tisdag 19 juni 2018

Skördetid

På kolonilotten
Här tas rädisorna upp. De är stora och smakar väldigt starkt men gott! Jag köpte en till påse frö för att så fler rädisor, de växer så fort och kan liksom inte stå kvar i jorden så länge. Färskvara! Jag gillar att odla det jag kan äta direkt på lotten. Då behöver man inte ta med sig matsäck.

Nyskördade rädisor
Det växer faktiskt bra i den tunga lerjorden. Jag har blandat ut den med massor av kogödsel och halm men jag tror den här gamla åkern kan svälja hur mkt organiskt material som helst. Rädisor är ju lätta att odla vi får se hur det går med morötterna. 

Tomaten Maja
Nu händer det också grejor på balkongen i Knivsta. Nya röda tomater varje dag. De har börjat spricka men det gör inget. Mycket goda och saftiga! Det lönade sig verkligen att så dessa under lysrör i januari. Tidigt frukt redan i mitten av juni, men så har det varit varmt och soligt också som de gillar.


Nu är alla 13 tomathinkar utplacerade. Det var 17 plantor men några små fick samsas i samma hink. 4 gavs bort till vänner, 5 på balkongen och 4 på lotten. De har matats med mängder av vatten och kogödsel.


På kolonilotten får tomaterna växa mot ett armeringsnät. De måste bindas upp ordentligt. Det var ju lätt att bara gräva ett dike, stoppa ner spaljén och ösa på jord. Står stadigt och bra och blev en bra inramning av lilla sittplatsen så har man ryggen lite skyddad. Så snyggt med rost också mot det gröna. Någon gång ska jag ha 3 snyggare solstolar och matcha kreationen. Tomatplantorna blev lite chockade när de kom ut i solen som stekte hela maj och halva juni, några blad fick vita fläckar men nu kommer de igen. Jag hade ju kunnat täcka den med fiberduk om jag haft nån. Äsch det gick bra ändå! Tomater verkar tåliga, de överlevde till och med en järnnatt i juni med frostskador.

Spenat
Spenaten är också stor nu, det går undan. Blev stuvad spenat i helgen och blir det nog imorgon igen. Bara plocka de yttersta bladen på plantan och låta den växa vidare. Tyvärr har några plantor börjat blomma och då blir spenaten äcklig säger dom som vet, så snart är det bara att dra upp dom och så nytt eller annat. Lite sugen på rödbetor. Som ni ser växer här en rad med Sallat i mitten och mellan raderna har jag sått Ringblommor. Svinmållan har jag inte sått men den dyker upp precis överallt här. Jag har börjat låta ogräset växa till sig lite innan jag drar upp dom. Lättare då. Man behöver då rakt inte stressa i trädgården. Det ordnar sig ändå.

Potatis
Något som alltid ordnar sig fint är potatisen. Den går ju för sjutton gubbar inte att misslyckas med. Fast den kan bli maskäten har jag märkt om den får stå kvar i jorden länge.

söndag 17 juni 2018

Underbara Blågull och Fingerborgsblomma

Blågull och Fingerborgsblomma

Jag skulle kunna fylla hela trädgården med den här kombon. Nästan gratis är det också. Dessa gamla torparväxter passar fint till Rosor och Pioner också! Och det ska det bli mer av här.

Vit Blågull
Vit Blågull är också fin. Humlorna tycker Blågull är jättegott och det surrar alltid runt dessa blommor. Blågull är

  • Tidigt grön och blommande
  • Doftar underbart
  • Tålig för torka
  • Växer i nästan alla jordar
  • Blommar en gång till om man klipper ner den
  • Perenn
  • Frösår sig själv = fler gratis plantor
  • Lätt att gräva upp och flytta
  • Snabbväxande
  • Älskad av pollinerare
  • Härdig


Fingerborgsblomma (Digitalis)

Fingerborgsblommor är min nästa favorit. Här pryder de min nyanlagda rabatt där inte mycket har vuxit sig stora nog för att blomma, men Digitalis kan man lita på. De står där så fint i givakt medans jag får råd att botanisera i handelsträdgården. Behöver nog inte så mycket där, jag har ju dessa. Jag kan sitta en hel söndag och se på humlorna hur de kryper in i blommorna, det ser så sött ut! Fingerborgsblommor är...

