efterlika naturens egna odlingar.


tisdag 13 juni 2017

Trädgårdens alla rum en tidig sommar

I slänten vid entrén 


I den här slänten är det slutåkt på sparken, men Mossflox blommar.


Ett överväxt stenparti vilt och charmigt. Här uppe ska dammen ligga. En stol bör en ha för att vila ryggen när en gräver.


Dammen är färdiggrävd och ormbunkar har flyttats hit, de har tagit sig bra. Hostor, Dagliljor och Iris har planterats men är fortfarande ganska små. Eftersom växter tar tid på sig att etablera sig och växa till sig satte jag några plantor redan i höstas. Rötter i dammen ska nu klippas ner och skyddsduk ska läggas på för att skydda dammduken mot vassa stenar och rötter. Därefter börjar det roliga med vatten, sten och dammväxter. Sen kommer jag att rensa ogräset, men! eftersom detta ska bli mer av en skogsdamm kommer många vilda och självsådda växter att få finnas kvar. Myskmadra ska få breda ut sig som marktäckare.


När man går ner för slänten kan man se trädgårdslandet längst ner och grinden till höger. I slutet av vägen ligger lilla hembygdsgården. Precis till höger växer en liten Sockblomma. Längre ner nejlikor.

Ingång till stugan


Efter man passerat slänten med dess stenparti och fortsätter in på tomten kommer man till stugans ingång. Planen är att det ska slingra sig en grusgång med sjösten från grinden fram till huset. I rabatten framför altanen råder djungelns lag just nu. Startkast överlever. Förhoppningsvis kan Stormhattar samsas med Fingerborgsblommor och Röd Solhatt med Fänrikshjärta som marktäckare, men där växer mycket annat så jag får se vad som får flytta. Något höstblommande och vintersnyggt vore också trevligt att ha vid entrén. Jag tänker höstaster och Kärleksört som fortsätter blomma under snön och eventuellt någon dvärgtall och kanske Julrosor. Ja det blir till att bygga ut den rabatten också då.

Stenrabatten framför huset


 Om man vänder sig om ser man stenrabatten framför huset. Här är mycket nyplanterat och rabatten har gjorts större och kantskurits med rundade former. Det är därför det ser glest ut just nu. Här blommar senare Pioner, Aklejor och Blågull. Ännu senare kommer höstflox, trädgårdsruta och höstaster. Bland annat. Jag har tagit bort stenarna som låg som rabattkant, de bidrar mest till irritation då det inte går att klippa kanten med gräsklipparen när de sticker upp.


Stenrabatten från andra sidan, det är nog söderläge här med lite skuggning från äppelträden. Den här sidan ska också kantskäras men det har jag inte hunnit med. Under ormbunkarna som är Träjon, växer Röd Nejlikrot som jag bara älskar, men de kvävs där under och måste flyttas.

Från altanen


När det regnar tar jag skydd på altanen. Bra ställe att se ut över trädgården och få nya idéer.


Efter regn kommer sol och jag sätter igång att kantskära rabatterna.

Bakom huset är det morgonsol


En av mina nu 4 uteplatser. Bara välja och vraka beroende på om man vill ha sol, skugga eller avskildhet. Här är det perfekta frukostbordet vid skogsbrynet.


Gräset hann jag inte med att klippa här i helgen men grytan fick lite blomster :) Nackdel att ha tunga men snygga trämöbler när man är själv och ganska klen och behöver flytta undan de vid gräsklippningen, men det går om man är envis. Välta och rulla undan tunga bord är ett tips!


Bakom bärbuskarna här står en soffgrupp av en hammock och en träsoffa. 


Här ska bli ett rum av bärbuskar. Här växer nu olika vinbär och krusbär som ska få växa till sig och bilda väggar i rummet. Här finns Plommonträd till vänster och ett körsbärsträd till höger. Direkt till vänster här växer Rosenhallon.


Här är det som bäst att ligga och lata sig i solen. 

Under äppelträden vid tomtgränsen


Här är det skön skugga på sommaren. Därför har jag ställt en stol här. Det är viktigt att kunna slå sig ner på olika ställen tycker jag, för att kunna sitta och beskåda planteringarna.

Stora perennrabatten 


Nu växer det så det knakar här. Väntar med spänning på att höstplanteringarna ska ta fart, Kransveronika, Trädgårdsruta, Plymspirea och Rosenflockel är de nya höga. Så också de lite lägre Röd Kärleksört, Röd Solhatt, Jättedaggkåpa och Alunrot. Jag har fångat upp det vinröda och violetta i blommor och stjälkar hos de här perennerna för att de ska harmonisera med varandra. Annat växer här sedan tidigare som Daglilja, Septembersolros, Stjärnflocka och Höstflox. Självsådda växter som Aklejor, Blågull och Krolliljor. Speciellt väntar jag på att syrenhäcken ska växa sig hög och börja blomma igen. Jag vill ha en mysig, lummig trädgård där man riktigt kan gömma sig! Hur många år tror ni jag får vänta?


Perennrabatt med höstens höga från andra sidan. Visst är jag tokig som låter rallarrosorna växa i rabatten.  Förmodligen en dålig ide, men de är ju så söta! Får väl ta bort dom sen där men jag behöver dem för att fylla ut tomrummen just nu och det behövs även insynsskydd. De blir höga och bra. Det gula som lyser upp är Smörbollar. Här växer faktiskt ett litet Körsbärsträd också.

Kvällssol i det sista rummet


I hörnet längst bak i trädgården är det kvällssol. Har mig en soffa och bord här nu framför komposten. Humm kanske dumt ha kompost här mitt i bästa kvällssolen. Trädgårdsmöblerna köpte jag för en hundring. Håller på skrapa bort färgen. Tänk att ha en paviljong eller pergola här med tak och myggnät. Det skulle bli en riktigt mysig hörna för regniga kvällar och trädgårdsdynorna kan få ligga torra. Man kan liksom spionera lite på grannarna härifrån. Ja för längst bort syns grannens hus. Det syns lite för bra nu när syrenhäcken klippts ner...men! nu ser den ut att ta fart. Mycket vatten och gödsel har den fått. Koskit i maj och hönspellets nu i juni. Ovan vid hönspellets jag, lite rädd att övergödsla. Ja mellan tallarna ser ni jag har min hängmatta och framför den är min nya framtida grönsaksodling. Just nu en salig röra av halm, skit, grässvål och kompost. 
Trevlig kväll kära trädgårdsvänner!