Runt dammen är ett gäng dagliljor planterade. I rosa och gula färger. Det är tänkt att bladen ska böja sig ner mot vattnet så det ska se så där dammlikt ut. Jag har sett de där dammarna på bild som bara ser helt underbara ut och nu har jag de där dammarna på näthinnan. Det här är första året för dammen som blev anlagd i juni.
Dammen är inte så stor, men tillräcklig tycker jag. 500-600 liter. I ena änden har jag gjort en liten sandstrand. Annars är det sten runt som döljer dammduken. Alla växter runt dammen är inte på plats än. Myskmadra ska växa här framför som marktäckare och undervegetation. Jag har klippt ner några torra grenar på granen så att kvällssolen ska komma in och stenmuren ska synas bättre. Det har blivit en mysig plats som innan var dötrist.
Klippstånds reser sig på sensommaren och slår ut sina gula blommor på den här romantiska bilden med skottkärran och den röda hinken i bakgrunden. Till skillnad från den röda hinken tycker jag Klippstånds passar otroligt bra vid vattnet.
Vattenväxter måste man ju ha i dammen. Här gula fina Kabbleka som ska vara mycket härdig och kunna stå kvar i dammen över vintern. Den gillar att växa i vattnet men inte för djupt. Bladverket skuggar tillsammans med min näckros vattenytan och ger skydd till fiskarna. Vattenväxter syresätter också vattnet. För mycket sol på vattenytan skapar alger i dammen och det vill man inte ha.
Bakom dammen har jag satt ett högt prydnadsgräs av sorten Glansmiskantus. Jag tror det blir läckert när det växer till sig nästa år. Som ni ser är dammen grumlig. Speciellt nu när jag hållt på plantera i den och letat fisk. Men nästa år ska jag byta ut den smutsiga bruna sanden till blästersand. Den köper man i säckar billigt på Jula. Det måste vara Julas blästersand för den är tvättad. Jag har sån sand i akvariet.
Blästersanden är ljus och fin och ren. Och billig! Jag tror den blir fin i dammen tillsammans med sjöstenen. Lyser upp botten så fiskarna syns bättre. Dessutom är ju fiskarna vana den från sitt vinterhotell. Jag har guldfisk (blå shubunkin och slöjstjärt) tillsammans med kardinalfisk. De är alla tålig kallvattenfisk och klarar sig fint i både damm och akvarium.
Här är dammen i våras. Iris och hostor börjar ta sig vid dammkanten och runt stenen växer Stjärnflocka och Klippstånds.
...och här är dammen nu på hösten. Notera mitt försök att skapa konst med stenar på stenar. Jag tycker det funkar. Ett lövnät hade varit bra att spänna över, det får bli ett projekt nästa år. En massa löv i dammen övergöder och skapar alger och dy. Endast solcellsblysning finns. De lyser fint på dammen sommartid men en regnig höst nej.
12 November och isen har lagt sig....
En hel massa Digitalis har planterat sig själva runt dammen, det var inte alls tänkt så men nu tror jag ändå det kommer bli läckert. Endast bladrosetter i år så nästa sommar bör vi få se blomning. De är ju tvååriga, bienna. Det är härligt när trädgården gör som den vill tycker jag iallafall.
Violer, Purpuklätt, Aklejor och Prästkragar har också självsått sig efter jag grävt runt dammen och jag längtar verkligen till nästa sommar när jag får se det helvilda resultatet av detta. Bakom dammen ska det bli en liten sittplats där man kan sitta i morgonsolen och lyssna på porlet från vattnet. Bakom dammen har jag också planterat ormbunkar och jag hoppas de vill ta sig.
Förbi dammen har jag gjort en liten stig av träflis som familjen kan gå på. Stigen fungerar också som rabattkant vilket blev mycket lyckat. Nästa sommar tror jag växterna runt dammen vuxit upp och kanske liknar det då mina drömmars damm.