  • Underbart vackra
  • Finns i flera färger, rosa vit gul blandat
  • Blommar länge
  • Sprider sig lätt
  • Lätta att gräva upp och flytta
  • Trivs på alla jordar
  • Mycket torktåliga, blommar ändå men blir lite lägre
  • Lätta att ta frön från
  • Älskad av humlor


Dessa underbara fingerborgsblommor! Det var ett helt hav småplantor bakom dammen i våras. Fröna grodde nog fint där eftersom det var bar jord efter jag grävt runt dammen. Bara ta de små plantorna och flytta dit jag vill. Några fick stå kvar vid dammen men de flesta flyttades till nya stora rabatten. Där samsas de med Blåklint, Blågull, Bolltistel, Jätteverbena, Anisisop och Cikoria, tillsammans med några rosor.


I väntans tider. Jag hoppas det blir riktigt fint här när allt vuxit sig större och söta blåklinten också blommar. Jag har börjar samla på mig en del växter som jag fått gratis. Mattram, Malvor, Gurkört bland annat. Det kommer bli asläckert när allt växer upp. Tålamod tålamod. Kanske blommar Blå bolltistel redan i höst, annars får vi vänta till nästa år. 

torsdag 14 juni 2018

11 maj och plantorna planterades ut


Nu ligger jag efter med mina blogginlägg igen. Här kommer ett från i början av maj. Maj månad har varit galet full med aktiviteter då min älskade son tog studenten och allt annat som pockat på uppmärksamhet. Det var samma förra året då jag lovade mig till det här året att inte boka in så många aktiviteter utan stå på mig och säga nej. Men det gick visst inte som jag ville. 11 maj blev i alla fall mina egna plantor jag haft i köket sen februari utplanterade. Så här blev det! Nya stoora rabatten mitt på tomten. Här planterades Jätteverbena, Blå bolltistel, Indisk fingerört, Digitalis, Blågull, Anisisop, Cikoria och en Pion. Frön av Rosenskära, Rosa slingerkrasse och Blåklint såddes också lite experimentellt. Det blir ju alltid en chansning när man måste lita på att moder natur ska vattna. 


Så här såg det ut i bilen när både katt och plantor skulle med upp till torpet. De fick inte plats på balkongen längre utan måste planteras ut. Usch i år tog jag mig vatten över huvudet och odlade för mycket. Jag hade ju alla tomater att samsas med också. Det kröp i mina odlingsfingrar hela vintern så kunde inte hålla mig. Dessutom ville jag spara pengar på att dra upp plantor själv då jag hade en väldigt stor rabatt att fylla med växter.


Och det blev ju bevattningskris. Här visste jag inte att maj månad och halva juni skulle bli utan regn, men det hade ändå blivit svårt att hålla de små plantorna vid liv vid torpet medans jag var hemma och fixade med allt annat. För att försöka minska uttorkning täckte jag jorden mellan plantorna med hö som jag fick av min snälle granne som haft hästar tidigare. Jag har fått några höbalar av honom och det är ju guld värt! Täckodling är superbra inte bara för att motverka uttorkning av jorden. Det gödslar, jordförbättrar och ger mat till maskar, mikroorganismer och andra nyttodjur som förvandlar höet till fin mylla. Men det har jag tjatat om förr. Imorgon ska jag åka upp till min älskade trädgård och se vad som överlevt.


Jag har varit lyckligt lottad som har så fina grannar som hjälpt mig vattna, trots de varit tvungna att bära vattenkannor och hinkar då jag inte har något vatten från kran utan bara regnvattentunnor. Det ska bli riktigt spännande och se trädgården nu. De var över en månad sen sist. Jättetråkigt att man missat all blomning i maj, sommaren är så kort ändå och jag hade verkligen velat pyssla om mina små plantor. Något som ska bli extra roligt är att jag ska göra en ny rabatt åt min granne, bilder på den kommer sen!

tisdag 12 juni 2018

Min nya kolonilott

Nu har jag skaffat mig en kolonilott där jag bor. Vilken lycka! Det är så skönt kunna vara ute och odla varje dag efter jobbet om det är fint och inte bara odla när jag är på torpet. För en sol- och utomhusdyrkare som jag är det ju toppen. Problemet med motion är ju löst också.
Lotten är på 60 kvm och ligger på en gammal leråker. Här finns vattenkranar med kommunalt vatten och möjlighet att låna skottkärra och andra trädgårdsverktyg. Jag har skaffat mig en egen vattenslang och tog med räfsa och spade från torpet. Gräset runt lotterna hjälps vi åt att klippa. Det är också trevligt kunna träffa andra odlare med samma intresse. Fast de flesta har nog mer rent odlarintresse, jag har det men också mer skapa- gulliga- trädgårdsintresset. En annan iakttagelse är att då det kanske förr mest var lite mer fattigt folk som hade kolonilott för att odla för brödfödan är det idag mest folk med fina bilar, även om här finns alla sorters folk.


