tisdag 13 juni 2017

Trädgårdens alla rum en tidig sommar

I slänten vid entrén 


I den här slänten är det slutåkt på sparken, men Mossflox blommar.


Ett överväxt stenparti vilt och charmigt. Här uppe ska dammen ligga. En stol bör en ha för att vila ryggen när en gräver.


Dammen är färdiggrävd och ormbunkar har flyttats hit, de har tagit sig bra. Hostor, Dagliljor och Iris har planterats men är fortfarande ganska små. Eftersom växter tar tid på sig att etablera sig och växa till sig satte jag några plantor redan i höstas. Rötter i dammen ska nu klippas ner och skyddsduk ska läggas på för att skydda dammduken mot vassa stenar och rötter. Därefter börjar det roliga med vatten, sten och dammväxter. Sen kommer jag att rensa ogräset, men! eftersom detta ska bli mer av en skogsdamm kommer många vilda och självsådda växter att få finnas kvar. Myskmadra ska få breda ut sig som marktäckare.


När man går ner för slänten kan man se trädgårdslandet längst ner och grinden till höger. I slutet av vägen ligger lilla hembygdsgården. Precis till höger växer en liten Sockblomma. Längre ner nejlikor.

Ingång till stugan


Efter man passerat slänten med dess stenparti och fortsätter in på tomten kommer man till stugans ingång. Planen är att det ska slingra sig en grusgång med sjösten från grinden fram till huset. I rabatten framför altanen råder djungelns lag just nu. Startkast överlever. Förhoppningsvis kan Stormhattar samsas med Fingerborgsblommor och Röd Solhatt med Fänrikshjärta som marktäckare, men där växer mycket annat så jag får se vad som får flytta. Något höstblommande och vintersnyggt vore också trevligt att ha vid entrén. Jag tänker höstaster och Kärleksört som fortsätter blomma under snön och eventuellt någon dvärgtall och kanske Julrosor. Ja det blir till att bygga ut den rabatten också då.

Stenrabatten framför huset


 Om man vänder sig om ser man stenrabatten framför huset. Här är mycket nyplanterat och rabatten har gjorts större och kantskurits med rundade former. Det är därför det ser glest ut just nu. Här blommar senare Pioner, Aklejor och Blågull. Ännu senare kommer höstflox, trädgårdsruta och höstaster. Bland annat. Jag har tagit bort stenarna som låg som rabattkant, de bidrar mest till irritation då det inte går att klippa kanten med gräsklipparen när de sticker upp.


Stenrabatten från andra sidan, det är nog söderläge här med lite skuggning från äppelträden. Den här sidan ska också kantskäras men det har jag inte hunnit med. Under ormbunkarna som är Träjon, växer Röd Nejlikrot som jag bara älskar, men de kvävs där under och måste flyttas.

Från altanen


När det regnar tar jag skydd på altanen. Bra ställe att se ut över trädgården och få nya idéer.


Efter regn kommer sol och jag sätter igång att kantskära rabatterna.

Bakom huset är det morgonsol


En av mina nu 4 uteplatser. Bara välja och vraka beroende på om man vill ha sol, skugga eller avskildhet. Här är det perfekta frukostbordet vid skogsbrynet.


Gräset hann jag inte med att klippa här i helgen men grytan fick lite blomster :) Nackdel att ha tunga men snygga trämöbler när man är själv och ganska klen och behöver flytta undan de vid gräsklippningen, men det går om man är envis. Välta och rulla undan tunga bord är ett tips!


Bakom bärbuskarna här står en soffgrupp av en hammock och en träsoffa. 


Här ska bli ett rum av bärbuskar. Här växer nu olika vinbär och krusbär som ska få växa till sig och bilda väggar i rummet. Här finns Plommonträd till vänster och ett körsbärsträd till höger. Direkt till vänster här växer Rosenhallon.


Här är det som bäst att ligga och lata sig i solen. 

Under äppelträden vid tomtgränsen


Här är det skön skugga på sommaren. Därför har jag ställt en stol här. Det är viktigt att kunna slå sig ner på olika ställen tycker jag, för att kunna sitta och beskåda planteringarna.

Stora perennrabatten 


Nu växer det så det knakar här. Väntar med spänning på att höstplanteringarna ska ta fart, Kransveronika, Trädgårdsruta, Plymspirea och Rosenflockel är de nya höga. Så också de lite lägre Röd Kärleksört, Röd Solhatt, Jättedaggkåpa och Alunrot. Jag har fångat upp det vinröda och violetta i blommor och stjälkar hos de här perennerna för att de ska harmonisera med varandra. Annat växer här sedan tidigare som Daglilja, Septembersolros, Stjärnflocka och Höstflox. Självsådda växter som Aklejor, Blågull och Krolliljor. Speciellt väntar jag på att syrenhäcken ska växa sig hög och börja blomma igen. Jag vill ha en mysig, lummig trädgård där man riktigt kan gömma sig! Hur många år tror ni jag får vänta?


Perennrabatt med höstens höga från andra sidan. Visst är jag tokig som låter rallarrosorna växa i rabatten.  Förmodligen en dålig ide, men de är ju så söta! Får väl ta bort dom sen där men jag behöver dem för att fylla ut tomrummen just nu och det behövs även insynsskydd. De blir höga och bra. Det gula som lyser upp är Smörbollar. Här växer faktiskt ett litet Körsbärsträd också.

Kvällssol i det sista rummet


I hörnet längst bak i trädgården är det kvällssol. Har mig en soffa och bord här nu framför komposten. Humm kanske dumt ha kompost här mitt i bästa kvällssolen. Trädgårdsmöblerna köpte jag för en hundring. Håller på skrapa bort färgen. Tänk att ha en paviljong eller pergola här med tak och myggnät. Det skulle bli en riktigt mysig hörna för regniga kvällar och trädgårdsdynorna kan få ligga torra. Man kan liksom spionera lite på grannarna härifrån. Ja för längst bort syns grannens hus. Det syns lite för bra nu när syrenhäcken klippts ner...men! nu ser den ut att ta fart. Mycket vatten och gödsel har den fått. Koskit i maj och hönspellets nu i juni. Ovan vid hönspellets jag, lite rädd att övergödsla. Ja mellan tallarna ser ni jag har min hängmatta och framför den är min nya framtida grönsaksodling. Just nu en salig röra av halm, skit, grässvål och kompost. 
Trevlig kväll kära trädgårdsvänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar