måndag 29 maj 2017

Hälsingeträdgården i maj

Äppelblomster


Äppelträden har precis börjat blomma. Hoppas inte regnskurarna förstör blommorna nu för det kom en riktig åskskur igår. Nu är risk att jag missar den praktfulla blomningen eftersom det dröjer 2 veckor innan jag kommer upp igen. Det är ju för nedrigt! men life is life liksom man måste tydligen göra andra saker också, inte bara vara i trädgården.

Krikonblommor


Krikonträdet hinner alltid lite före äppelträden. Det är ett riktigt prydnadsträd på våren och får plommonlika frukter på hösten. Det fick vi se blomma iallafall.

Rosenkvitten


...och samtidigt blommar Rosenkvitten. Men vet ni det är ovanligt lite humlor i år. Något fler getingar.

Staketet målades med Roslagsmahogny


Trädgårdens huvudentré. Staketet har målats med Roslagsmahogny (en del tjära, en del linolja, en del terpentin.) Grinden sparades till ett senare tillfälle med mindre husdjur på tomten. Vi fick vänta tills solen kom fram och värmde upp tjäran. Det blir för kallt annars och tjäran tjocknar trots utblandning med olja och terpentin, då är det omöjligt att stryka ut tjäran. Fördelen med utblandad tjära är att ytan blir klippfri när den torkar. Tryckimpregnerat nytt furu tycker jag inte passar i en gammal mormorsträdgård, mycket snyggare med den mörkbruna nyansen som lättare smälter in i naturens färger. Vitt är annars snyggt men hujeda mig för att stå och skrapa ett staket när det ska målas om.

Fänrikshjärtan breder ut sig


Runt stora stenen växer Fänrikshjärta tillsammans med en mängd olika perenner. Här blommar det hela sommaren. Det börjar bli dags att trimma rabattkanten, men jag gillar det vilda utseendet på våren när allt grönt spirar.


Även här vid huset växer söta Fänrikshjärta....och gräset trivs mellan stenplattorna. Senare kommer Pioner, Brandliljor och Tigerliljor bland allt det gröna. Fänrikshjärta ska blomma hela sommaren men kan se lite vissen ut efter högsommaren hos mig. Jag tror det kan bero på vattenbrist. I år ska de vattnas vid torka.

Sockblommor


De känns lite exotiska Sockblommorna, Mycket charmiga och tåliga. De växer vid stora stenen och i stenpartiet. Blommar tidigt.

Frukostbordet vid skogen


På baksidan av huset är det ofta lä och härlig morgonsol. Här är det underbart att sitta för sig själv. Till och med jag som är morgontrött kliver upp kl 8 för att sitta med en kopp te här. Goda vänner som också njuter av livet på landet är också välkomna :) Solen kommer också tillbaka mitt på dagen så en liten lunch kan det också bli här. En eldstad finns också om vi känner för att grilla eller ha en mysbrasa. 

Nygammal gjutjärnsgryta


Den här fina gjutjärnsgrytan på tre fötter fick jag av min granne. Den ska bli fin att plantera blommor i. Passar här vid eldstaden. Så är frågan hur man får blomman att överleva i en kruka utan hål i botten. Risk för drunkning. Jag tänker lösa problemet genom att använda grytan som ytterkruka så att jag kan lyfta ut blomman och tömma grytan på överskottsvatten. Innerkrukan behöver bara vara några cm mindre än ytterkrukan och grus kan läggas i botten. 

Förgätmigej


Vanliga blå förgätmigej växer under äppelträden och här och där i trädgården. Så välkomna och söta! Det här är varför man inte klipper gräset det första man gör på våren. Senare kommer tusenskönorna i gräsmattan och vitklövern.


Även vita förgätmigej...

Gullvivor


Röda Gullvivor är nog inte så vanliga, men hos mig är dom det. Gullvivor och förgätmigej hör ihop tycker ni inte? Favoritblommorna att plocka när jag var barn. 

Tulpaner såklart


Så vackra stjärnformade Tulpaner, planterade i höstas. Jag har väntat hela vintern på att se dessa lysa upp rabatten och fint blev det.


Ingen aning om vad dessa heter, men snygga. Minns inte heller jag planterat lökarna men det måste jag gjort i höstas. 


Apeldoorntulpaner brukar återkomma flitigt därför har de fått en given plats i trädgården.

Pärlhyacinter


Fler lökblommor som pärlhyacint växer runt stora stenen.