Nästan det första jag började med var att planera för en sittplats i solen...eller i skuggan varma dagar. Här på kolonin är det sol från morgon till kväll, men solnedgången syns bara till från ett ställe och där smällde vi upp den lilla trallen.  Någonstans att hålla fötterna från leran behövs. Här har jag suttit många gånger och vilat mig under parasollet när solen stekt här i maj som den säkert gjort på fler ställen i Sverige. 30 grader varmt i skuggan i söndags. Trallen var enkel att bygga av något billigt virke. 3 reglar under bara att skruva fast brädorna i. En duk under.


En liten buskros med underbar doft inhandlades. Jag gillar att utseendet är lite vilt med de enkla blommorna. Den är full med knoppar och ska blomma hela sommaren. Bakom rosen har jag byggt ett litet fågelbad av en nergrävd hink jag fyllt med stenar och vatten.


Så här galet hade vi det i våras. Den som arrenderade lotten förra året hade nog tappat intresset och låtit ogräset växa. Min älskling och jag grävde maskrosor och kvickrot som täckte hela lotten som är på 60 kvm. Det var fruktansvärt lerigt och jag såg genast behovet av något att gå på mellan landen. Då fick jag träflis att ha till gångar. Mycket bra och enkelt. Dessutom tror jag det är bra jordförbättring i det leriga landet. När leran torkar blir den hård som cement om den inte blandats ut med kompost och liknande. Det blev hur som helst jättefint! Att skapa små vackra trädgårdar är nog mitt största intresse tror jag. Får bara inte göra det så ofta. Nästa sommar hoppas jag det ska se ut som jag vill här, med perenner och bärbuskar längs sidorna som ramar in och trädgårdsland i mitten. Jordgubbsland och rosor och pioner vid den lilla trallen.


En jättestor rabarberplanta fick jag på köpet. Det fanns flera lediga lotter när jag skulle få min så jag fick gå runt och välja. Jag tog den här eftersom jag redan då såg att där fanns rabarber och bärbuskar. Gladast är jag för hallonen för det har jag inga på torpet, förutom skogshallon då. Jag har grävt 4 land för grönsaker. Där blir potatis, rädisor, morötter, sallat, spenat och sockerärtor. Mellan raderna har jag sått ringblommor som växer otroligt snabbt och bra. Det är ju toppen med mycket ätbart på lotten. Speciellt det som går att äta direkt utan tillagning. En plätt har jag gjort för alla små rosetter av gurkört som dyker upp. Jag har flyttat dem dit så de kan växa på samma ställe, men de tog tyvärr stryk i torkan trots att jag vattnat. De kommer nog igen. Det är så kul hitta små självsådda plantor överallt. Säger bara det! rensa inte bort "ogräset" för tidigt innan du hunnit se vad det är.


Och idag 12 juni skördade jag rädisor som vuxit sig riktigt stora. Inser att två rader rädisor snabbt blir uppätna. Måste så nya! Dessa 4 åts självklart direkt upp.


Även spenaten går att skörda och äta direkt när de är så här små. De måste ändå gallras! Nästa gång ska jag ta med en påse att samla spenat i så jag kan ta hem och göra stuvad spenat till korven.





Vid ingången till lotten växte redan gräslök och Libbsticka så jag bestämde mig för att göra en blomsterrabatt där med perenna växter blandat med lite sommarblommor. Jag är nog egentligen framför allt en blomsterodlare, jag älskar ha det vackert runt omkring mig. Jag plockade med mig Blågull och Kungsmynta från stugan i Hälsingland och flyttade dit prästkragar som växte på lotten. Några plantor Blåklint hade jag också som jag drivit upp på balkongen. Jag älskar dessa växter som lätt fröar av sig och blir fler. Blågull till exempel är en toppenväxt när man inte har så mycket pengar. Den bjuder på nya gratis plantor varje år att flytta dit man vill. Kungsmyntan är också bra, breder ut sig och är lätt att dela med en spade och blommar vackert. Den används till krydda som oregano och det bästa är att fjärilarna älskar den.


Blågull har blommat ut fort i den här värmen, men tydligen finns där fortfarande nektar och humlor och fjärilar besöker ivrigt.


Jag blir så lycklig när jag lyckas med mina plantor! Det känns som ett under varje gång det lilla fröet växer upp till en stor planta och se denna Jätteverbena har redan börjat blomma lite smått. Plantorna är redan 1 meter höga i snirkliga former. Fler bilder kommer på den!


Jätteverbenan i februari. Oj vad trögt det gick i början men sen satte de fart. Nästan alla frön grodde efter några veckor i kylskåpet. De vill stratifieras för att gro. Sen har de fått stå i köket under vanliga lysrör. Nästa år blir det garanterat fler jätteverbenor.