Ståtlig Rosenflockel i solen pryder sin plats i snön. Färgerna har mattats av men än finns röda nyanser kvar. Riktigt odlingsvärd höstperenn. Nu ser man vilka växter som kan pryda trädgården även på vintern. Några dagar av snö och frost har den överlevt och står fortfarande upp.
Höstastern hade däremot lagt sig ner under snön, men jag ruskade fram den. Blötsnön är tung! Ett växtstöd hade varit lämpligt, kanske hade den inte varit lika tilltufsad. Man lär av sina misstag. Fortfarande gröna blad och färgstarka blommor att visa upp. En annan riktigt odlingsvärd höstperenn.
|
Ringblomma |
Små solar i grönsakslandet har överlevt frost och snö. Ringblommor med världens underbaraste doft som för mig framkallar minnen från 80-talets trädgårdsland. De frösår sig dessutom flitigt. Går att äta. Pimpa salladen, smaksätt mat och kakor med nyutslagna kronblad. Frys eller torka dem. I naturmedicinen används de som sårläkande och inflammationshämmande. I våras var första gången jag sådde dessa nostalgiska ettåringar men hoppas nu på att de fröat av sig och kommer tillbaka även om jag glömmer att så nya. De kommer att få trängas med jordgubbarna som numera bor i grönsakslandet.
|
Rosenkvitten |
Mera matnyttigt under snön. I solen smälter frosten och Rosenkvittenfrukten kommer fram. Underbara Rosenkvitten som blommar så vackert i maj ger också frukt i september. Den här hann aldrig riktigt mogna. Gula ska de väl vara och så goda sägs de vara som gelé till vilt. De går inte att äta direkt från busken. Än har jag inte kunnat göra någon gelé, för få frukter på busken, men! jag har planterat en ny sort med färre tornar. Hoppas det ska bli bättre fruktbildning med en kompis. Äldre Rosenkvitten är dåligt självfertil har jag läst någonstans. Grön står busken än med sina tornar.
|
Rododendron |
Fler gröna buskar under snön. Knopparna står redo att slå ut i vår. Rosa-lila fluffiga blommor. Rododendron sträcker sig flera meter ut över gräsmattan här, det är en surjordsväxt men får ingen speciell jord här utan trivs som det är. Skogen här är till stor del tall och gran, och barren medverkar till att jorden blir surare. Den bara växer och växer trots kraftig beskärning. Det kan ju vara smart att satsa på växter som redan finns i trädgården och frodas. Annars är det inte mycket matjord i den här marken. Mest sand, sten och lera på sina platser. Jag satsar på komposten för att inte behöva köpa jord i framtiden. Mulltoan ger också bra gödsel, sen har vi hästgårdar i närheten där man ibland kan få hästgödsel. Fler rododendron ska iallafall planteras och kanske en Azalea.
|
Kornell |
I en annan del av trädgården. Röda slingrade grenar lyser vackert i vintersolen. En helt galet vildvuxen kornell. Vi får fortsätta tämja den en annan gång.
Över den tallarna som sträcker sig högt upp i skyn. Det är högt i tak här. Allt annat blir pyttesmått i jämförelse.
|
Kärleksört |
I altanrabatten lyser kärleksörten under ett litet snötäcke. Mycket användbar gammal växt. Prydlig på sommaren och färggrann från augusti till långt in i november.
|
Bollkryss |
En krysantemumknopp ser färsk ut, Kanske är den konserverad i kylan. Snart är det ute med denna. Hård bråd död.
|
Rallarrosor |
På baksidan bakom dasset växer ett hav av Rallarrosor. De blir kraftigt gödslade med guldvatten året runt. Överblommade har de fortfarande en viss charm. Om vi letar och försöker kan vi se skönhet i alla naturens skapelser...tror jag. Rallarosor är vilda blommor som gärna växer på hyggen eller i gläntor. De trängs där med vildhallon.
|
Rallarrosor |
Sommartid ser Rallarrosor ut såhär. Mormor Elsa berättade att man gav dem till korna på gården i Orsa, för att de skulle ge mer mjölk förr i tiden. Kallas också för Mjölke, Mjölkört och Grisblommor har jag lärt mig. Kärt barn har många namn. Rallarrosor är ett måste och ett naturligt inslag här vid skogsbrynet, de är också mycket nostalgi för mig.
...men nu är det vinter och veden är påfylld i korgen på altan. Just nu håller vi på eldar upp en gammal stor förvuxen prydnadstall vi sågat ner. Björk är ju annars bra att elda men det knäpper så mysigt av tall. Man kan blanda tycker jag nog.
När solen går bort blir det isande kallt och det här gamla fritidshuset måste värmas upp.
Vad bra och inspirerande du skriver. Rallarrosorna som gått i vinteride är ju perfekta till att dekorera med.
SvaraRaderaTack Maria! En sån bra ide det ska jag testa.
Radera