Klematis


En Alpklematis blommar tidigt hos mig. Den står mot en varm vägg. En gammal planta som har beskurits hårt efter många år. Den har fått pelleterat hönsgödsel för nu behöver den nog lite växthjälp... Jag läste man kan ge 1-2 liter hönsgödsel till Klematis på våren, de är visst väldigt hungriga på gödsel. Den här helgen planterades en ny sort också. Paul Farges, Winter Snow, en skogsklematis med små vita blommor. Den ska få klättra på en spaljé som insynsskydd framför syrenhäcken som klippts ner. Winter Snow är en tålig snabbväxande klematis som blommar hela sommaren. Jag har höga förhoppningar om den! Borde klättra betydligt fortare än syrenhäcken växer.

Pioner


...och här kommer sommarens höjdpunkt. Min Sarah Bernhardt som planterades i höstas :) Även den också nya Bowl of Beauty har kommit upp men ser för tillfälligt lite tråkig ut. Roligt att de båda har överlevt vintern och hoppas nu de kommer blomma redan första sommaren!

Herrgårdspion


Bland pioner som blommar tidigt finns Herrgårdspionen som precis skulle till att slå upp sina knoppar när jag åkte hem i söndags så här får ni en bild från förra året som avslutning :) Någon gång ska jag nog skaffa mig en riktig Dillpion också...
och för er som tror jag bara strosar runt i min trädgård och tar bilder kan tilläggas att jag spenderade halva söndagen med att diska och städa, en annan dag med att handla och sen släpa runt på tunnor, jord- och gödselsäckar och många vattenhinkar till alla planteringar. Några timmars grävande i damm och planteringsgropar, flytta ormbunkar, måla staket och klippa gräs, tömma dasset och skyffla kompost...men det var det värt :D

Kram till alla trädgårdsälskare :)

torsdag 18 maj 2017

Odlingsbäddar av kompost

Vitsipporna blommar!


Maj månad och det som blommar mest är vitsipporna. Gräsmattan min är full av vitsippor och det är så vackert på våren. När de blommat över är det ändå dags att klippa gräsmattan och sedan syns inte ett spår av dem. Det har varit en kall vår med mycket snö och minusgrader, men trädgårdsarbetet låter sig inte vänta. 

Ny odlingsbädd


Jag har gjort en odlingsbädd, utan att gräva och utan jord. Här ska nämligen jorden först odlas fram med mina egna ingredienser för plantering nästa år. Jag hoppas det ska fungera. Skulle vara svårt att gräva här bland alla trädrötter och sten. Jätteskönt att slippa gräva, köpa påsar med suspekt jord och slita och släpa. Här blir det nu kompostering direkt på odlingsplatsen. Ekologiskt blir det också. Nu ska det erkännas att slit och släp blev det ändå, många skottkärror senare hade vi kört mängder av organiskt material. En ganska solig plats detta. Här ska perenna grönsaker odlas som Sparris, Jordärtskocka Pepparrot och kanske ska Mangold få pryda en plats, kanske mer rabarber. Envist tänker jag strunta i ettåringarna, men mina älskade ringblommor får samsas här. Ringblommor frösår sig ändå själva. Tipp topp! Det är så det ska vara. Missar man en vår i stugan ska trädgården sköta sig själv och där ska ändå gå att fynda något ätbart. Mer om fleråriga grönsaker i ett annat inlägg som heter tro det eller ej men jo "Odla perenna grönsaker"
Jag tänker nog dela upp rabatten med ett kryss för att få 4 olika odlingsrutor som jag kan gå emellan. Rabatten är ca 4 meter i diameter.


Ett skepp kommer lastat med...Hästgödsel


Till detta har då jag använd ett stort lass hästgödsel som min jättesnälla granne hämtat med sin traktor. En del spreds ut underst och en del överst i odlingsbädden. Jag tänker och tror det ska locka dit daggisarna och skynda på förmultningen. Den var inte alls speciellt brunnen utan ganska färsk men det ska nog gå bra, ska ju inte odla här nu.

Halmbal till odlingen


Sen spred vi ut denna mögliga halmbal, vilket slitgöra. Balen fick jag gratis eftersom den var skadad.


Vi försökte lägga ut halmen i en cirkel eftersom det är så jag vill ha min rabatt. Det här var enorma mängder halm men det sjunker snabbt ihop och mer organiskt material kommer att behövas för att få den mängden matjord jag vill ha här. Jag är verkligen ingen expert på kompostering och varmbäddar och allt vad det heter utan testar mig fram och läser på lite om vartannat.

