Här började planerna för en vackrare utsikt. Mellan stubben och svarta vinbärsbusken skulle en rabatt anläggas, men det tog 3 år innan jag kom till skott. När man har en ny trädgård behöver man några somrar på sig att känna efter hur man vill ha det i trädgården. Från början fanns här två vinbärsbuskar en gul rosbuske, en jättevallmo och en övervuxen stenhäll. Däremellan var det gräsmatta och ett jäkla sicksackande med gräsklipparen.
Här bredvid brukar vi också ha vår sittplats eftersom det är den soligaste och finaste platsen på sommaren och här vill jag vara omringad av doftade blommor och surr från humlor och bin.
|
Trädgården i slutet av maj |
På andra sidan sittplatsen fanns redan en stor fin rabatt runt en stor sten. Den behövde bara göras lite större för att få plats med alla växter jag vill ja.
Här skissades på den nya rabatten under vintern. Det blev inte riktigt så här, men det är ändå skönt att ha en ungefärlig plan att utgå ifrån. Den kanadensiska rosbusken Rosen Louise Bugnet skulle i somras få flytta hit men det blev aldrig så. Nästa år nytt försök...
|
Frösådd i köket |
...och i januari redan började jag driva upp små plantor i köket. Jätteverbena, Bolltistel, Lavendel, Cikoria, Fingerört och Anisisop. Frön kostar inte många ören och byttor att odla i hittar man i köket sitt. Lysrören är vanliga billiga som finns på typ Biltema. Behövs inte särskilda växtlampor. I höst hoppas jag kunna ta frö från plantorna om jag behöver fler. Förhoppningsvis fixar de spridningen själva.
|
Nyanlagd rabatt |
I april grävdes rabatten och jordförbättrades med kompost gräsklipp och gamla löv. Första helgen i maj några säckar jord och kogödsel därefter kunde det planteras. Genom att använda gamla löv och sånt spar man på jordsäckar att släpa hem. Ändå blev det 10 säckar. Det underjordiska livet har snart förvandlat löven till fin mylla. Stubben har barkats och jag tycker den blev jättesnygg. Den övervuxna stenen rengjordes från ogräs och mossa, jag gillar mossa på stenar men nu var det mest ogräs.
Allt jag odlat i köksfönstret täckte inte den här stora ytan då plantorna fortfarande var så små. Därför flyttade jag hit andra små plantor som växer i trädgården. Sådant som självsått sig. Det blev massa Blågull och Fingerborgsblommor. Sen strödde jag ut frön av Pionvallmo, Slingerkrasse, Blåklint och Rosenskära. På så sätt tänkte jag att rabatten skulle bli relativt fyllig redan första året. Andra året behövs inte sommarblommorna då perennerna brett ut sig.
Då jag inte kunde vara där för att vattna kunde jag bara hoppas på regn. För att minska uttorkning av jorden täckte jag rabatten med hö. Det visade sig att det blev rekord i den torraste och varmaste maj månad på en hundra år sisådär, men som tur var har jag supersnälla grannar som vattnade åt mig. Det var verkligen helt otroligt snällt och starkt gjort eftersom jag inte har vattenslang utan bara vattentunnor, som dessutom torkade ut så min granne fick släpa vattenkannor från sin egna brunn. Som tack för hjälpen grävde jag en rabatt åt henne...fast det hade jag gjort ändå för jag gillar sånt och jag gillar min granne.
|
blommande Blågull och Digitalis |
När jag kom tillbaka till torpet i mitten av juni hade rabatten blivit så här fin. Blågull och Fingerborgsblommor blommar. Blåklint överallt. De har lyckats ta sig upp genom höet men inte börjat blomma än. Rosenskäran hade inte tagit sig så bra men det är nog mycket torkans fel. Blåklint verkar vara en toppenbra torparväxt.
Anisisopen blommade faktiskt också till min lycka. Hoppas den ska blir stor och fin innan sommaren är slut och hoppas den ska överleva vintern. Anisisop verkar vara en lätt perenn att driva upp från frö under vintern. Den var ganska trögstartad och var så liten så liten innan den blev utplanterad, men sen satte den fart.
En vecka senare var det så här fin utsikt bakom soffan.