Äppelblomster
Äppelträden har precis börjat blomma. Hoppas inte regnskurarna förstör blommorna nu för det kom en riktig åskskur igår. Nu är risk att jag missar den praktfulla blomningen eftersom det dröjer 2 veckor innan jag kommer upp igen. Det är ju för nedrigt! men life is life liksom man måste tydligen göra andra saker också, inte bara vara i trädgården.
Krikonblommor
Krikonträdet hinner alltid lite före äppelträden. Det är ett riktigt prydnadsträd på våren och får plommonlika frukter på hösten. Det fick vi se blomma iallafall.
Rosenkvitten
...och samtidigt blommar Rosenkvitten. Men vet ni det är ovanligt lite humlor i år. Något fler getingar.
Staketet målades med Roslagsmahogny
Trädgårdens huvudentré. Staketet har målats med Roslagsmahogny (en del tjära, en del linolja, en del terpentin.) Grinden sparades till ett senare tillfälle med mindre husdjur på tomten. Vi fick vänta tills solen kom fram och värmde upp tjäran. Det blir för kallt annars och tjäran tjocknar trots utblandning med olja och terpentin, då är det omöjligt att stryka ut tjäran. Fördelen med utblandad tjära är att ytan blir klippfri när den torkar. Tryckimpregnerat nytt furu tycker jag inte passar i en gammal mormorsträdgård, mycket snyggare med den mörkbruna nyansen som lättare smälter in i naturens färger. Vitt är annars snyggt men hujeda mig för att stå och skrapa ett staket när det ska målas om.
Fänrikshjärtan breder ut sig
Runt stora stenen växer Fänrikshjärta tillsammans med en mängd olika perenner. Här blommar det hela sommaren. Det börjar bli dags att trimma rabattkanten, men jag gillar det vilda utseendet på våren när allt grönt spirar.
Även här vid huset växer söta Fänrikshjärta....och gräset trivs mellan stenplattorna. Senare kommer Pioner, Brandliljor och Tigerliljor bland allt det gröna. Fänrikshjärta ska blomma hela sommaren men kan se lite vissen ut efter högsommaren hos mig. Jag tror det kan bero på vattenbrist. I år ska de vattnas vid torka.
Sockblommor
De känns lite exotiska Sockblommorna, Mycket charmiga och tåliga. De växer vid stora stenen och i stenpartiet. Blommar tidigt.
Frukostbordet vid skogen
På baksidan av huset är det ofta lä och härlig morgonsol. Här är det underbart att sitta för sig själv. Till och med jag som är morgontrött kliver upp kl 8 för att sitta med en kopp te här. Goda vänner som också njuter av livet på landet är också välkomna :) Solen kommer också tillbaka mitt på dagen så en liten lunch kan det också bli här. En eldstad finns också om vi känner för att grilla eller ha en mysbrasa.
Nygammal gjutjärnsgryta
Den här fina gjutjärnsgrytan på tre fötter fick jag av min granne. Den ska bli fin att plantera blommor i. Passar här vid eldstaden. Så är frågan hur man får blomman att överleva i en kruka utan hål i botten. Risk för drunkning. Jag tänker lösa problemet genom att använda grytan som ytterkruka så att jag kan lyfta ut blomman och tömma grytan på överskottsvatten. Innerkrukan behöver bara vara några cm mindre än ytterkrukan och grus kan läggas i botten.
Förgätmigej
Vanliga blå förgätmigej växer under äppelträden och här och där i trädgården. Så välkomna och söta! Det här är varför man inte klipper gräset det första man gör på våren. Senare kommer tusenskönorna i gräsmattan och vitklövern.
Även vita förgätmigej...
Gullvivor
Röda Gullvivor är nog inte så vanliga, men hos mig är dom det. Gullvivor och förgätmigej hör ihop tycker ni inte? Favoritblommorna att plocka när jag var barn.
Tulpaner såklart
Så vackra stjärnformade Tulpaner, planterade i höstas. Jag har väntat hela vintern på att se dessa lysa upp rabatten och fint blev det.
Ingen aning om vad dessa heter, men snygga. Minns inte heller jag planterat lökarna men det måste jag gjort i höstas.
Apeldoorntulpaner brukar återkomma flitigt därför har de fått en given plats i trädgården.
Fler lökblommor som pärlhyacint växer runt stora stenen.
Pärlhyacinter
Fler lökblommor som pärlhyacint växer runt stora stenen.
Klematis
Pioner
...och här kommer sommarens höjdpunkt. Min Sarah Bernhardt som planterades i höstas :) Även den också nya Bowl of Beauty har kommit upp men ser för tillfälligt lite tråkig ut. Roligt att de båda har överlevt vintern och hoppas nu de kommer blomma redan första sommaren!
Herrgårdspion
Bland pioner som blommar tidigt finns Herrgårdspionen som precis skulle till att slå upp sina knoppar när jag åkte hem i söndags så här får ni en bild från förra året som avslutning :) Någon gång ska jag nog skaffa mig en riktig Dillpion också...
och för er som tror jag bara strosar runt i min trädgård och tar bilder kan tilläggas att jag spenderade halva söndagen med att diska och städa, en annan dag med att handla och sen släpa runt på tunnor, jord- och gödselsäckar och många vattenhinkar till alla planteringar. Några timmars grävande i damm och planteringsgropar, flytta ormbunkar, måla staket och klippa gräs, tömma dasset och skyffla kompost...men det var det värt :D
Kram till alla trädgårdsälskare :)