Barrkompost


Sen var det dags för minst 10 skottkärror trädgårdsavfall från komposten. Löv, gräs, mossa, tallbarr, gamla perenner och kvistar. Eftersom min kompost (som måste vara Sveriges största) innehåller väldigt mycket tallbarr hoppas jag den enorma mängden halm och hästskit i bädden ska förbättra jordens kvalitet och skynda på komposteringen. Barren ställer till det för mitt komposterande. Det blir väldigt surt och barren förmultnar långsamt. När vi krattar löv på våren följer det alltid med mängder av barr från Tallarna här. Komposten spreds iallafall ut över halmen, detta gjorde att halmen trycktes ner något och nu inte kan flyga iväg om det börjar blåsa upp här som det ofta gör på min kulle. Trädgårdskomposten bör väl också tillföra några mikroorganismer tänker jag. Som topping blev det då alltså mer hästskit. Nu väntar vi bara på regnet som bör starta igång processerna

Trädgårdskompost


Åter till tallbarrsproblemet. Jag har på grund av detta nu gjort en ny kompost av pallkragar som placerats mellan mina äppelträd och det gamla trädgårdslandet. Det går ju verkligen enkelt när man har pallkragar. På den här sidan av tomten är det bara lövträd och där har jag också många perennrabatter. Här råder lite barrförbud i komposten faktiskt. Det ska bli spännande att se men jag tror att det kommer förmultna snabbare här. Gräsklipp, löv från syrenhäcken, äppelträden, fallfrukt ogräsrens och gönsaksrens ska där i, men just nu är den tom.

Uppstädning av gamla komposthögen


I det gamla komposthörnet har vi snart skottat bort den enorma komposthögen och samlat allt i pallkragar som jag får gratis som tur är. Här bak har vi fin kvällssol som vi hoppas kunna utnyttja när här snyggats till. En för skogen här ovanlig Lönn växer bakom komposterna. Den kommer att bli fin i bakgrunden hoppas jag. På sommaren växer här i skogen enorma ormbunkar som påminner om en annan tidsålder.


De har varit många som grävt i min oändliga kompost. Min son och dotter med två vänner, min vän Maria, och min käresta Joakim. Stort tack till dem som hjälpt till :)


En enorm rishög uppenbarade sig efter att vi separerat riset från löv gräs och barr. Nästa arbetspass blir att flisa det som går och såga upp resten. Allt ris kommer från träd och buskar som sågats ner eller beskurits de senaste 2 åren.
Det är hårt arbete innan man får trädgården som man vill ha den. 

Odla perenna grönsaker


Gräslök Citronmeliss Kungsmynta och Timjan


Nu ska ni få se lite exempel på odlingsvärda fleråriga matväxter. Framför allt handlar det om ätbara växter som är härdiga hos oss. Vissa perenna och andra tvååriga, andra träd och buskar. Många av dem har inte bara goda frukter utan också vackra blommor. Bara en sån vanlig krydda som gräslök får fina blommor. Och visst ser det gott ut. Gräslök vet ju alla det överlever det mesta och så användbart dessutom! Citronmeliss är en annan sån härdig kryddväxt och så även Timjan och Oregano som jag har en jätteplanta av. De samsas i det gamla trädgårdslandet. Där har varit mycket spännande för mig att upptäcka sedan jag köpt stugan.

Libbsticka och Spansk Körvel


Libbsticka är en god krydda i till exempel kötträtter och som örtsalt. Den är vacker på våren tycker jag med lite rödaktiga stjälkar. Verkar inte ha några som helt problem med att överleva stränga vintrar och är därför mycket välkommen hos mig. Många tycker den är lite invasiv, men absolut inte hos mig. Tydligen ska den skrämma bort ormar och onda makter och lär flyttas till entrén snart då. Den påminner annars lite om Selleri tycker jag.


Först trodde jag det här var Hundkäx, men det ser man att det inte är om man tittar lite närmare. Det här är en ätbar överlevare som är perenn. Spansk körvel. Den trivs bra här och kommer flitigt varje år i trädgårdslandet. Upptäckte den och misstänkte det var något ätbart när jag grävde i landet och det doftade lakrits om en rot. Jag har aldrig själv använt den i köket, lakrits tycker jag är blä att äta, men tydligen är den bra till mycket som krydda då den påminner om Anis. Även som sötningsmedel, brännvinskrydda, likör, i salladen, som godis mm. Det måste undersökas närmare!


Spansk körvel och Libbsticka växer sida vid sida i det gamla trädgårdslandet och kommer upp ganska tidigt på våren. Inte många ettåringar som man kan skörda så tidigt...och titta där kommer Aklejor också. Inget jag tänker äta men välkomna. I år har jag sått Ringblommor och Solrosor i trädgårdslandet som utfyllnad innan jordgubbarna tar över. 

Rabarber


Och här är en gammal klassiker, Rabarbern. Återkommer snällt varje år. Den här plantan hade jag i en kruka på balkongen i flera år innan jag köpte stugan. Rabarbern kanske inte är redo att skördas än men snart. Så otroligt odlingsvärd och enkel. Så bra att kunna göra pajer och krämer innan bär och äpplen mognat.

Brännässlor är barnkammare till fjärilar


Man kan göra soppa också. Alla pratar om Nässlans nyttigheter för kroppen. Många vitaminer och mineraler innehåller de och sägs också hjälpa vid diverse åkommor. Mycket bra som gödningsmedel också. Något man kan skörda redan tidigt på våren. Faktiskt hade jag inga på min tomt men killen min hade så jag har fått en planta av honom. Det var ingen större förlust de växer ju flitigt i varje hörn. De gillar mycket kväve så några spadar hästskit har den fått och guldvatten lär den få.


Ja Brännässlor är barnkammare till många av våra fjärilar. Det räcker inte att ha fjärilsmagneter till blommor i trädgården. Här en en Röd Rudbeckia, fjärilsmat och förkylningsmedicin. Brännässlor måste ju vara superbra att plantera vid tomtgränsen kom jag på nu. För att mota bort fula gubbar. Ganska smart av fjärilarna att använda en sån otäck växt som barnkammare. Inte många vill bråka med den. Nu ska vi se om Brännässlorna tar över hela tomten. 

Ringblommor


Jag kan inte mer än nog rekommendera att slänga ut fröer från ätbara blommor och växter som självsår sig och sedan poppar upp här och var i trädgården. Som Ringblommor till exempel, de tycker jag är ett måste. De är så härliga och granna, står sig till och med fint med lite snö på hösten och återkommer snällt.

Odla i pallkrage


Annat överlever inte lika bra. Förra årets sallatsberg. Det är så mycket som ska sås på våren och det stressar mig faktiskt. Dessutom kräver sådd på friland en massa vattning just en period när jag inte är där så mycket. Nu klarade sig sallaten bra i år utan passning med vattenkannan. Lättodlat! Några sådder i pallkrage kan man såklart ha och lite potatis, men några större sådder ids jag inte bemöda mig med varje vår. Åtminstone inte just nu. Jag gillar växter som återkommer efter att jag en gång planterat.

Daggis


Det brukar ju grävas och luckras i jorden innan sådd på våren. Det gör inte mig något som gillar att gräva, men nu har jag sett på "Den sista skörden" på Svt och insett att jord ska lämnas ifred och istället bara tillföras organiskt material på ytan. Det är ett helt samhälle där nere!
De enda som ska gräva är maskarna. Jo jag fattar ju att jag måste gräva ibland när det ska planteras träd och annat men i princip skulle man kunna gräva eller bygga en odlingsbädd, fylla på med fin mull, plantera perenna växter och sedan bara fylla på med kompost och naturgödsel och vatten ovan mark. Nya sådder kan säkert också anläggas på detta vis, med hjälp av lucker jord som läggs på ytan på en förhöjd odlingsbädd. Microlivet och maskarna sköter jobbet med grävning så länge vi tillför organiskt material och ännu bättre gör de så om vi inte förstör deras gångar och boningar. Hur hemsk känner man sig liksom inte när man sätter spaden i marken och upptäcker man stympat en daggmask.

