På kolonilotten |
Här tas rädisorna upp. De är stora och smakar väldigt starkt men gott! Jag köpte en till påse frö för att så fler rädisor, de växer så fort och kan liksom inte stå kvar i jorden så länge. Färskvara! Jag gillar att odla det jag kan äta direkt på lotten. Då behöver man inte ta med sig matsäck.
Nyskördade rädisor |
Det växer faktiskt bra i den tunga lerjorden. Jag har blandat ut den med massor av kogödsel och halm men jag tror den här gamla åkern kan svälja hur mkt organiskt material som helst. Rädisor är ju lätta att odla vi får se hur det går med morötterna.
Tomaten Maja |
Nu händer det också grejor på balkongen i Knivsta. Nya röda tomater varje dag. De har börjat spricka men det gör inget. Mycket goda och saftiga! Det lönade sig verkligen att så dessa under lysrör i januari. Tidigt frukt redan i mitten av juni, men så har det varit varmt och soligt också som de gillar.
Nu är alla 13 tomathinkar utplacerade. Det var 17 plantor men några små fick samsas i samma hink. 4 gavs bort till vänner, 5 på balkongen och 4 på lotten. De har matats med mängder av vatten och kogödsel.
På kolonilotten får tomaterna växa mot ett armeringsnät. De måste bindas upp ordentligt. Det var ju lätt att bara gräva ett dike, stoppa ner spaljén och ösa på jord. Står stadigt och bra och blev en bra inramning av lilla sittplatsen så har man ryggen lite skyddad. Så snyggt med rost också mot det gröna. Någon gång ska jag ha 3 snyggare solstolar och matcha kreationen. Tomatplantorna blev lite chockade när de kom ut i solen som stekte hela maj och halva juni, några blad fick vita fläckar men nu kommer de igen. Jag hade ju kunnat täcka den med fiberduk om jag haft nån. Äsch det gick bra ändå! Tomater verkar tåliga, de överlevde till och med en järnnatt i juni med frostskador.
Spenat |
Potatis |
Något som alltid ordnar sig fint är potatisen. Den går ju för sjutton gubbar inte att misslyckas med. Fast den kan bli maskäten har jag märkt om den får stå kvar i jorden länge.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar