Nu har jag skaffat mig en kolonilott där jag bor. Vilken lycka! Det är så skönt kunna vara ute och odla varje dag efter jobbet om det är fint och inte bara odla när jag är på torpet. För en sol- och utomhusdyrkare som jag är det ju toppen. Problemet med motion är ju löst också.
Lotten är på 60 kvm och ligger på en gammal leråker. Här finns vattenkranar med kommunalt vatten och möjlighet att låna skottkärra och andra trädgårdsverktyg. Jag har skaffat mig en egen vattenslang och tog med räfsa och spade från torpet. Gräset runt lotterna hjälps vi åt att klippa. Det är också trevligt kunna träffa andra odlare med samma intresse. Fast de flesta har nog mer rent odlarintresse, jag har det men också mer skapa- gulliga- trädgårdsintresset. En annan iakttagelse är att då det kanske förr mest var lite mer fattigt folk som hade kolonilott för att odla för brödfödan är det idag mest folk med fina bilar, även om här finns alla sorters folk.
Nästan det första jag började med var att planera för en sittplats i solen...eller i skuggan varma dagar. Här på kolonin är det sol från morgon till kväll, men solnedgången syns bara till från ett ställe och där smällde vi upp den lilla trallen. Någonstans att hålla fötterna från leran behövs. Här har jag suttit många gånger och vilat mig under parasollet när solen stekt här i maj som den säkert gjort på fler ställen i Sverige. 30 grader varmt i skuggan i söndags. Trallen var enkel att bygga av något billigt virke. 3 reglar under bara att skruva fast brädorna i. En duk under.
En liten buskros med underbar doft inhandlades. Jag gillar att utseendet är lite vilt med de enkla blommorna. Den är full med knoppar och ska blomma hela sommaren. Bakom rosen har jag byggt ett litet fågelbad av en nergrävd hink jag fyllt med stenar och vatten.
Så här galet hade vi det i våras. Den som arrenderade lotten förra året hade nog tappat intresset och låtit ogräset växa. Min älskling och jag grävde maskrosor och kvickrot som täckte hela lotten som är på 60 kvm. Det var fruktansvärt lerigt och jag såg genast behovet av något att gå på mellan landen. Då fick jag träflis att ha till gångar. Mycket bra och enkelt. Dessutom tror jag det är bra jordförbättring i det leriga landet. När leran torkar blir den hård som cement om den inte blandats ut med kompost och liknande. Det blev hur som helst jättefint! Att skapa små vackra trädgårdar är nog mitt största intresse tror jag. Får bara inte göra det så ofta. Nästa sommar hoppas jag det ska se ut som jag vill här, med perenner och bärbuskar längs sidorna som ramar in och trädgårdsland i mitten. Jordgubbsland och rosor och pioner vid den lilla trallen.
En jättestor rabarberplanta fick jag på köpet. Det fanns flera lediga lotter när jag skulle få min så jag fick gå runt och välja. Jag tog den här eftersom jag redan då såg att där fanns rabarber och bärbuskar. Gladast är jag för hallonen för det har jag inga på torpet, förutom skogshallon då. Jag har grävt 4 land för grönsaker. Där blir potatis, rädisor, morötter, sallat, spenat och sockerärtor. Mellan raderna har jag sått ringblommor som växer otroligt snabbt och bra. Det är ju toppen med mycket ätbart på lotten. Speciellt det som går att äta direkt utan tillagning. En plätt har jag gjort för alla små rosetter av gurkört som dyker upp. Jag har flyttat dem dit så de kan växa på samma ställe, men de tog tyvärr stryk i torkan trots att jag vattnat. De kommer nog igen. Det är så kul hitta små självsådda plantor överallt. Säger bara det! rensa inte bort "ogräset" för tidigt innan du hunnit se vad det är.
Och idag 12 juni skördade jag rädisor som vuxit sig riktigt stora. Inser att två rader rädisor snabbt blir uppätna. Måste så nya! Dessa 4 åts självklart direkt upp.
Även spenaten går att skörda och äta direkt när de är så här små. De måste ändå gallras! Nästa gång ska jag ta med en påse att samla spenat i så jag kan ta hem och göra stuvad spenat till korven.
Vid ingången till lotten växte redan gräslök och Libbsticka så jag bestämde mig för att göra en blomsterrabatt där med perenna växter blandat med lite sommarblommor. Jag är nog egentligen framför allt en blomsterodlare, jag älskar ha det vackert runt omkring mig. Jag plockade med mig Blågull och Kungsmynta från stugan i Hälsingland och flyttade dit prästkragar som växte på lotten. Några plantor Blåklint hade jag också som jag drivit upp på balkongen. Jag älskar dessa växter som lätt fröar av sig och blir fler. Blågull till exempel är en toppenväxt när man inte har så mycket pengar. Den bjuder på nya gratis plantor varje år att flytta dit man vill. Kungsmyntan är också bra, breder ut sig och är lätt att dela med en spade och blommar vackert. Den används till krydda som oregano och det bästa är att fjärilarna älskar den.
Blågull har blommat ut fort i den här värmen, men tydligen finns där fortfarande nektar och humlor och fjärilar besöker ivrigt.
Jag blir så lycklig när jag lyckas med mina plantor! Det känns som ett under varje gång det lilla fröet växer upp till en stor planta och se denna Jätteverbena har redan börjat blomma lite smått. Plantorna är redan 1 meter höga i snirkliga former. Fler bilder kommer på den!
Jätteverbenan i februari. Oj vad trögt det gick i början men sen satte de fart. Nästan alla frön grodde efter några veckor i kylskåpet. De vill stratifieras för att gro. Sen har de fått stå i köket under vanliga lysrör. Nästa år blir det garanterat fler jätteverbenor.