Ny odlingsbädd till fleråriga grönsaker som sparris och Jordärtskocka



Den här våren har en odlingsbädd ordnats. Med hjälp av en halmbal, stallgödsel och annat från trädgården som kompost, grästorvor, löv och jord och sand, har vi  fyllt ett flera decimeter tjockt lager på ett område som redan nu har dåligt med växtlighet. Jag kan väl i smyg berätta att här stod en studsmatta tidigare. Området är ca 4 meter i diameter. 
Sara Bäckmo berättar om odlingsbäddar sin blogg. Det är henne jag lärt mig av. http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/ny-odlingsbadd-med-jord/
Nästa sommar har förhoppningsvis allt detta förmultnat och jag kan plantera de fleråriga grönsakerna som jag tänkt. Tills dess ska jag också ha ordnat med mina vattentunnor så jag har allt vatten jag behöver. De ska seriekopplas nämligen. och det har jag lärt mig av en annan bloggare.  https://ivartland.com/2017/04/04/forberedelser-for-annu-en-torrsommar/
I min odlingsbädd funderar jag på att odla Sparris. Tycker det är gott och användbart. Som jag också önskar är den perenn och kan stå på samma ställe i många år. Jordärtskocka skulle jag också vilja odla, kanske även den i min stora odlingsbädd om det får plats eller i en pallkrage. En sort som heter Bianka verkar bra, den blommar också vackert.


Mjölkört till gott te och alternativ sparris


Ett bra alternativ till Sparris är Mjölkört som jag kallar Rallarrosor. På våren kan de späda skotten skördas och på sommaren kan man istället göra ett ryskt te av bladen som kallas Ivan Chai. Bladen ska fermenteras en vecka och sedan torkas i t.ex. ugnen.  Det finns massor av goda växter som kan vara perenna, både vilda och odlade. Pepparrot t.ex. växer och frodas mycket lätt har jag lärt mig. Den kan bli ett ogräs och då borde den ju även växa hos mig. Pepparrot är såå gott. riven på fisk, korv, kött. Det ska snarast planteras. Var jag ska få tag i en rot är en annan femma men annars får jag väl peta ner en rot från affären och testa.

Mangold

Mangold
Och superväxten Mangold är tydligen vara tvåårig. Den fröar av sig det vill säga och självsår sig. Den är visst dönyttig full med viktiga vitaminer och mineraler. Snygg dessutom med röda eller gula stjälkar! De späda bladen är goda i salladen eller på smörgås, de större bladen kan användas som spenat. Ruccolasallad verkar också kunna bli flerårig. Vi har ju Jordgubbar och smultron också. Jag har redan börjat omvandla mitt potatisland till jordgubbsland. Plantorna kan växa och sprida sig några år innan de måste bytas ut. Mindre åverkan på jorden det vill säga och mindre arbete för mig.

Bärbuskar som Krusbär, vinbär, Hallon och Rosenkvitten


Vinbär, Krusbär, Hallon och Rosenkvitten får vi inte glömma. När bären mognat på sensommaren och jag får strosa runt i trädgården och smaka på alla bären jag odlat själv blir iallafall jag lycklig. Vildhallon växer vid skogsbrynet bakom huset och vinbärbuskarna på tomten har fått tillökning med krusbär. Ni vet väl att Rosenkvittenfrukt också ger apgod marmelad och gelé. Tyvärr brukar min buske inte få så mycket frukt trots en massa blommor och humor. Jag har köpt en ny planta, en utan törnar och hoppas pollineringen blir bättre. Jag ska också försöka gödsla den mer, här är som sagt surt och magert. Rhododendron min stor som ett träd trivs som fisken i vattnet. Men Rosenkvitten har visst mest odlats som prydnadsbuske tidigare och den här gamla busken kanske också är en sån.


Men det bästa med den busken är ändå blomningen på våren! och när den riktigt vibrerar av humlor utanför mitt fönster. Det är alla tiders min favoritbuske även om den har törnar och inte ger frukt som jag vill.

Fruktträd


Älskade fruktträd. Äpple, Plommon, Krikon, Surkörsbär och Gråpäron är härdiga hos mig i zon 4-5. Päron har jag däremot inga. Så länge Tallarna pryder tomten tror jag inte det finns plats, eller?  Jag är en soldyrkare också, måste ha plats att sola hela dagarna. Surkörsbär blir ett litet lagom stort träd, det har jag planterat i rabatten med höstens höga. Ett nytt äppelträd med röda fina äpplen ska jag klämma in. Det är inte bara jag som vill ha äpplen, vi har ju fåglarna också. Fjärilarna tycker om fallfrukten på hösten. Så mycket man kan skörda utan att så.

Kram och Smaklig måltid :)

PS. Glöm inte att äta upp ogräset, Kirskål istället för spenat! 

torsdag 4 maj 2017

Aprils bångstyriga Korneller


Nu ska jag berätta om min Kornell som jag tror är Rysk kornell av sorten Sibirica, kallas också Korallkornell. Jag ska undersöka den mer i sommar när den blivit grön. Kornellen har varit helt förvildad där den växt under mina Tallar i trädgården, men nu har jag gjort ett försök att tämja den. Det är tänkt att Korneller ska få lysa upp fint här framför staketet på framsidan så dit har grenar som rotat sig flyttats. Fyra nya plantor helt gratis. Blir fint på vintern mot den vita snön och visst vill man möta färg i trädgården när man kliver på även på vintern. Min trädgård är lite tråkig på vintern, men det klart den omges av vackra Björkstammar, Gran och Tall, där finns Rhododendron och några buskar och träd och några höga kraftiga perenner som står kvar. 

Jag tycker Kornellen däremot är så häftig med sina röda grenar och den är som vackrast på vintern utan blad. Nu när de är planterade ska också de här kapas. Det kan vara bra att matcha det ovan jord med det under jord. Rotsystemet är mycket litet på dessa nu, men Kornell kan också förökas genom sticklingar. Jag hoppas att de överlever min omilda behandling.


Så här kunde vi inte ha det för här skulle nya hängmattan upp. Intressant vad växter tar sig för när de lämnas åt sitt öde och liksom omplanterar sig själva. Min Kornell hade inte beskurits på många många år även om jag tog bort en stor risig gren förra sommaren. Den här har fått växa som den vill. Långa tjocka slingriga grenar har lagt sig mot marken och rotat sig.  Den var så spretig så den knappt gick att fota. Men när jag kom på vad jag skulle göra med den blev jag glad den fanns där! Jag tror nämligen att den kommer bli jättefin nu när den klippts ner och får växa upp under mer kontrollerade former. Som ni ser är det bara de yngre grenarna som har röd fin bark, den tjocka äldre har tappat färgen. 

Vi klippte ner alla de grova grenarna och grävde upp "barnen" som rotat sig kring moderplantan. Jag rensade också bort grässvålen runt moderplantan, luckrade jorden och gödslade med kogödsel. En bebisplanta gav jag bort till min granne...Hoppas att det växer nu. Korneller har ytliga rotsystem sägs det och det märktes när vi grävde. Otroligt lätt fick vi upp de rotade grenarna.  Den klarar sig bra här trots kallt och näringsfattig, torr jord, därför tänker jag satsa på den här busken. Tillväxten har varit långsam eftersom den inte har de bästa förutsättningarna i den här magra sandjorden och det är nog tur, annars hade jag nog haft kornell över halva tomten. Jag läser den är snabbväxande och blir stor och yvig men tror den kommer att hålla sig på mattan här hos mig.


...och så här blev det! Kornell ska gärna beskäras hårt eller föryngras ofta, det betyder att de äldsta grövsta grenarna kapas långt ner så att nya fina grenar växer fram. Då finns alltid nya färska grenar som har den vackra röda färgen. Nu ska den få växa mer kontrollerat invid hängmattan. Då kanske man slipper se elstolpen som står där bakom. Jag hoppas att om jag gödslar och vattnar kommer den växa lite fortare.


På hösten får den fin höstfärg vilket kan behövas i min barriga skogsträdgård. Den får också bär som smakar fan och troligen inte är så nyttiga, men fåglarna gillar dom och jag gillar fåglarna. På sommaren får den gröna blad med vita blomklasar, men som sagt jag planterar den mest för den vackra färgen på barken. Jag gillar rött.


Innan det börjar växa för mycket vid staketet ska det tjäras in så det får den där läckra tjäriga bruna looken. Trätjära doftar dessutom så gott, man kommer att tänka på gamla bryggor. Inte vet jag om mina grannar tycker det men det skiter jag i lite sådär lagom. Problemet med tjära är att det är väldigt trögflytande och ska helst strykas i tryckande 30-graders hetta på sommaren. Visst ska man helst blanda med linolja och terpentin för en mer strykvänlig konsistens men den är ändå svår att få tränga in i trät om det är kallt ute. Andra saker jag gått lös på med tjäran är den här gamla sparken som mest tjänar som prydnad nu och står ute i ur och skur, fast den fungerar i allra högsta grad! En gammal trästege får sig en omgång tjära varje sommar eftersom den numera står utomhus och ser charmig ut.



Tillslut kom iallafall hängmattan upp efter vi röjt bort snåren och solen värme så skönt. Nästan all förgrymmade snö har äntligen smält.